Matti Vanhasen kolumni: Paperityöt ja ideat valmiina – katso kuva suunnitelmasta

Puhemies Matti Vanhanen ryhtyy rakentamaan maaseudulle ekotaloa. Paperityöt ja ideat ovat valmiina. Nyt pitää löytää tekijät. "Täytyy sanoa, että tämä ei ole kuin auton osto. Vertailu on vaikeaa", hän sanoo.

Pihapiiristäni tulee lähes umpipiha.

Yhdellä sivustalla on talo, toisella autotalli-arkisto, kolmannella pitkä yhtenäinen katto, jonka alle tulevat liiteri, pihasauna ja laavu nuotiopaikan taakse ja neljännelle sivustalle verstas-varasto. Talon ja autotallin teetän vierailla ja muut rakennukset rakennan itse.

Lue myös: Maalla-lehden uusi kolumnisti Matti Vanhanen rakentaa ekokotia: ”Haaveilen rakentavani seuraavan elämänvaiheen talon”

Paketti vai pitkästä paikalla?

Tätä kirjoittaessani olen saamassa tarjouksia kahdelta talopakettivalmistajalta ja kahdelta paikalla rakentavalta yritykseltä.

Alustavien keskustelujen perusteella olen saamassa sisällöltään erilaisia tarjouksia. Yksi tarjoaa ”sisustusvalmista” -pakettia, eli pakettia, jossa sisustus ei ole valmis vaan joudun sille etsimään materiaalit ja tekijät itse.

Toinen tarjonnee paikallarakentamista, josta tiedän, millaisen provision rakennusyhtiö ottaa järjestämistään alaurakoista ja tilaamistaan materiaaleista ja työ olisi tuntityötä.

Kolmas olisi taas pakettitalotoimittajan, jossa talotehdas pystyttäisi elementit ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevä rakennusyritys jatkaisi siitä loppuun. Ja neljäs – paikallarakentaja – miettii, mitä hän esittäisi.

Vanha talo yhä myymättä

Minua kiinnostaa tietysti, mitä kaikki maksaa. Laskenta jatkuu ja vähitellen hintakin selviää, enkä tietysti sovi mitään ennen kuin tiedän tämän tärkeimmän. Ideoista pitää olla valmis luopumaankin. Ja vanha talokin pitäisi saada kaupaksi.

Keskustelukierros on ollut tavattoman hyödyllinen. Toiset ovat valmistautuneet ns. hengittävään seinärakenteeseen ja joku toinen sanoo ehdottomasti, että talon pitää olla tiivis ja koneellinen ilmastointi hoitaa loput.

Lue myös: Sateet sotkivat Matti Vanhasen ekotalosuunnitelmat: ”Ei ole toivettakaan…”

Tämäkin on asia, josta julkisuudessa on ollut valtavasti puhetta, mutta nyt ammattilaisia kuunnellessani en enää todellakaan tiedä, mikä on tutkittua ja varmaa. Seinärakenteen on oltava sellainen, että se kestää satoja vuosia ja että se samalla sitoo rakenteeseensa puumassaa eri muodoissaan.

Rakentaminen maksaa enemmän kuin talosta saa

Saattaa hyvin olla, että talon rakentaminen maalle maksaa enemmän kuin siitä markkinoilla saa. Seudulla on jonkin verran eri-ikäisiä ja laatuisia valmiita taloja myynnissä ja hintahaarukka on suuri.

Tämä ongelma koskee koko maaseutua Suomessa. Kiinteistöjen arvot ovat paikoin hyvinkin alhaalla.

Arkkitehti Pirjo Sanaksenaho on suunnitellut Matti Vanhasen tulevan talon ja pihapiirin.

Jos maalla vaihtaa asunnosta toiseen, ei alhainen hinta ole rasite, mutta jos kotia ajattelee säästökohteena, sijoituksena tai tarvitsee sitä vakuutena, silloin arvolla on merkitystä.

Kysyntä ratkaisee asuntojen hintatason, mutta uuden rakentaminen maksaa suunnilleen saman kaikkialla. Kestävä ratkaisu arvojen alenemiseen on maaseutuasumisen kysynnän kasvattaminen. Avainsanoja ovat aluepolitiikka, palvelut, liikenneyhteydet ja perustuotanto. Lisäisin nykyään kuitenkin listaan painavana elämäntavan.

Liiteri, pihasauna ja verstas tehdään itse

Haluan löytää aikaa tehdä osan itse. Liiteri, pihasauna ja verstas saavat täyttää itsetekemisen palon. Tiedän jo, millaiset liiterin pariovet rakennan takapihan suuntaan.

Saunan lauteita varten kaadoin tontilta jo haapoja, jotka olen kuorinut ja ne kuivuvat rauhassa lauteiden runkopuiksi. Laavun lattiaan höylään käsihöylällä eri levyisiä lankkuja, joita on kertaalleen käytetty tellinkeinä.

Uskon, että moni maalla-asuva on kanssani samanlainen. Saamme erityistä tyydytystä klapikasan kasvaessa ja pinon noustessa liiteriin odottamaan syksyn viimaa.

Puhemies Matti Vanhanen on kaatanut tontiltaan haapoja, jotka hän on kuorinut. Ne kuivuvat rauhassa lauteiden runkopuiksi.

En muistuta Veikko Huovisen Hamsteria, mutta tunnistan kyllä tyypin. Mustikanpoiminnassa paras hetki on saada ämpäri metsästä terassille. Postia laatikolta hakiessa kuovin huuto tai kiurun viserrys keväällä tuntuu aina yhtä hyvältä.

Jopa lumen lapiointi ja penkkojen reunojen siistiminen jättää mielihyvän oman käden jäljestä. Me maalla-asujat taidamme ihmisistä eniten toivoa sitä, että näkisimme lumisia talvia jatkossakin.

Matti Vanhasen kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2020. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Vanhasen kolumni: Paperityöt ja ideat valmiina – katso kuva suunnitelmasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X