Vanhan oven kunnostus – näillä asiantuntijan ohjeilla sinäkin onnistut!

Perinnemestari Hannu Rinne kertoo vanhan aitan kunnostamisesta vaihe vaiheelta. Kunnostamisen yhteydessä aittaan tehtiin kuusi oviaukkoa ja hankittiin seitsemän kierrätysovea. Nappaa jutusta Hannun vinkit ovien kunnostamiseen!

Aitan käyttötarkoituksen muuttaminen varastosta verstaaksi ja vierashuoneeksi edellytti uuden sisäänkäyntikuistin rakentamista monine ovineen. Alkuperäiset neljä pientä terasseille aukeavaa ovea muutettiin ovi-ikkunoiden ikkunaluukuiksi.

Lue myös: Millaiset ikkunat vanhaan taloon? Katso perinnemestarin ohjeet!

Aitan käyttöä helpottaa uusi porraskuisti, josta avattiin moottorisahalla kulkuaukot sisälle kumpaankin kerrokseen. Timpurilta meni vain hetki reikien sahaamisessa, mutta uusien ovien löytäminen ja asentaminen oli visaisempi työ.

Sekä alas että ylös piti löytää kolme samankokoista ovea. Kylmää vasten on perinteiseen tapaan tuplaovet ja huoneiden välillä yksi ovi.

Alakerta on edelleen varsin matala, joten tarvitsimme sinne alle kaksi metriä korkeat ovet. Useimmat ovet ovat 2,1–2,3 metrisiä, joten jouduimme koluamaan melkoisen määrän varaosapankkeja, ennen kuin saimme talveksi edes samankokoiset ulko-ovet yhteiseen karmiin.

Aitan yläkerrassa on kolme pullealistaista täysranskalaista ovea, jotka löytyivät Haminan rakennuspuodista. Sadan vuoden takaiset painikkeet on valmistettu Björkbodan lukkotehtaassa.

Yläkertaan löysimme Haminan rakennuspuodista hulppeat täysranskalaiset ovet. Täysranskalainen tarkoittaa sitä, että oven kehyspuun ja ohuemman peilin välissä on erillinen koristeellinen lista. Lista tekee ovesta vahvasti kolmiulotteisen. Tällaisia ovia on käytetty vain vauraissa taloissa. Ne ovat turhan hienot aittaan, mutta tuovat rahtusen ylellisyyttä vieraittemme iloksi.

Lue myös: Näin valitset tulisijan vanhaan taloon – lue perinnemestarin neuvot!

Lukkokoneistot olivat tallessa kaikissa ovissa, painikkeet on hankittu varaosapankeista. Kartiosaranat ovat uustuotantoa.

Vanhan oven maalaus: mikä maali on paras?

Aitan ovissa oli monta kerrosta maalia. Jos vanha maali on kohtuullisessa kunnossa, päälle voi sivellä uuden kerroksen. Aitan kierrätysovet olivat olleet kosteassa säilytyspaikassa vuosia, ja maali irtoaa rumasti suurina palasina. Infrapunalämmittimellä kuumennettu maali pehmenee helposti skrapattavaksi.

Kaikki kierrätetyt ovet olivat (ja ovat edelleen) kehnossa maalissa. Tarkoitus on kaapia vanhat maalit irti ja maalata ovet perinteisesti kolmella ohuella pellavaöljymaalikerroksella.

Suorat pinnat saa helpolla puhtaiksi, mutta peilejä kiertävät kehykset vaativat loputtomasti työtä. Erimallisia kaapimia kokeilemalla ja kääntelemällä maalin saa lopulta irti, mutta vain yhden uran kerrallaan.

Ovien peilijako ja niissä käytetyt helat ovat muuttuneet vuosisatojen aikana kulloisenkin muodin mukaan. L-lehtinen tammenterhosarana oli käytössä säätyläistaloissa 1800-luvun jälkipuolelta 1900-luvun alkuun. Kartiomallinen sarana oli yleinen arkisemmissa rakennuksissa 1800-luvun jälkipuolelta rintamiestaloihin asti. Saranat maalataan ovimaalilla.

Tyypillisesti säätyläistalojen täysranskalaiset peiliovet maalattiin usealla värillä. Ainakin kehys ja peili olivat eri väriset. Usein peilin ohut reunaosa ja kruusattu välilista saivat nekin oman värinsä. Koska aitan kiinteä sisustus on pelkistetty, upeista ovista tulee yksiväriset.

Näin kunnostat vanhan oven karmit

Kierrätysovia myydään harvoin karmeineen, joten kirvesmies on joutunut tekemään karmit kaikille oville. Vaikka yläkerrassa on kolme täysin samannäköistä ovea, ne eivät ole samankokoisia; niissä on kokoeroa lähes senttimetrin verran.

Yksi ovista on aikoinaan ollut vinossa huoneessa, sillä sitä oli höylätty parilta sivulta tarvittuun muotoon.

Kirvesmies tekee saranalle upotusta uuteen karmiin.

Karmien tekeminen oli vaikeaa, eikä ovista tahtonut saada tiiviitä. Muutamassa kohdassa on tuhti villalanka pysäyttämässä vetoa. Tiiviste on kiinnitetty karmiin samaan tapaan kuin ikkunoissa.

Vanha ovi ei ole useinkaan aivan suora. Puuseppä voi purkaa oven ja koota sen suoristettuna, mutta itsepäinen puu voi vääntyä uudestaan kieroon. Oven saa vedottomaksi helpoimmin, kun laittaa ikkunan tiivistämiseen tarkoitettua villalankaa oven ja karmin väliin. Pullea eristyslanka kiinnitetään karmiin pienillä nupeilla.

Piilo-ovi kylpyhuoneeseen

Yläkerran pienessä eteisessä on ruuhkaa, kun sen jokaisella seinällä on ovi. Halusimme rauhoittaa tilaa tekemällä kylpyhuoneeseen piilo-oven.

Laudoitetun väliseinän keskellä olevan oven pinta on samaa lautaa kuin seinäkin. Pihapiirissä olevan vierastalon eteiseen on jo aiemmin nikkaroitu samantapainen ovi.

Aitan kylpyhuoneen piilo-ovi.

Piilo-ovessa on kolme lautakerrosta: kylpyhuoneen puolella vaakalaudoitus laatoituksen suuntaisesti, välissä vinolaudoitus jäykistämässä ovea ja eteisen puolella pystylaudoitus. Kolme kerrosta tekee ovesta painavan, mutta massiivinen rakenne toimii hyvin äänieristeenä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vanhan oven kunnostus – näillä asiantuntijan ohjeilla sinäkin onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X