Matti Vanhasen kolumni: Yksi maalla asumisen inspiraation lähde liittyy miljööseen

Ikkunat on jo pesty, ja parketti kiiltelee asukkaita odotellen. Terassit ovat vielä tekemättä, mutta isossa mitassa sekä taloprojekti että ministerin toinen projekti lähestyvät valmista.

Maisema pestyjen kirkkaiden ikkunoiden läpi tuntuu jo omalta. Siivousyritys kävi imemässä ja pesemässä pölyt talon sisältä ja sen jälkeen alkoi muutto.

Rakennuksen käyttöönotto edellytti käyttöönotto­tarkastusta ja viimeinen varmistus sille oli yhden ulko-­oven eteen tehty kaiteellinen väliaikainen porrasratkaisu. Tämän lehden ilmestyessä muutto on jo käynnissä.

Tekemättömät asiat harmittavat

Lumien sulaessa aikaa piti sään mukaan jakaa sisälle ja ulos. Lumen alta paljastui kaikki, mikä sinne syksyn hämärässä jäi.

Rakentamisen loppusuoralla ­huomasi, mihin ei suunnitteluvaiheessa ja materiaaleja tilattaessa jaksanut tar­peeksi keskittyä.

Kaikki pistorasiat eivät ole järkevällä paikalla, eikä pesutilojen peilejä ja peili­valoja valittu. Tuntui, että ei niillä ole kiirettä ja ne ehdin sitten myöhemminkin hankkia ja asentaa.

Olisi kannattanut kuitenkin hoitaa yhdellä ­kerralla. Väliovien kahvat kuuluvat tähän samaan sarjaan.

Pitkät toimitusajat muuttivat suunnitelmia

Talkooapua olen aiemminkin kiittänyt. Varsinkin, kun se osuu oikeaan hetkeen.

Samalla kun jo kuskasimme tavaroita taloon, ­saimme vaatehuoneen kaappien asennukseen apua. Janina ja Yrjö olivat juuri koonneet samanlaisia ja tekivät suuren työn. He tiesivät jokaisen erikoisen mutterin ja ruuvin käyttötarkoituksen ja säästin varmaan pari päivää, kun en ryhtynyt itse kokoamistyöhön.

Matti Vanhasen taloprojekti alkaa olla loppusuoralla.

Matti Vanhasen taloprojekti alkaa olla loppusuoralla.

Vaatekaapit ovat hyvä esimerkki nykyajan rakentamisesta. Vaikka maailma tuntuu olevan tavaraa ­täynnä, pitää tilatessa varautua toimitusaikoihin. ­Viittä 100 x 35 sentin kokoista laatikkoa en toimitukseen saanut. Ja kahden viikon odottelun jälkeenkin tavarataloketjun nettisivut kertovat, että ainakaan Etelä-Suomen liikkeissä niitä ei ole yhteensä kuin kaksi kappaletta. Näiden laatikkojen sijaan tyydyn hyllylevyihin.

Maisema ja miljöö rauhoittavat

Yksi maalla asumisen inspiraation lähde liittyy miljööseen. Pidän rauhallisesta maisemasta, jossa keinotekoinen visuaalinen tai äänellinen häly on vaimeaa.

Me ihmiset olemme tässä suhteessa hyvin erilaisia. Toiset taas kokevat saavansa virik­keitä ympäristön nopearytmisestä vaihtelusta. Siinä missä minä vanhemmiten taidan kaivata allakasta katsottavaan elämänmenoon, toisille sekuntikellon rytmi on enemmän elämää. Eläköön tämä ero.

Maalaistaloissa näkee usein ovien ­läpi huoneesta toiseen ja talon päästä päähän. Niin tässäkin yhdessä kohtaa. Miljöö ja mai­sema ovat tärkeitä, ja moneen kertaan olemme miettineet, missä ovat parhaat nojatuolin paikat luku­hetkiä varten ja mistä avautuu näkymä pellolle ja metsään.

Maaliviiva häämöttää

Yritin pitää huolta siitä, että sisällä yksikään listanpätkä ei jää ennen muuttoa keskeneräiseksi.

Moni rakentaja kertoo, että muuton jälkeen keskeneräiset työt jäävätkin helposti kesken, kun työvälineet viedään varastoon ja ote herpaantuu.

Lue myös: Maalla-lehden uusi kolumnisti Matti Vanhanen rakentaa ekokotia: ”Haaveilen rakentavani seuraavan elämänvaiheen talon”

Osan isotöisestäkin tekemisestä olen jättänyt tietoisesti tuonnemmaksi. Sain verstaan valmiiksi jo aikaisemmin ja edessä on sen suojissa muun muassa kirjahyllyjen rakentaminen kirjastoon.

Ulkona odottaa talvella tullut kuorma painekyllästettyä puutavaraa terassien tekemiseksi. Mutta isossa mitassa sekä tämä projekti että ministerin toinen projekti lähestyvät valmista.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2021.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Yksi maalla asumisen inspiraation lähde liittyy miljööseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X