Matti Vanhasen kolumni: ”Yritän olla ajamatta itseäni piippuun”

Kun ekotalon rakennustyömaalla on päästy vihdoin vauhtiin, Matti Vanhanen uskaltaa jo haaveilla istuvansa syksyllä pihasaunan kynnyksellä kiukaan tulen humistessa hormiin.

Saan taas tuntumaa siihen, millaiset ovat saviset saappaat. Jääkauden jälkeen joet toivat lietettä, josta syntyi tämä tasalaatuinen Pohjolan hienous – harmaa savi. Nyt se jää vähitellen kankaan ja kiviaineksen alle. Auton kumimatolla sen jäljet saattavat silti näkyä koko rakennusurakan loppuun asti.

Toukokuussa työmaa lähti käyntiin. Maansiirtotöissä korkeuksia mitataan sentin tarkkuudella merenpinnasta ja pitkiin salaoja- ja viemäriputkistoihin pitää saada sopivasti alamäkeä.

Tämän työn yhteydessä pihan nurkalle sijoitetaan kaksi suurta säiliötä. Toinen on umpisäiliö wc-vesille ja toinen on pesuvesien suodatinjärjestelmä, ­jossa ei ole vaihdettavia suodatinaineita ­eikä kemikaaleja. Pumpattava ilma hoitaa tehtävänsä.

Lue myös: Maalla-lehden uusi kolumnisti Matti Vanhanen rakentaa ekokotia: ”Haaveilen rakentavani seuraavan elämänvaiheen talon”

Jätevesilainsäädännöstä on monta ­vihaista mielipidettä, mutta yksi tärkeä asia on sen myötä muuttunut: rakennuslupia maaseudulle ei enää kielletä siksi, että pelättäisiin ”syntyvän taaja-asutuksen takia” naapurin kaivojen ­pilaantuvan.

Kesätyötä nuorille rakennustyömaalla

Otin kesäksi itselleni urakaksi piha­rakennusten rakentamisen. Sain sovituksi kolmen lähellä asuvan nuoren kanssa kesätyön rakennustyömaalleni. Itsellänikin oli nuorena useana kesänä mahdollisuus kesätyöhön rakennuksilla. Erona on se, että silloin työnantajana oli ammattimainen rakennusyritys ja nyt muun muassa työaika määräytyy minun ­mukaani. Työpäivät eivät ala aamuseitsemältä vaan kahdeksalta ja loppuvat neljään.

Yritän olla ajamatta itseäni piippuun. Kevät pidentää päivää ja huomaamatta kello olisikin jo yhdeksän illalla, ellen osaa pitää rajoja.

Iän myötä en yliarvioi fysiikkaani, joka varmasti joutuu pitkän keväisen istumisen jälkeen koetukselle perustuksen harkkomuurauksessa.

Puhemies Matti ­Vanhanen ryhtyy rakentamaan maaseudulle ekotaloa.  

Kuva: Matti Vanhanen

Vanhat pihapiirit eivät ole tylsiä

Rakennesuunnittelija Jussi Koski oli ilokseni piirtänyt piharakennusten harkkoperustuksen 15 senttisistä kevytsoraharkoista. Kymmenkiloisia jaksaa nostella aivan eri tavalla kuin kaksi kertaa leveämpiä harkkoja.

Nykyrakentaja ei voi kuin ihastella sitä kykyä, joka ennen nykyaikaista tekniikkaa rakentaneilla on ollut. Millä ihmeellä hevos­aikana on valtavat kivijalkojen hakatut kivipaadet tuotu rakennuspaikalle ja asennettu paikalleen. Tai millä mahtavat kurkihirret on nostettu.

Lue myös: Matti Vanhasen kolumni: Mitä koronasta jää opiksi?

Vanhojen maatilojen pihapiirien perusluonne on tarkoituksenmukaisuus. Kun rakentaminen on varmasti ollut vaivalloista, on tehty juuri se, mikä on tarkoituksenmukaista. Mutta silti ei ole syntynyt tylsää lopputulosta.

Kauneutta hakeva silmä on aina osannut luoda piha­piireihin, kujiin ja linjoihin visuaalista viehätystä. Olen varma, että rakennusten sijaintia on mietitty ennenkin. On istuttu kiven tai kannon päällä ja pohdittu, mitä mihinkin tulee. Sehän on suunnittelun hienoin hetki nykyäänkin – miksei siis esi-isiemmekin aikana.

Syksyllä ehtii jo istuskella portailla

Tähän asti tontilla on vain raivattu ja kai­vettu. Nyt on käännekohta.

Puhemies Matti ­Vanhanen ryhtyy rakentamaan maaseudulle eko-taloa. Hän kertoo Maalla-lehden lukijoille projektin etenemisestä.

Anturamuotit ovat jo paikallaan. Kuva: Matti Vanhanen

Näen pihapiirin kolmen sivun anturamuotit paikallaan ja ensimmäisen kerran piha piirtyy silmiini konkreettisesti.

Ja syksyllä haaveena on istua pihasaunan kynnyksellä kiukaan tulen humistessa hormiin. Silloin pesen saappaat.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2020.

Avainsanat

Keskustelu

Herrasmiesmäinen käytös, vakuuttava esiintyminen ja asiassa pysyvä poliitikko.
Toivon kaikkea hyvää hänen uralleen ja vaativien tehtävien hoitoon vastuuntuntoiselle tekijälle jaksamiseen ennen kaikkea omien rajojen tuntemista.
Kerran tässä ja nyt täällä eletään.

Talojen rakentaminen on siirtynyt merkonomi-insinöörien tehtäväksi. Siis rakennusinsinöörit jota eivät koskaan ole rakennustöitä tehneet siirtyvät myytimiehiksi ja asiantuntijoiksi ja myyntimihen auktoriteetillä myyvät talo kokonaisuuksia. Esim. betonia ei markkinoi kukaan ja ainoa järkevä perustus on teräsbetoni sokkeli. Toisaalta betoni pumpataan muotteihin,sitä ei tarvi tyämaalla käsin kanniskella ja kovettunut betoni on luja valmis pinta. vähä ”ritikkiä”vaihtoehdoista.

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: ”Yritän olla ajamatta itseäni piippuun”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X