Montako mottia, klapeja vai halkoja? Näin tilaat ja säilytät polttopuut oikein
Viimeistään nyt on aika hankkia täytettä puuvajaan tulevan lämmityskauden varalle. Mutta tiedätkö mikä ero on heittomotilla ja pinokuutiolla? Entä paljonko puuta talveksi pitää varata ja missä klapeja pitää säilyttää?
Polttopuilla on monta nimeä
Polttopuuksi kutsutaan katkottua ja halottua uunivalmista puuta. Polttopuu on katkottu yhtenäiseen mittaan, tavallisesti 15 sentistä 100 senttiin. Klapi, lapu tai klappi on katkaistu ja halkaistu polttopuu. Se pätkitään yleisesti 25, 33 tai 50 sentin pituuteen.
Lyhyimmät klapit käyvät saunan ja takkojen lämmittämiseen, kun taas 50-senttisiä käytetään leivinuuneissa ja keskuslämmityskattiloissa. Jotkut kutsuvat klapeja pilkkeiksi, mutta pilkkeet tarkoittavat useimmiten lastuja ja muuta pientä sälää, joilla sytytetään uuni. Halko taas on noin metrin mittainen, kahteen tai neljään osaan halkaistu polttopuu, jota käytetään esimerkiksi leivinuuneissa.
Hanki polttopuut isommissa erissä
Energian hinnan noustessa puulämmitys on noussut varteenotettavaksi lämmitysvaihtoehdoksi. Taloudellisinta on hankkia polttopuut isoissa erissä.
Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?
Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään tästä .
Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.