Ihmiset Tilaajille

Ilmastoahdistus helpotti, kun Marja, 26, ryhtyi maanviljelijäksi: ”Viljelijänä voin konkreettisesti hillitä ilmastonmuutosta ja hoitaa ekosysteemiä”

Marja Oesch päätti ryhtyä maanviljelijäksi hillitäkseen  ilmastonmuutosta ja torjuakseen luontokatoa. Uudistava viljely heitti hausjärveläisen viljatilan käytännöt päälaelleen. Samalla se helpotti nuoren viljelijän ilmastoahdistusta ja loi maatalouteen toivoa synkkyyden sijaan.

”Kasvoin tekemällä maatilan töitä. Parikymppisenä aloin ajatella, että voisin jatkaa vanhempieni tilaa. Maataloutta kuitenkin varjosti synkkyys. Puhuttiin heikosta kannattavuudesta ja monet viljelijät vaikuttivat lannistuneilta. Tiesin myös, että tilamme viljely oli liiaksi yksipuolistunut sen jälkeen, kun vanhempani luopuivat karjasta kymmenen vuotta sitten. Lisäksi minua on pitkään vaivannut ilmastoahdistus, tunne voimattomuudesta, kun maailma palaa ympärillä. Ajattelin, että viljelijäksi ryhtyminen ei ainakaan auta siihen.

Vuonna 2018 huomasin, että Baltic Sea Action Group haki hiiliviljelystä kiinnostuneita tiloja Carbon Action -hankkeeseen. Vanhempani sanoivat, että voin osallistua, jos hoidan järjestelyt itse. Tutkimustilaksi pääsy oli tietynlainen murroskohta. Koulutus oli osallistavaa ja muut viljelijät innostuneita.

Päätökseni maanviljelijäksi ryhtymisestä syntyi, kun ymmärsin, että viljelijänä voin konkreettisesti hillitä ilmastonmuutosta ja hoitaa ekosysteemiä. Maatalous on keskiössä, kun torjutaan luontokatoa. Viljelijän työ alkoi tuntua merkitykselliseltä ja motivoivalta.”

Nuori nainen ja paimenkoira ovat niityllä. Taustalla on lehmiä.
Marja mietti pitkään, ryhtyäkö viljelijäksi, koska maataloutta varjosti hänen mielestään synkkyys.  Kuva: PICTUNER Oy

Hiiliviljely parantaa maaperää

”Uudistavan viljelyn myötä tilan viljelykäytännöt on käännetty ylösalaisin. Lähtötilanne oli se, että viljat kylvettiin keväisin ja puitiin syksyisin. Talvisin pellot olivat ilman elävää kasvipeitettä. Tällainen käytäntö on Suomessa tavallinen.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.