Sisustus

Näin valitset tulisijan vanhaan taloon – lue perinnemestarin neuvot!

Kamiina, kakluuni vai kevyttakka, mikä sopii parhaiten vanhaan rakennukseen? Perinnemestari Hannu Rinne osaa vastata kysymykseen.

Pihapiirissämme on yksitoista erilaista tulisijaa, joista useimmat ovat muurattuja ja niiden päällä kohoaa tiilipiippu. Kevythormilla varustettuja tulisijoja ovat saunan kiuas ja kaksi kamiinaa.

Lue myös: Vanhan aitan kunnostus – lue perinnemestarin vinkit

Perinteisessä tulisijassa perustus on tukeva, piippu varmasti paloturvallinen ja tulisijan suuri massa luovuttaa pitkään tasaista lämpöä.

Muurattu uuni olisi sopinut lämmönlähteeksi paremmin, mutta aitan hirsikehikon sisään ei olisi saanut sovitettua sijaa palomuurille ja piipulle.

Pienen kamiinan sai sijoitettua huoneen nurkkaan ja kevythormille löytyi tarkasti mittaamalla läpimenokohta vesikaton palkiston läpi.

Aitan vierashuoneessa on nopeasti lämmittävä rautakamiina, jonka takana ei tarvita rumaa palosuojalevyä.

Kamiinan etu massiiviseen muurattuun tulisijaan nähden on sen kyky luovuttaa lämpöä nopeasti. Ei mene varttituntiakaan, kun kamiina hehkuu jo kuumana. Toisaalta kamiina kylmenee pian, kun tuli on sammunut.

Tulisijan asentaminen vanhaan taloon

Tulisijan asentamisessa on huolehdittava riittävästä turvaetäisyydestä palaviin materiaaleihin. Kamiinan perusohjeissa annettiin etäisyydet sivulle (30 cm) ja taakse (12,5 cm).

Epäilimme, että kun tulisija sijoitetaan kulmaan, nämä ohjeet eivät riitä, vaan asentamista varten olisi hieman eri lukemat. Haaveena oli saada kamiina mahdollisimman lähelle nurkkaa, jotta lattiatila jäisi vapaaksi.

Lue myös: Millaiset portaat vanhaan taloon? Perinnemestari neuvoo

Kysyimme tarkkoja mittoja myyjältä, luimme valmistajan nettisivuja ja kysyimme muiltakin kauppiailta turvaetäisyyksistä, mutta mistään ei löytynyt tarkkoja millimetrejä. Lopulta laitoimme kamiinan niin lähelle seinää kuin uskalsimme.

Kun uuni oli paikoillaan, avasimme tuhkaluukun, ja kas, siellä oli asennusohje myös nurkkaa varten. Olisimme saaneet mennä vielä viisi senttimetriä lähemmäksi seinää.

Kevythormin voi asentaa jälkikäteen

Rakentaminen sujuu pääsääntöisesti hyvin, kun työvaiheet tehdään oikeassa järjestyksessä. Koska aitalle piti saada nopeasti sadesuoja, teimme ensin vesikaton ja tulisija asennettiin kuukausia myöhemmin.

Kevythormi onkin kehitetty osittain sen takia, että tulisijan lisääminen jälkikäteen olisi mahdollista ilman perustuksien vahvistamista ja piipun muuraamista.

Lue myös: Perinnemestari kertoo: Oikein hoidettuna hirsi on lähes ikuinen

Kamiinan kantaminen sisään ja piipun paikan merkitseminen luotilangalla ei ollut vaikeaa, mutta sitten alkoivat haasteet. Kahden päällekkäisen reiän tekeminen vahvasti eristettyyn, puoli metriä paksuun vesikattoon vaati tarkkaa laskemista ja pitkiä käsiä. Vinon katon soikea läpimenoreikä piirrettiin sablonin avulla.

Monien alustavien työvaiheiden jälkeen sai lopulta sujauttaa kevythormin elementit reiän läpi. Se oli periaatteessa helppoa, mutta kun samalla täytyi huolehtia palovillan paikoillaan pysymisestä, sadevettä ohjaavista suojista ja kiinnitysruuveista, eivät kolmenkaan ihmisen kädet tahtoneet riittää. Päivä siinä meni.

Kamiina on oikealla paikalla ja kevythormi osuu sille tehtyyn aukkoon.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin valitset tulisijan vanhaan taloon – lue perinnemestarin neuvot!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.