Maalla Tilaajille

Matleenan suloinen retrokoti seisoo Suomen pienimmällä tontilla: ”Mummo toivoi, että muuttaisin tänne” 

Matleena ja Jukka remontoivat Wanhassa Raumassa sijaitsevasta kaupunki­mummolasta täydellisen pikkukodin.

Matleena Mäkelän mummulla oli yksi toive ylitse muiden: Jospa tyttärentytär jonain päivänä ottaisi hoivaansa hänen pikkuisen kaupunkitalonsa Wanhassa Raumassa. Tämä ­toive toteutuikin lopulta vuonna 2013.

Mennäänpä kuitenkin ajassa ensin parisataa vuotta taaksepäin.

Härmlän nimellä tunnetun talon rakensi jolloinkin 1800-luvulla seppä Carl Wahlman.

Köyhä mies kun oli, rahaa ei ollut mihinkään suureelliseen. Niinpä Carl oli ostanut piskuisen, 147 neliön tontin, jolle nousi ensin ­yhden huoneen mökki. Sen kylkeen rakennettiin piha­rakennukset navetta ja huussi. ­Tontilla on edelleen hallussaan Suomen pienimmän asemakaavoitetun tontin titteli.

Porttimallin piirsi alun perin Arvi Leikari vuonna 1908, mutta sitä laajennettiin 1996 arkkitehti Jukka Koivulan suunnitelman mukaan. Pieni sisäänkäynti lisättiin portin oikealle puolelle. 
Porttimallin piirsi alun perin Arvi Leikari vuonna 1908, mutta sitä laajennettiin 1996 arkkitehti Jukka Koivulan suunnitelman mukaan. Pieni sisäänkäynti lisättiin portin oikealle puolelle. 

Talon vaiheet ovat suu­relta osin hämärän peitossa 1930-luvulle asti, mutta valtavasta, ­lähes puolet tuvasta peittäneestä leivinuunista on päätelty, että vuosisadan alussa talossa on saattanut toimia leipomo. Vuonna 1908 rakennusta laajennettiin ja paranneltiin.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.