Sisustus

Näin tapetoit vanhan talon vinot seinät

Vanha tapetti poistetaan raapimalla; se kastellaan ja liisterin sulettua vanhat vuodat vedetään irti. Seuraavilla ohjeilla onnistut vanhan talon vinojen seinien tapetoinnissa.

Vanhoissa taloissa kaikki materiaalit ja rakenteet ovat hengittäviä. Niihin voi sitoutua ja niistä haihtua vettä sekä nestemäisessä että kaasumaisessa muodossa.

Tämän ansiosta talo pysyy kuivana, eikä rakenteiden sisään synny hometta. Seinän läpi poistuu myös hiilidioksidia. Jotta hengittävyys toimisi varmasti, tapetin ja liisterinkin on oltava hengittäviä.

Viime vuosikymmenten aikana valmistetuissa tapeteissa on lähes aina muovia, vaikka itse paperi olisikin aitoa paperia. Pinnassa on suojana tuhti muovikerros, ja väriaineetkin voivat olla hengittämättömiä.

Modernissa rakennuksessa näin saa olla, mutta vanhassa talossa (rintamamiestalon ikäisessä ja sitä aiemmin rakennetussa) seinän sisään saa päästä hieman kosteutta.

Kosteuden siirtymisestä eli hengittävyydestä ei ole haittaa, koska vesimolekyylit voivat jatkaa matkaa ulkoilmaan asti.

Poista muovikerros tarvittaessa

Ennen kuin alat tapetoida, varmista, että seinään ei jää muovitapettikerroksia. Tarvittaessa ne on poistettava, mutta muutoin mikään ei estä tapetoimasta vanhojen kerrosten päälle.

Hengittävän tapetin tunnistaa siitä, että sormella sipaistu vesipisara tekee siihen tumman jäljen. Jos seinässä on alimpana ehjä pinkopahvi, jätä se paikoilleen.

Mikäli puhdistat seinän huokoiseen puukuitulevyyn asti tai lisäät sellaisen lisäeristeeksi, levy on esiliisteröitävä (1. työpäivä). Mikäli alusta on epätasainen ja tapetin kuosi korostaa muhkuroita, on hyvä esitapetoida levyt makulatuuripaperilla (2. työpäivä).

Alusliisteriä seinälle
Seiniin on lisätty huokoinen puukuitulevy lämmöneristeeksi. Jotta sen pinta ei tapetoidessa imaise liisteriä itseensä, levy esiliisteröidään eli se suditaan märäksi liisterillä.

Valosta kohti pimeää

Varsinainen tapetointi aloitetaan valoisalta ikkunalta, jolta edetään kohti pimeää nurkkaa.

Jos alusta on samansävyinen kuin tapetti, vuodat voi kiinnittää puskuun eli vierekkäin. Koska tapetti kutistuu hieman kuivuessaan, saattaa kahden vuodan väliin avautua rako. Tämän takia on suositeltavaa tapetoida limittäin, eli vuodat ovat kolmisen milliä päällekkäin.

Rullapaperille painetun tapetin valmistaminen yleistyi Suomessa 1800-luvun puolivälissä, ja kun pinkopahvia alettiin valmistaa 1870-luvulla, saatiin lähes jokaiseen kotiin paperitapetit.

Aiemmin seinillä oli maalattu savirappaus tai irtoarkeista kootut tapetit; köyhissä tuvissa vetoa hillittiin seinille liisteröityjen sanomalehtien sivuilla.

Tapetointi vinoon seinään
Jos seinät ovat vinot, tapettivuota rypistyy kulman yli käännyttäessä. Taitteesta tulee siisti, kun vuota leikataan kahtia ja paperi kääntyy kulman yli vain muutaman senttimetrin. Tapetointi jatkuu pois leikatulla palalla.

Tuotevinkit tapetointiin

1. Annikki ja Ilmari Tapiovaaran 2+3 (vas.) 75 e/rulla, 1950-lukulainen Lisa Johansson-Papen Poikilo 65 e/rulla ja Rock’n’Roll 1970-luvulta noin 75 e/rulla.

2. Liisteriharjan runsaat harjakset nostavat vuodalle kerralla paljon liisteriä,  noin 3,50 e, Hong Kong.

3. Tapettiharjalla painetaan tapetti tasaisesti alustaan, noin 5 e, Biltema.

Tapetointituotteet

4. Pihlgren ja Ritola Oy:n tapettitehdas valmistaa hengittäviä paperitapetteja. Niitä myyvät Tapettitalo ja hyvin varustetut jälleenmyyjät. Vasemmalta Empire-raita 48,70 e/rulla, uusrenessanssityylinen Herraskartano noin  85 e/rulla ja Tammeloiden barokki noin 55 e/rulla.

5. Willian Morris -tyylinen jugendtapetti (vas.) noin 95 e/rulla, Wiener-jugend noin 75 e/rulla ja Kaneli noin 65 e/rulla.

Tapetointituotteita

6. Tapettiliisterikin on valittava oikein, eli siinä ei saa olla muoviliimaa. Vanhanajan tapettiliisteri noin 10 e/200 g (riittävyys 5 rullaa); noin 15 e/400 g (10 rullaa); noin 25 e/800 g (20 rullaa), Tapettitalo.

7. Luodin avulla saa ensimmäisen tapettivuodan suoraan. Tarkista suoruus myös jokaisen nurkan jälkeen. Luotinaru noin 4,90 e/50 m ja luoti 340 g, noin 8 e, Motonet.

 

Lisää tietoa tapeteista ja tapetoimisesta Perinnemestarin remonttikirjoista ja Perinnemestarin sivuilta.

Tiedustelut: Biltema, Hongkong, Motonet, Tapettitalo ja Tapettitehdas.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin tapetoit vanhan talon vinot seinät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.