Matti Vanhasen kolumni: Kesäloma kului ekotalon rakennustöissä

Ministeri Matti Vanhasen kesäloma on kulunut rakennustyö­maalla. Kaikki piharakennukset ovat jo aluskatteen suojassa ja talotehdas pystyttää talon alkusyksyllä. Naapureitakin on jo tiedossa.

Sääennusteiden lukemisesta on tullut osa rutiinia. Silti sadekuuron tulon näkee tontilla vain hetkeä ennen kastumista. Heinäkuu on ollut juuri niin epävakaa kuin sääkarttojen sekamelska ennakoi.

Kesälomaa on nyt ollut jo kaksi viikkoa. Kaikki piharakennukset ovat jo aluskatteen suojassa. Tänään sunnuntaina sain asennettua lattiakaivot oikealle korkeudelle ja levitettyä 20 senttiä styroxia autotallin, pihasaunan ja verstaan lattioille.

Ilta päättyi talkoisiin, joissa Alpo ja Jari olivat kantamassa ja leikkaamassa suuria betoniverkkoja. Talkoiden jälkeen joimme ensimmäiset kahvit laavussa. Arkeologin koulutuksen saanut Alpo kertoi Lepsämän asutuksen ajallisista kerroksista kampakeraamiselta kaudelta alkaen.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Tuli paljon mietittävää

Osa puurakenteista jää näkyviin

Taisin jo viimeksi kertoa, että palkkasin kolme nuorta kesätöihin. Aleksi opiskelee rakentajaksi ja Otto ja Joel ovat lukiolaisia.

Omien työkuvioideni muututtua pestasin heitä opastamaan timpuri Janin. Pari viikkoa meitä olikin parhaimmillaan viisi tekijää rakennusten kimpussa ja tulosta syntyi.

Ensin rakensimme liiteri-pihasaunan vesikattoon, jotta saimme kuivana pysyvää tilaa tontille. Tämän kaikkiaan yli 20 metriä pitkän kokonaisuuden kattorakenteista tuli järeät. Kurkihirtenä on 70 x 260-millinen lankku ja kattovasat ovat lähes yhtä järeitä.

Puurakenne on kaunista. 

Puurakenne on kaunista.

Puurakenteet ovat kauniita ja halusin, että osa pihapiirin rakenteista jää näkyviin. Aikaa tähän kului paljon enemmän kuin autotalliin ja verstaaseen tulleiden valmiiden kattotuolien asentamisessa.

Toisissa näkyy laadukas tehdastyö, toisessa käsityö. Ihmettelen, kuinka kevyestä tavarasta tehtaassa osataan rakentaa vahvat ristikot.

Sää määrää työjärjestyksen

Kullakin työvaiheella on oma hetkensä ja järjestyksensä. En silti suunnittele töitä etukäteen liikaa.

Huomenna asennamme lattialämmityksen ja tiistaille saan toivottavasti lattioiden valun. Sen jälkeen sää vaikuttaa jatkammeko katon ruodelaudoitusta ja räystäiden tekoa vai aloitammeko tuulensuojalevyjen asentamisen.

Ennen styroxeja koko kevään ja kesän aikana jätettä syntyi vain muutama säkillinen.

Styroxien suojamuovit ja hukkapalat moninkertaistivat tähänastisen jätemäärän. Talotehdas pystyttää talon alkusyksyllä ja sopimuksessa lukee, että minun pitää järjestää jätelava.

Tähän asti henkilöauton peräkontti on riittänyt…

Lue myös: Maalla-lehden uusi kolumnisti Matti Vanhanen rakentaa ekokotia: ”Haaveilen rakentavani seuraavan elämänvaiheen talon”

Osa maaseutuasumisen viehätystä

Pellon toiselle puolelle on nousemassa kaksi muuta taloa. Toisessa paketti on jo pystytetty, toisen tontin maankaivuu alkoi viime viikolla.

Kaikista tulee erilaisia. Näemme kaukaa toisemme, mutta jokaiselle avautuva maisema on aivan erilainen.

Maaseutuasuminen on juuri tätä – paljon samaa mutta jokainen muokkaa pihapiirinsä mieleisekseen. Tämä on osa maaseutuasumisen viehätystä.

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 8/2020.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Kesäloma kului ekotalon rakennustöissä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X