perhosbaarin-ohje

Perhosbaari houkuttelee perhoset puutarhaan – katso helpon perhosbaarin ohje!

Pääset seuraamaan pölyttäjien elämää ryhtymällä perhosbaarimestariksi. Tee perhosbaari omaan puutarhaasi näillä ohjeilla.

Perhosia voi ­houkutella pitämällä puutarha mahdollisimman monimuotoisena, niityn tai kedon kaltaisena. Hyviä perhoskasveja ovat syreenit, nauhukset, päivänkakkarat, kuusamat, syysasterit ja kaunokit. Myös perhosbaari kutsuu perhoset puutarhaan.

Lue myös: Tunnistatko Suomen yleisimmät perhoset? Katso kuvat ja opettele tuntomerkit!

Perhosbaari on hauska tapa seurata pölyttäjien touhuja puutarhassa. Ruokinta kannattaa aloittaa jo keväällä, jolloin aikui­sina talvehtineet suruvaipat ja herukkaperhoset tulevat mieluusti aterioimaan.

Vilkkain ­sesonki on loppukesällä, jolloin lajeja ja yksilöitä on eniten. Yöperhoset, lähinnä yökköset, poikkeavat drinkillä läpi kesän.

Baari perustetaan aurinkoiseen, tuulettomaan paikkaan vaikka roikkumaan omenapuun oksaan. Perhoset löytävät tuoksuvan baarin kaukaakin. Tavallisimpia perhosbaarin asiakkaita ovat suruvaipat, herukkaperhoset, amiraalit ja neitoperhoset.

Perhosbaari valmistuu näillä tarvikkeilla

 • Punaviiniä
 • Olutta
 • Fariinisokeria
 • Siirappia
 • Tuorehiivaa
 • Lasipurkkeja
 • Pesusieni tai pari
 • Rautalankaa ja lankaleikkurit

Perhosbaarin ohje

 1. Sekoita erilaisia nektareita, kuten olutta ja fariinisokeria tai punaviiniä ja siirappia. Jos sinulla on 0,5 litraa nestettä, voit lisätä siihen jopa 500 grammaa fariinisokeria. Liika sokeri ei liukene nesteeseen. Hiivanokareen lisääminen joukkoon takaa käymisen.
 2. Anna nektarin tekeytyä huoneenlämmössä päivä pari, jotta käyminen alkaa ja sen tuoksu houkuttelee perhosia.
  Leikkaa pesusienestä pala lasipurkkiin niin, että osa sie­nestä jää purkin yläreunan yläpuolelle. Näin hyönteisten on helpompi nauttia juomasta.
 3. Tee rautalangasta ripustuslenkki purkkiin ja lisää nektaria niin paljon kuin sieneen imeytyy ja purkkiin mahtuu.
 4. Ripusta perhosbaari puunoksaan ja lisää nektaria säännöllisesti.

Lue myös Paratiisi takapihalla -blogista: Viiden tähden hyönteishotelli

perhosbaari

Amiraali, neitoperho ja suruvaippa baaritiskillä. Perhosbaari syntyy pullollisesta olutta tai punaviiniä, erilaisista sokereista sekä hiivasta.

Juttu julkaistu Maalla-lehdessä 3/2016.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perhosbaari houkuttelee perhoset puutarhaan – katso helpon perhosbaarin ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X