Matti Vanhasen kolumni: Tuli paljon mietittävää

 Rakennusprojektin rinnalle tuli yllättäen toinen ­projekti. Valtiovarainministeriksi kesän alussa nimitetetylle Matti Vanhaselle tuli paljon uutta mietittävää.

Kerrotaan, että yleensä aina talon rakentamiseen liittyy kriisejä. Puhemiehen rakennusprojektin rinnalle tuli yllättäen toinen projekti. Tuli paljon mietittävää.

Muutama tunti ennen Katri Kulmunin soittoa ja pyyntöä ministeriksi olin juuri hyväksynyt vanhan taloni ostotarjouksen. Siihen sisältyy lupaus saada talo tyhjäksi elokuun alkupäivinä.

Ihmiselle on ehtinyt vuosikymmenten mittaan kertyä melkoinen ­määrä tavaraa muutettavaksi. Olin ajatellut, että talon myynti saattaa ottaa vuoden, mutta nyt täytyy etsiä väliaikaisratkaisu pian.

Kaiken lisäksi olin laskenut, että kesällä saan järjestettyä riittävästi aikaa tehdä tontilla kaiken sen, mikä pitää tehdä ennen talopaketin tuloa.

Kaikella on tapana järjestyä tavalla tai toisella. Saattaa olla, että tänä kesänä kuu on ministerin aurinkona.

Lue myös:  Matti Vanhasen kolumni: Yritän olla ajamatta itseäni piippuun

Nuoret opettivat laserin käyttöön

Työt ovat tontilla hyvässä vauhdissa. Sain nuorten kesätyöntekijöiden kanssa muurattua piharakennusten perustukset ennen juhannusta.

Seuraavaksi odotan routasuojauksia ja soratäyttöä ennen kuin otan rakennuksiin tulevan puutavaran tontille. Autotallin ja verstaan kattoristikot odottavat jo.

Valtiovarainmnisteri Matti Vanhanen Kuva: Matti Vanhanen

Valtiovarainmnisteri Matti Vanhanen rakentaa ekotaloa Nurmijärvelle.

Jos vertaan töinä vajaan tuhannen harkon muu­rausta ja rungon puutöitä, valitsisin puutyöt. ­Onneksi sokkelityöt on nyt tehty ja se on urakkana ja pölyävine kuivalaasteineen takana päin.

Edellisissä hankkeissani käytin vesiletkua sokkeleiden pinnan saamiseksi vaateriin. Nyt olin moderni ja ostin laserin. Nuoret opettivat sen käyttöön.

Liiteri nousee ensimmäisenä

Rakennan varmaan ensimmäisenä liiterin. Saamme siitä samalla sateensuojan. Kun sen lankkulattia on paikallaan, taidan tuoda ensimmäiset puutarhatuolit tontille. Saahan sitten ­syödä eväät varjossa.

Kaikkiin muihin rakennuksiin tulee pontattu pystypaneeli, mutta liiterin tulee raakalautaseinä, jonka lautojen välit saavat kuivassa kesätuulessa kasvaa ja päästää kuivattavan ilma­virran sisälle.

Oma tupa, oma lupa

Santeri Alkio saarnasi aikanaan maahen­gestä. Paljon muun lisäksi se kertoo siitä mielihyvästä ja ilosta, jonka voi saada oman työnsä jäljestä.

Matti Vanhasen piharakennusten perustat on jo muurattu. Kuva: Matti Vanhanen

Matti Vanhasen piharakennusten perustat on jo muurattu.

Puurungon rakentamisessa jälkeä syntyy ja se kestää. Työn ilo taitaa olla kaksinkertainen, kun ­tekee itselleen.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Mitä koronasta jää opiksi?

Ensimmäisessä kolumnissani kerroin, että tont­tini nimeksi tuli Sintola. Se oli isäni kotikylä Karjalassa. Kun perhe raivasi uuden tilan Somerolla, oli tuvan seinällä kunniakirja, jonka tekstin muistan: ”Oma tupa, oma lupa”.

Tekstin keksijä oli kyllä tavoittanut jotain syvää ­siitä tunteesta, jonka maalla asuvat jakavat.

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 7/2020. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Tuli paljon mietittävää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X