Matti Vanhasen kolumni: Talkoolaiset ovat korvaamaton apu

Ekotaloa rakentava valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoo kolumnissaan projektin etenemisestä. Talkoot kuuluvat suomalaisuuteen ja maalla asumiseen. Oikealla hetkellä niistä on suuri apu, Matti Vanhanen kirjoittaa.

Olin lukenut sopimuksen huonosti ja ­talon seinälaudat tulivat puunvärisinä. Mielessäni olin odottanut valmiiksi harmaita seiniä.

Aikaa oli muutama päivä päättää, menevätkö laudat seiniin kirkkaina vai saisinko ne kuultosuojattua harmaalla ennen sitä.

Syksyllä on harvoin päiviä, jolloin ilman kosteus jää alle 80 prosentin. Tällöin väri imeytyy kunnolla puuhun ja lopputulos on kelvollinen.

Jos maalaus jäisi kevääseen, saisin keikkua tikkailla viikkotolkulla.

Maalauskoneen käyttö vaati pähkäilyä

Päätin, että nyt täytyy maalata ja hyödyntää viikonlopun kaksi lämpimän kuivaa päivää. Laudat odottivat pinoissa pihalla.

Saimme lainattua maalauskoneen, joka toimi sähköllä ja paineilmalla. Lauta työnnettiin laatikkoon toisesta päästä ja pyörivä tela nappasi sen mukaansa.

Maalauskone nopeutti urakkaa.

Maalauskone nopeutti urakkaa.

Putki imi samalla väriä maassa olleesta maalipurkista, suihkutti sen laudan pintaan ja kiinteät harjat pyyhkivät ylimääräisen pois.

Ylimääräinen maali valui laatikon pohjalta hiljaksiin takaisin purkkiin, josta kone imi sitä seuraavia lautoja varten.

Arvaatte, että ensimmäistä kertaa tällaisen laatikon asentaminen ja käyttäminen vaati pähkäilyä ja kaikenlaista säätöä. Paineilman voima ja harjaksien asennus lautojen leveyden mukaan vaativat herpaantumatonta seuraamista, jotta laudoista tuli suunnilleen saman näköisiä.

Korvaamaton talkooporukka

Kone oli tärkeä, mutta ei se olisi kilometrejä lautaa maalannut ilman talkoita.

Yksi syötti koneelle lautoja, toinen nosti maalatun laudan koneesta, kolmas korjaili pensselillä, neljäs rakensi taapelia jne. Heidi, Alpo, Lyydia, Maarit ja Jari kasvattivat harmaiden lautojen ­pinoja ­pihalla kahtena syksyisenä päivänä ja he olivat korvaamaton apu.

Nyt laudat ovat jo seinässä eikä tarvitse pelätä, ­että kevätauringon kuivattaessa puuta lautojen raoista paljastuisi vaaleaa maalaamatonta pintaa.

Talkoot kuuluvat suomalaisuuteen ja maalla asumiseen. Oikealla hetkellä niistä on suuri apu. Rakentaessa on kuitenkin muistettava ottaa talkoovakuutus ja valittava sopivat talkoisiin käyvät työt.

Talkoolaisista on ollut korvaamaton apu.

Talkoolaisista on ollut korvaamaton apu.

Autotalliarkisto pelasti säilytysongelmilta

Syksyllä on märkää ja se tunkee sisätiloihinkin. Sen tajuaa konkreettisesti työmaalla.

Olen saanut onneksi piharakennuk­sista autotalliarkiston sisältä valmiiksi ja väliaikaisen lämmityksen sinne. Säilytin sitä ennen huonekaluja muissa piharakennuksissa katon alla ja seinien suojassa ja sain ne nyt kuivaan ja lämpimään tilaan.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Yllätyksiä on tullut ja ne ovat harmittaneet

Takan lämpöä odottaessa

Talotehdas tekee omassa järjestyksessään ­itse taloa. Lähiviikkoina lattia saa ontelolaattojen päälle eristyksen, viemärit, lämmitysputket ja ­betonivalun. Toivottavasti pakettiin kuuluva maalämpökaivo ja lämpöpumppu tulisivat samassa tahdissa.

Lämpö ja lämmön myötä tuleva kuiva ilma ovat oloissamme elämän perusta. Sitä päivää odotan, kun syystalven tuulien puhaltaessa saan sytyttää kes­kellä rakennustöitä tulen takkaan ja hellaan.

Ne oikein ahmivat kosteaa ilmaa ja palkitsevat ruokkijansa säteilevällä lämmöllä. Sopivia laudanpätkiä on uuneja varten kertynyt.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 11/2020.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Talkoolaiset ovat korvaamaton apu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X