Kodinhoito

Piinaavatko talvella sähkökatkokset ja jäätyvät vesiputket? Näin varaudut ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä

Miten talvella voi sähkökatkoksiin ja muihin yllättäviin tilanteisiin varautua? Kun huolehdit näistä viidestä asiasta, arki rullaa.

1. Miten sähkökatkoksiin voi varautua?

Mahdollinen tulisija auttaa sähkökatkon yllättäessä. Pidä varalla toimivia paristoja ja taskulamppu sekä kynttilöitä ja tulitikkuja.

Sähkökatkojen varalle voit harkita bensiini tai dieselmoottorin voimalla sähköä tuottavaa aggregaattia. Aggregaatista erittyy myrkyllisiä kaasuja, joten sitä ei saa käyttää sisätiloissa.

Aggregaattien tuottaman sähkön laadussa on suuria eroavaisuuksia, ja se pitää huomioida, mikäli haluat käyttää aggregaattia herkkien sähkölaitteiden, kuten television, tietokoneen tai jääkaapin kanssa.

2. Miten putkien jäätymisen voi estää?

Helposti jäätyviin putkiin on saatavissa itsesäätyviä sähkösaattoja, jotka lämmittävät putkea vain jäähtyvästä kohdasta. Voit torjua jäätymistä eristämällä esimerkiksi peitteillä tai sanomalehdillä tai lämmittämällä tilaa.

Mikäli putki jäätyy, älä sulata sitä itse, jos et varmasti tiedä, mitä olet tekemässä. Pahimmassa tapauksessa syttyy tulipalo tai paine putkessa kasvaa liian suureksi, kun vesi lämmetessään laajenee.

Jos putki pamahtaa ja vettä alkaa tulvia sisälle, on hyvä tietää, missä talon pääkatkaisijat vedelle ja sähkölle ovat.

Ruokakaapissa on valinnanvaraa.

 

3. Millaista hätävaraa kannattaisi kotona ylläpitää?

Koska aina voi yllättää myrsky, laaja sähkökatkos, lakko tai jokin onnettomuus, kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi. Pidä kaapissa kuivia elintarvikkeita, säilykkeitä, mahdollisen erityisruokavalion elintarvikkeita ja pakastimessa pakasteita.

Käytä elintarvikkeita parasta ennen -suosituksia noudattaen ja muista hankkia uutta tilalle.

Vesikatkon varalta tarvitset kannellisia astioita, joissa vettä voi kuljettaa mahdolliselta kunnan vesipisteeltä. Huolehdi, että kodissasi on toimiva palohälytin, -sammutin ja sammutuspeitto.

Lisäksi kotivaraan kannattaa sisällyttää tölkinavaaja, radio ja taskulamppu sekä niihin ladatut paristot, teippiä, joditabletteja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä käteistä rahaa ja tarvittaessa lemmikkieläinten tarvikkeita.

Huolehdi myös siitä, että ensiapulaukku on ajan tasalla ja sinulla on aina tarvitsemiasi lääkkeitä muutamaksi päiväksi.

4. Miten pitkiin välimatkoihin kannattaa talvella varautua?

Varaa aina matka-aikaa yllättävien tilanteiden varalle. Kannattaa myös selvittää vaihtoehtoiset reitit ja liikkumisvälineet, mikäli et jostain syystä pääsisi liikkumaan totutulla tavalla.

Autossa on hyvä pitää polttoainetta ainakin neljäsosatankillinen. Pidä mukana lapio, viltti ja ensiaputarvikkeita matkan keskeytymisen varalta.

Hiirenloukku

5. Miten kutsumattomien siimahäntien vierailun voi estää?

Kylmenevät ilmat saattavat tuoda hiiriä, metsämyyriä ja jopa rottia sisätiloihin. Ennaltaehkäisy on tärkeää: Tiivistä raot tiheäsilmäisellä metalliverkolla ja huolehdi, etteivät jyrsijät pääse rakennukseen seinustan kasveja pitkin.

Pidä ympäristö siistinä, etteivät jyrsijät saa suojaa, ja huolehdi jätteistä sulkemalla ne tiiviisiin astioihin. Älä ruoki pihalla lintuja.

Jos joudut torjuntatoimiin, käytä myrkkyjen sijaan mieluummin loukkuja. Sijoita ne jyrsijöiden kulkureiteille ja piilopaikkoihin siten, etteivät lapset ja muut eläimet pääse niihin käsiksi.

Käytä loukuissa houkuttimena ruisleipää, juustoa tai kuivattuja hedelmiä. Mikäli ensimmäinen houkute ei tehoa, kokeile jos jokin muu olisi maistuvampaa. Loukut on hyvä tarkastaa päivittäin.

Jos käytät myrkkyä, lue aina käyttöohjeet huolellisesti. Myrkkyjä on käytettävä lukittavissa syöttilaatikoissa. Sijoita syötit niin, että lapset ja kotieläimet eivät pääse niihin käsiksi.

Tarkista syötin kulutus säännöllisesti ja kerää kuolleet jyrsijät kannelliseen jäteastiaan. Hävitä syötit vaarallisena jätteenä.

Muista tautien vuoksi käyttää hansikkaita, kun käsittelet kuolleita jyrsijöitä tai niiden saastuttamia loukkuja, syöttejä ja syöttilaatikoita.

 

 

Lähteet: Asiantuntijoina vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela IF Vakuutusyhtiöstä, toimitusjohtaja Jussi Ylinen ja tekninen päällikkö Juha Aro Anticimex Oy:stä sekä videoelämyspalvelujen johtaja Teppo Ahonen Digitalta. taajuusmuutos.fi, spek.fi, aggregaatit.com, if.fi/kunnonkoti

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 8/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piinaavatko talvella sähkökatkokset ja jäätyvät vesiputket? Näin varaudut ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.