5 vinkkiä: Näin suunnittelet ja toteutat mökin ulkovalaistuksen

Illat hämärtyvät ja mieli kaipaa valoa. Mitä pitää ottaa huomioon mökin ulkovalaistusta suunnitellessa? Listasimme viisi tärkeintä asiaa.

Iltojen pimetessä myös ulkovalaistus tulee ajankohtaiseksi. Miten vapaa-ajanasunnon tai mökin ulkovalaistus kannattaisi suunnitella? Huomiota on ainakin kiinnitettävä huolelliseen suunnitteluun ja turvallisuuteen.

Lue myös: Koska pellit saa laittaa kiinni, entä miten tulisijan pinta puhdistetaan? Käyttäjän opas antaa 8 helppoa vinkkiä

Mökin ulkovalaistus syntyy huolellisella suunnittelulla – Huomioi nämä 5 asiaa

1. Suunnittele kokonaisuus huolella

Tee yleissuunnitelma ja mieti mitä tavoittelet. Suunnittele huolella, jotta valitset malliltaan ja teholtaan sopivat valaisimet. Ota huomioon valaisimien materiaali, asennettavuus, käyttöolosuhteet, huollettavuus ja turvallisuus. Pidä myös mielessä, että sähkövalojen asennus on aina teetettävä ammattilaisella.

2. Kiinnitä huomiota valaisimien sijoitteluun ja määrään

Mitkä ovat tärkeimmät kulkureitit? Tehokasta, tasaista ja häikäisemätöntä valaistusta tarvitset esimerkiksi huussi- ja saunapoluille. Älä tingi valaisimien määrästä vaan sijoita ne riittävän tiheästi. Valokeilojen tulisi sivuta toisiaan säteiden rajakohdassa. Näin kulku myös pimeällä käytettäviin paikkoihin on mahdollisimman turvallinen. Saunarannan ja laiturialueen valaiseminen on tärkeää turvallisuuden kannalta.

3. Tarkista suojausluokka

Käytä ulkona vain ulkotiloihin tarkoitettuja valaisimia. Avoimeen tilaan sijoitettavalta valaisimelta edellytetään vähintään suojausluokkaa IP44.

Lue myös Dekosta: 7 tapaa sisustaa jouluvaloilla – Katso kuinka valaiset kotisi eri tavoin

ulkovalot, valaisimet, ulkovalaistus

Valaise pihapolku tai kukkapenkin vieri. Bubbles-aurinkokennovalaisin 19,99 e, Clas Ohlson.

4. Ledit vai aurinkoenergiaa?

Mikä lampputyyppi sopii sinun tarkoitukseesi? Ledit toimivat ulkona, niiden valoteho ei heikkene edes kylmässä. Ledit eivät myöskään kuumene ja sulata lunta ympäriltään. Tarkista lampun käyttölämpötila-alue. Ledit toimivat parhaiten kunnolla suljetuissa valaisimissa. Aurinkoenergialla toimivat valaisimet ovat käteviä ja yhä suositumpia.

5. Pohdi valojen ohjattavuus mieleiseksesi

Ulkovaloihin saa hämärä- ja kellokytkimiä, ajastimia ja liiketunnistimia eli valoja voi ohjata haluamallaan tavalla. Suunnittele, millaisen ohjattavuuden haluat oman pihasi valaistukseen. Kun valot eivät pala koko pimeää aikaa, energiankulutus pienenee.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/18.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: 5 vinkkiä: Näin suunnittelet ja toteutat mökin ulkovalaistuksen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X