Koti Tilaajille

Montako mottia, klapeja vai halkoja? Näin tilaat ja säilytät polttopuut oikein

Viimeistään nyt on aika hankkia täytettä puuvajaan tulevan lämmityskauden varalle. Mutta tiedätkö mikä ero on heittomotilla ja pinokuutiolla? Entä paljonko puuta talveksi pitää varata ja missä klapeja pitää säilyttää?

Polttopuilla on monta nimeä

Polttopuuksi kutsutaan ­katkottua ja halottua uunivalmista puuta. Polttopuu on katkottu yhtenäiseen mittaan, tavallisesti 15 sentistä 100 senttiin. Klapi, ­lapu tai ­klappi on katkaistu ja halkaistu polttopuu. Se pätkitään yleisesti 25, 33 tai 50 sentin pituuteen.

Lyhyimmät klapit käyvät saunan ja takkojen lämmittämiseen, kun taas 50-senttisiä käytetään leivinuuneissa ja keskuslämmitys­kattiloissa. Jotkut kutsuvat klapeja pilk­keiksi, mutta pilkkeet tarkoittavat useimmiten ­lastuja ja muuta pientä sälää, joilla sytytetään ­uuni. Halko taas on noin metrin mittainen, kahteen tai neljään osaan halkaistu polttopuu, jota käytetään esimerkiksi leivinuuneissa.

Hanki  polttopuut isommissa erissä

Energian hinnan ­noustessa puulämmitys on noussut ­varteenotettavaksi lämmitys­vaihtoehdoksi. Taloudelli­sinta on hankkia polttopuut isoissa erissä.

Monilla ­paikkakunnilla on yksityisiä myyjiä, jotka panevat ­tienvarteen kyltin ”polttopuuta”, mutta yhä useamman myyjän tuotteita, hin­toja sekä toimitustapaan liittyviä tietoja voi tutkia ja vertailla verkossa. Jotkut myyjät kertovat myös varastotilanteensa.

Hinta määräytyy ostettavan määrän mukaan. Myös laatu maksaa. Yleisimmin myydään 33-senttistä koivua. Myös sekapuuta ja muita puulajeja on tarjolla. Myyjät yleensä takaavat, että puun kosteus on alle 20 prosenttia.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.