Matti Vanhasen kolumni: Yllätyksiä on tullut ja ne ovat harmittaneet

Ekotaloa rakentava valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoo kolumnissaan projektin etenemisestä. Talopaketin seinät ovat jo pystyssä, ja rakennustyömaa herättää kiinnostusta tutuissa ja vähän vieraammissakin.

Nyt tapahtuu. Talopaketin seinät nousivat maanantaina pystyyn yhdessä päivässä. Torstai-iltaan mennessä koko rakennus oli jo aluskatteen suojassa ja kattoa komistivat suorat ruodelautojen rivit.

Samaan aikaan tontilla on ahkeroinut piharakennusten peltikattoja asentava yritys naapuripitäjä Vihdistä. Lukkosaumapellit vaikuttavat sellaisilta, että niitä ei tarvitse vuosikymmeniin vaihtaa tai korjata. Osa ekologisuutta onkin kestävyys.

Ammattilaisten vuoro ottaa vastuu

Jos kesällä tuntui, että kaikki mitä tontilla tapahtui, oli omissa käsissä ja kontrollissa, niin nyt talopakettifirman ammattilaiset tekevät työtä omalla järjestyksellään ja omassa tahdissaan.

Ja tulosta syntyy. He ovat tontilla seuraavat kolme kuukautta, kunnes luovuttavat työn taas omiin käsiini.

Sen jälkeen pitää vielä kipsilevyseinien ruuvinkannat piilottaa, seinät maalata, asentaa parketti lattiaan, laudat kattoon, kaakelit kosteisiin tiloihin jne.

Ei tämä heti valmistu.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Paperityöt ja ideat valmiina – katso kuva suunnitelmasta

Rakentamisessa pitää tehdä valintoja

Onko tullut yllätyksiä? On. Ja ne ovat harmittaneet ja vaivanneet, mutta ei niistä sen enempää. Kaikkea ei osaa ennakoida, kustannukset nousevat ja aika venyy.

Oma ajankäyttöni tontilla rajoittuu nyt viikonloppuihin ja myöhäisiin iltakäynteihin paikalla. Syksyn huomaa. Viikonloppuisin kaste aamulla pitää ulkona kaiken märkinä. Onneksi nyt on jo ollut paljon tekemistä piharakennusten sisätöissä lämpimissä tiloissa.

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että suuri työ laudoittaa piharakennukset ulkopuolelta siirtyy odottamaan keväisiä päiviä. Viisasta se ei ole, mutta valintoja pitää tehdä.

Matti Vanhasen talopaketin seinät ovat jo pystyssä ja katto pään päällä. Kuva: Matti Vanhanen

Matti Vanhasen talopaketin seinät ovat jo pystyssä ja katto pään päällä. Kuva: Matti Vanhanen

Korona on herättänyt pohtimaan arvoja

Kotimme rakennusaikana muuallakin puhutaan nyt paljon maallemuutosta. Korona on paikoin jopa kääntänyt muuttoliikkeen suuntaa.

Osalla ihmisistä arvostukset ovat muuttuneet. Korona on herättänyt pohtimaan yksinkertaisuutta, omavaraisuutta, turvallisuutta, luonnonläheisyyttä, etätyötä, lähiruokaa jne.

Olemme lukeneet lehdistä tarinoita Piilaaksosta asti Suomeen muuttaneista etätyötä tekevistä ihmisistä. Ja vielä enemmän tarinoita tavallisista suomalaisista, jotka ovat nyt rohkaistuneet toteuttamaan sellaista, mitä ovat pitkään hautoneet mielessään.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Mitä ihmettä! Samaan aikaan hengittävä ja ilmatiivis

Peltomaisemassa vieraskin tuntuu tutulta

Tontilla huomaa yhden asian. Tutut ja vieraammatkin osaavat kävellen tai autolla pistäytyä katsomassa rakennustyötä ja juttelemassa. Yllättäen ja mutkattomasti.

Maaseudulla vanha tarina yhteisöllisyydestä elää yhä muotoaan hakien. Jokin asumismuodossa rohkaisee tähän. Tiivis asuminen ei ole Suomessa automaattisesti merkinnyt läheisyyttä. Vanhoissa pikkukaupungeissa tuntuu, että kaikki tuntevat toisensa. Syvällä maaseudulla tilanne on sama.

Sen sijaan asumisen trendi on vuosia suunnannut Pasilan Triplan suuntaan, jossa tuntuu, että naapuritornin asukkaatkin ovat vieraita.

Peltomaisemassa taas ennen vieraskin ihminen tuntuu tutulta.  

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 10/2020.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Yllätyksiä on tullut ja ne ovat harmittaneet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X