Sisustus

Millaiset portaat vanhaan taloon? Perinnemestari neuvoo

Miten rakentaa portaat vanhaan taloon ja millaiset portaat sinne sopivat? Perinnemestari Hannu Rinne tietää!

”Perinteisen luhtiaitan edessä on tikasmaiset portaat toiseen kerrokseen. Niiden kapeutta ja jyrkkyyttä on varmasti aina tuskailtu, sillä varastoihin on kuljettu taakkojen kanssa.

Lue myös juttusarjan ensimmäinen osa: Perinnemestari neuvoo: Haaveiletko omasta aitasta? Näin hankit ja kunnostat sen!

Ensimmäisenä kesänä asuimme aitan yläkerrassa, kun päärakennuksen remonttia aloitettiin. Kapusimme romanttisia mutta hankalia portaita ylös ja alas monta kertaa päivässä.

Mistä päästä yläkertaan?

Aitan käyttötarkoituksen muuttamisessa suurin pulma oli järjestää luonteva ja helppo kulku yläkertaan. Molemmissa kerroksissa on suuri ja pieni huone, ja ensimmäinen ajatus oli muuttaa päällekkäiset pienet huoneet porrastilaksi.

Mutta kannattaako alkaa remonttiin, jos saa hyötykäyttöön vain kaksi huonetta? Vanhojen mutta ehdottomasti säilytettävien ovien korkeus oli vain 140 cm, joten niistä kulkeminenkin oli vaikeaa.

Kuisti on rakennettu helposti noustavien portaiden ehdoilla. Ensin piirrettiin optimaaliset askelmat, sen jälkeen niiden tarvitsema tila. Lopputulos on yksinkertainen ja käytännöllinen mutta kaunis.

Tuttavamme ehdotti, että tehkää aitasta pelkkä sisäänkäynti ja rakentakaa varsinainen verstas aitan taakse. Tästä syntyi idea rakentaa aitan kylkeen uusi kuisti, johon kunnolliset portaat mahtuvat.

Portaiden käytettävyys: etenemä ja nousu

Portaita on suoria ja kääntyviä, leveitä ja kapeita, matalilla ja korkeilla askelmilla. Käytettävyyteen vaikuttaa eniten yksittäisen askelman etenemä (syvyys) ja nousu (korkeus).

Lyhyimmillään etenemä voi olla vain puolen jalan verran, noin 15 cm, ja nousu lähes 30 cm. Vanhan ajan jyrkissä vintinportaissa etenemä on noin 20–25 cm ja nousu parikymmentä. Mukavasti astuttavissa portaissa on etenemä noin 30 cm ja nousu puolet tästä. Edustusportaissa etenemä voi olla jopa 40 cm.

Lepotaso helpottaa portaiden käyttämistä. Jopa suorilla pitkillä portailla on hyvä olla taukopaikka. Alas laskeuduttaessa portaat eivät vaikuta välitason ansiosta huimaavan jyrkiltä.

Minkä tyyliset portaat sopivat vanhaan taloon?

Pohdimme pitkään, minkä näköinen kuisti sopisi lähes kaksisataa vuotta vanhan aitan kylkeen. Olemme ihailleet, kuinka rakennuksia on aikoinaan jatkettu ja laajennettu hyvällä maulla moneen kertaan, ja lopputulos näyttää hyvältä.

Kun katsoo nykyään tehtäviä laajennuksia, ei voi kuin ihmetellä, miten ne ovat niin kamalia. Arkkitehtikunnan yleinen näkemys on, että lisäys vanhaan rakennukseen on tehtävä tämän päivän tyylillä. Me emme pidä tuota ainoana oikeana vaihtoehtona.

Aitan kuistin malli kopioitiin päärakennuksen keittiönkuistista: pari askelmaa ulkona, nousu sisällä, suuret umpinaiset seinät ja yksi pieni kuusiruutuinen ikkuna.

Lue myös: Vanhan aitan kunnostus – perinnemestari neuvoo

Hyödynnä perinnetekniikkaa

Ulkoasun lisäksi myös kuistin rakennustekniikka on vanha. Graniittisten kivijalkakivien päälle tuli jykevistä parruista alakierto, joiden päältä pystytolpat nousevat. Ylimmäisenä on yläkierto, jonka päällä lepää harjakaton palkisto.

Vanhan ajan rakentaminen hyödyntää painovoimaa, kun ylempi rakennekerros pitää alemman paikoillaan. Sivuttainen liike lukitaan puutapeilla, joita varten porataan reiät palkista toiseen.

Kuisti on perinteisesti kylmää tilaa, ja sen tehtävä on suojata portaat lumelta ja sateelta. Lämmin kuisti voisi olla mukava, mutta eristettyjen seinien olisi oltava yli 30 senttimetriä paksut. Ja miksi käyttää energiaa kauttakulkutilan lämmittämiseen?

Aitan eteen palautamme vanhat jyrkät luhtiportaat. Rakennusvalvontakin on tyytyväinen, sillä ne toimivat tarvittaessa hätäpoistumistienä.”

Juttu on alun perin julkaistu Maalla-lehdessä 6/18. Lisää kuvia voi käydä katsomassa osoitteessa perinnemestari.fi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millaiset portaat vanhaan taloon? Perinnemestari neuvoo

Sinun täytyy kommentoidaksesi.