Sisustus

Ilmanvaihto vanhassa talossa – näillä perinnemestarin neuvoilla vältät sisäilmaongelmat

Perinnemestari Hannu Rinne neuvoo, miten vanhaan aittaan syntyy hyvin toimiva ilmanvaihto, jossa ulkoilma tulee sisälle venttiileistä, ei raoista.

Perinnemestarin aitankunnostusprojekti jatkuu. Nyt on aika miettiä ilmanvaihtoa.

Aitan kunnostamisen tarkoituksena oli saada verstastilojen lisäksi yläkertaan vuoden ympäri käytössä oleva työ- ja vierashuone. Jotta lämpö pysyisi sisällä, rakenteiden olisi oltava vedottomia.

Kun jokainen nurkka ja rako oli tiivistetty, seuraavaksi oli huolehdittava siitä, että ilma vaihtuu – piti tehdä reikiä seiniin.

Seinäventtiilin läpi ulkoa tuleva viileä ilma sekoittuu tehokkaasti patterista nousevan lämpimän ilman kanssa. Tunkkainen ilma poistuu joko tulisijan tai katossa olevan poistoilmaventtiilin kautta.

Ikkuna auki, jos ilma on tunkkaista

Kotien ja julkisten tilojen ilmanvaihto on otsikoissa lähes päivittäin, kun rakennuksissa ilmenee sisäilmaongelmia.

Joskus ilmastointilaitteet puhaltavat putkista likaista ilmaa, ja joskus liian tehokas ilmanvaihto imee ulkoilmaa rakenteiden läpi sisälle, jolloin vanhat eristeet mikrobeineen likaavat ilman.

Esimerkit liittyvät siihen, että ilmanvaihtoa ei ole huollettu tai se on suunniteltu tai säädetty väärin. Jos ilmanvaihtoa ei ole tarpeeksi, ilma on tunkkaista.

Halusimme aittaan yksinkertaisen tekniikan, joka vaihtaa ilmaa riittävästi. Se onnistuu mainiosti vanhaan tapaan räppänöillä ja venttiileillä. Jos huoneessa on hetkellisesti huono ilma tai liian kuuma, ikkunan voi avata.

Aitan ilmanvaihdoksi riittää painovoimajärjestelmä

Vanhan rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen edellyttää rakennuslupaa, ja prosessi on verrattavissa uudisrakentamiseen.

Menimme suunnittelun alkuvaiheessa tapaamaan rakennustarkastajaa ja selitimme, millaisesta hankkeesta on kyse. Kun emme olleet tekemässä aitasta vakituista asuntoa, emme joutuneet pahaan sääntöviidakkoon.

Saimme kuulla, että aitan ilmanvaihdoksi riittää painovoimainen järjestelmä. Siinä ilma poistuu huoneesta puita poltettaessa tulipesän kautta ja muulloin uunin tähtiventtiilin tai piipussa olevan säleikköventtiilin kautta. Korvausilma virtaa sisään seinäräppänästä.

Aitan makuuhuoneessa on kamiina ja yksihorminen kevytpiippu, joten se kiskoo ilmaa ulos vain tulen palaessa. Muulloin laipioissa oleva putki vie poistoilman katolle.

Alakerran verstashuoneissa hiotaan ja maalataan, joten ilmassa on toisinaan paljon pölyä ja hajuja. Kesällä raikasta ilmaa saa avaamalla ikkunan.

Tyvenellä ja kovalla pakkasella tuuletus hoituu katolle johdetulla ilmanvaihtoputkella, jonka päässä on kytkimellä ohjattava huippuimuri.

Reikiä rakenteisiin

Poistoilmaputkien johdattaminen katolle oli melko yksinkertaista. Halkaisijaltaan kymmensenttiset putket luikertelevat kahden kerroksen välisessä välipohjassa ja yläkerran uuden tolpparakenteisen seinän sisällä.

Suurin työ oli tehdä korvausilmaräppänöille reiät. Hurjimmillaan voi työntää moottorisahan terän suoraan seinän sisään.

Me porasimme seinän läpi pitkällä terällä reikiä riviin venttiilin ulkomittojen mukaan. Aukko viimeisteltiin neliskanttiseksi taltalla.

Kylppäristä kosteus ulos

Kylpyhuoneen ilmanvaihto oli tehtävä huolellisimmin. Suihkun aikana ilma täytyy vesihöyrystä, joka kostuttaa sisäpintoja. Huonossa tapauksessa pienestäkin raosta voi virrata lämmintä ja kosteaa ilmaa rakenteisiin, missä se tiivistyy vedeksi.

Jotta kosteus saadaan varmasti ulos, kylpyhuoneessa on sähköinen poistoilmapuhallin. Se reagoi liikkeeseen ja ilmankosteuteen. Huoneeseen ei synny alipainetta, kun oven alalaitaan on porattu muutama nelisenttinen reikä korvausilma-aukoiksi.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilmanvaihto vanhassa talossa – näillä perinnemestarin neuvoilla vältät sisäilmaongelmat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.