Sisustus

Oletko rakentamassa kylpyhuonetta vanhaan taloon? Lue ennen toimeen tarttumista nämä asiantuntijan neuvot!

Kylpyhuoneen rakentaminen vanhaan taloon on aina iso projekti. Kysyimme vaativaan restaurointiin erikoistuneelta arkkitehdiltä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun alkaa rakentaa tai remontoida kylppäriä vanhaan hirsitaloon.

Vanhoissa hirsitaloissa ei alun perin ollut kylpyhuoneita, sillä peseytyminen hoidettiin erillisessä pihasaunassa.

Jos vanhassa talossa on kylpyhuone, se on jälkeenpäin rakennettu ja usein mittavan korjauksen tarpeessa, koska menneiden vuosikymmenien rakennustavat eivät ole ottaneet huomioon hirsitalon erityispiirteitä.

Jos kylpyhuoneessa on vakavia lahovaurioita, käytännössä koko kylpyhuone on rakennettava uudelleen. Näin ollen samat lainalaisuudet pätevät oli kyseessä sitten uuden kylppärin rakentaminen vanhaan taloon tai vanhan korjausrakentaminen.

Kysyimme vaativaan restaurointiin erikoistuneelta arkkitehdiltä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun rakentaa tai remontoi kylpyhuonetta vanhaan taloon.

Mihin kylpyhuone kannattaa vanhassa talossa sijoittaa?

Koska kylpyhuone ei varsinaisesti kuulu hirsitaloon, sen paras ja riskittömin sijainti on erillinen rakennus, kuten pihasauna tai varasto.

Jos kylpyhuone halutaan talon yhteyteen, se kannattaa sijoittaa hirsirungon ulkopuolelle, esimerkiksi kuistille tai verannalle.

Mikäli kylpyhuone kuitenkin joudutaan sijoittamaan rungon sisälle, paras vaihtoehto on piipun vieri. Se parantaa ilmanvaihtoa ja kuivattaa kylppäriä.

Kosteusvaurioiden ja putkien jäätymisriskin takia kylpyhuonetta ei kannata sijoittaa ulkoseinälle.

Kellaria ei myöskään suositella, sillä onnistuakseen se vaatii hyvin raskaan remontin, jolloin kustannukset nousevat. Ullakko on myös hyvä jättää koskemattomaksi ja tuulettamaan vanhaa taloa.

Miten estää kosteusongelmat vanhan talon kylpyhuoneessa?

Kaksi tärkeintä asiaa ovat ilmanvaihto ja kosteuden hallinta. Koska hirsirakenteet liikkuvat, kylpyhuoneesta pääsee helposti kosteutta rakenteisiin.

Tämän estämiseksi kylpyhuoneen voidaan rakentaa turvallisesti kahdella tavalla:

  1. Kylpyhuoneesta tehdään kokonaan kivirakenteinen eli talon sisälle rakennetaan betonilaatikko. Sen voi vedeneristää kattavasti, ja se pysyy paikallaan.
  2. Toinen, kevyempi tapa on valaa lattia betonista ja asentaa lattialämmitys, kuten raskaammassakin vaihtoehdossa. Seiniä ei kuitenkaan muurata eikä vedeneristetä. Seinien hirsipinnat voidaan tapetoida tai jättää esiin. Jotta vesi ei pääse kastelemaan rakenteita, altaallinen suihkukaappi on välttämätön. Levyrakenteista eli puukoolauksista ja kipsilevyistä rakennettua kylpyhuonetta ei suositella, koska levyrakenteet liikkuvat ja muuntuvat ajan saatossa.

Yleisin virhe on sellaisten materiaalien käyttö, jotka eivät kestä rakenteiden liikkumista.

.

Millainen ilmanvaihto on paras vanhan talon kylppäriin?

Jatkuvatoiminen koneellinen ilmanvaihto tuottaa helposti ongelmia vanhassa talossa. Sen sijasta kannattaa suosia painovoimaista ilmastointia ja tehostaa sitä vedonparantajilla, kuten tuulihyrrillä.

Tarvitsenko kylpyhuoneen rakentamiseen rakennusluvan?

Kylpyhuoneen rakentaminen vanhaan taloon ei välttämättä edellytä erillistä lupaa, mutta tämä pitää varmistaa rakennusvalvontaviranomaiselta.

Kylpyhuonetta koskevissa töissä kannattaa aina käyttää pätevää suunnittelijaa ja rakentajaa, jotta työt tehdään oikein ja huolella. Tämä on selkeää myös vastuukysymysten kannalta: jos myöhemmin paljastuu virheitä, suunnittelun puutteista vastaa pääsuunnittelija ja toteutuksen virheistä vastuu on vastaavalla työnjohtajalla.

Kuinka paljon kylpyhuoneen rakentaminen vanhaan taloon maksaa?

Huolellisesti tehty uusi tai uudelleen rakennettu kylpyhuone maksaa 10 000 eurosta ylöspäin. Hinta vaihtelee rakentamistavan mukaan.

Asiantuntijana Pekka Saatsi Saatsi Arkkitehdeista. Yritys on erikoistunut vaativaan restaurointiin sekä terveelliseen ja kestävään uudisrakentamiseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko rakentamassa kylpyhuonetta vanhaan taloon? Lue ennen toimeen tarttumista nämä asiantuntijan neuvot!

janne334

Ohhoh, olipa hyviä vinkkejä kylpyhuoneen rakentamiseen liittyen. Etenkin ilmanvaihdon toimivuudesta on tärkeä huolehtia.
https://kodinplaza.fi/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.