Koti

Matti Vanhasen kolumni: Värien valinta on osittain värisokealle tuskallista

Ekotaloa rakentava valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoo kolumnissaan projektin etenemisestä. Rakennustöissä on edetty sisäpintoihin ja värivalintoihin. Lattian osalta Matti on viehtynyt luonnonväriseen tammeen.

Tärkeä osa rakentamista on ollut materiaalin säästäminen ja kierrättäminen. Sain melko paljon puutavaraa tontilta ja sahautin sen naapuri­kylässä Huppusen sahalla.

Tätä puutavaraa käytin piharakennuksissa anturan muoteista katon ruodelautoihin asti. Välillä laudat ja lankut toimivat ristisiteinä rungon pystytyksessä ja kohta ne saivat tehtävän tellingeissä.

Ruuvien ansiosta samaa lautaa saatoin käyttää viisikin kertaa eri tehtävässä.

Lähipuu tulee veljen metsästä

Varsinainen talo ja piharakennusten rakenteet on tehty luokitellusta puusta. Mutta lähipuuta käytän siellä, mihin se sopii. Ehkä näyttävin näkyvä paikka lähipuulle on verstaan lankkulattia.

Veljeni Rauno sahasi metsästään hakemansa kuuset tukkivannesahalla 20 senttiä leveiksi lankuiksi. Asensin ne kellumaan lattialle, jossa saavat nyt vielä kuivua ennen kiinnittämistä, hiontaa ja pintakäsittelyä.

Tavoite on, että tämä lattia on paikallaan sadan vuoden päästäkin. Kestävyyden lisäksi lattiasta tulee upea.

Luin artikkelin, jossa väitettiin, että rakentaminen ja rakennustarvikkeiden valmistus synnyttää enemmän päästöjä kuin rakennuksen lämmittäminen elinaikanaan aiheuttaa päästöjä. Siksi taloja ei pitäisi purkaa vaan korjata.

Olen saanut autotalli-arkiston käytännössä valmiiksi, ja sain siirrettyä kylmästä tilasta vanhasta ­talosta tuomani kirjahyllyt arkiston seinille.

Lastulevyrunkoiset kirjahyllyt eivät olisi kestäneet siirtämistä, ellen olisi suorasukaisella tavalla vahvistanut niitä ruuveilla. Niistä näkee, että nekin oli suunniteltu koottavaksi vain kerran ja yhteen paikkaan. Kertakäyttökulttuuria tämäkin.

Matti Vanhanen esittelee verstaan lattian 20 senttiä leveitä kuusilankkuja. 
Matti Vanhanen esittelee verstaan lattian 20 senttiä leveitä kuusilankkuja.

Kaikki lähtee lattiasta

Talotehtaan työ on tältä erää valmista. Heidän ammattilaisensa palaavat tontille, kun olen saanut sisä­pinnat tehtyä. Sen jälkeen liitetään vielä sähkökytkimet ja vesikalusteet.

Nyt pääsen itse talon kimppuun. Sisämateriaalien ja värien valinta on osittain värisokealle miltei tuskallista.

Olemme katselleet parketteja ja koettaneet ymmär­tää, mikä ero on 30 euron ja 120 euron neliöhintaisen parketin välillä. Paljonko on erilaisia kerroksia lii­mattu ristiin, onko pinta harjattu vai hiottu jne?

Koen, että kaikkien muiden materiaalien ja värien valinta lähtee lattiasta. Kun siitä valitsen lopullisen mallipalan, voi sen kanssa hakea laattoja ja värisävyä katon laudoitukseen.

Sisäovia varten arkkitehti teki aikanaan piirustukset ja niidenkin viilun väri saisi pelata yhteen muun värityksen kanssa. Lattian osalta olen tätä kirjoitet­taessa viehtynyt luonnonväriseen tammeen.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Yllätyksiä on tullut ja ne ovat harmittaneet

Rakentamoinen etenee vaihe kerrallaan

Kaksi savupiippua ja olohuoneen takka tulevat valmiina. Piiput nostetaan kattoon tehtävistä rei’istä ja takkakin tulee valmiina. Tätä kirjoittaessani en ­tiedä, miten se onnistuu, mutta joulua edeltävinä päivinä niiden pitäisi tulla tontille.

Nyt on vielä avoinna, mitä sisätöistä yritän ­tehdä itse ja mihin palkkaan tekijät. Rakennuttajan ­pitäisi osata varata tekijöitä ajoissa ja sopia urakat. Siksi alun perin haaveilin ”avaimet käteen” -pake­tista, mutta se ei ollut mahdollista.

En yritä nyt kiirehtiä kaikkea samaan aikaan, vaan tehdään vaihe kerrallaan.

Talo valmistuu sitten kun työt on tehty. Juuri nyt viranhoito sivuuttaa vähän väliä tämän oman projektin.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2021

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Värien valinta on osittain värisokealle tuskallista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.