Puutarha

Puutarhan syystyöt: Muista nämä 8 tärkeää asiaa, kun laitat pihaa talvikuntoon!

Tee pihan syyssiivous ja valmista puutarhasi talvikuntoon. Listasimme tärkeimmät puutarhan syystyöt, jotka kannattaa tehdä ennen lumen tuloa.

Puutarhan syystyöt tulevat ajankohtaisiksi, kun lämpötilat laskevat. Listasimme kahdeksan tärkeää askarta kotipuutarhurille.

1. Tee ruukkuihin syysistutuksia

Istuta talvenkestäviin ruukkuihin yksivuotisia kausikasveja tai perennoja. Perennat eivät useinkaan talvehdi ruukkuistutuksissa, mutta monet lajit, kuten heinät, pysyvät näyttävänä koko talven. Kanervat ja hopealanka ovat myös tuttuja syysistutusten kasveja.

Lue myös: Koristeheinät ovat helppohoitoisia puutarhakasveja – katso 9 erilaista vaihtoehtoa!

Hopealehti ja puuasteri tuovat hopeanvihreää sävyä ruukkuistutuksiin. Ne eivät talvehdi, mutta näyttävät ruukuissa hyvältä pitkälle talveen.
Leikittele istutuksissa kanervien sijaan tummalehtisillä keijunkukilla, limensävyisellä puukellokanervan ’Albert’s Gold’ -lajikkeella ja heinillä.

2. Perusta kukkapenkki ja jaa perennat

Syksy on erinomaista aikaa kukkapenkkien perustamiseen. Jakoa kaipaavia perennoja voi jakaa syksyllä. Yleensä keväällä kukkivat jaetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä.

Jakotaimille annetaan muutama viikko juurtumiseen, joten jakamista ei kannata tehdä loppusyksystä. Astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin maa on sulana.

Lue lisää: Perennan jakaminen ja lisääminen – vanhat perennat ilahtuvat jakamisesta

3. Istuta kukkasipulit kevättä varten

Sujauta multaan myös kukkasipuleita. Valitse tulppaaneille aurinkoinen ja vettä läpäisevä kasvupaikka. Narsissit viihtyvät kosteammissa ja varjoisammissa oloissa.

Pikkusipulikukkien ja narsissien sipulit istutetaan hyvissä ajoin. Tulppaanien sipuleita voi istuttaa pakkasiin asti.

Lue lisää: Kukkasipulien istutus – näin saat sipulikukkamaton, joka kukkii varmasti koko kevään

puutarhan syystyöt: kukkasipulien istutus
Sujauta maahan kukkasipuleita. Pienet kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa maanpinnan jäätymiseen asti.

4. Siisti piha

Haravoi pihalta enimmät lehdet ja neulaset. Lehdet voi myös silputa nurmelta ruohonleikkurilla, jolloin maatuva aines ravitsee maata.

Siisti lakastuvia kasvustoja, mutta jätä kukkapenkkeihin jonkin verran myös maatuvaa, jotta maaperän pieneliöstölle riittää ravinteita ja kasvualusta kuohkeutuu.

Lue myös: Kannattaako lehtien haravointi? Asiantuntija paljastaa yllättävän totuuden

puutarhan syystyöt: haravointi
Nurmikolle tipahtaneita lehtiä voi silputa ruohonleikkurilla ja jättää matojen ravinnoksi. Paksu lehtipatja kannattaa kuitenkin haravoida pois.

Lakaise kulkureitit ja terassit puhtaiksi. Puhdista vesikourut. Vesiletkut kannattaa myös tyhjentää ja viedä varastoon talvisäilöön.

5. Puutarhan syystyöt: Tyhjennä ruukut

Tyhjennä ruukut, pese ja vie ne talvisäilöön.

Jätä talvenkestäviä ruukkuja ja kalusteita pihan elävöittäjäksi ja katseenvangitsijaksi.

Suojaa pihakalusteet tai vie ne varastoon.

Syksyn ruukkuihin sopivat sammal ja kummituspuuksi kutsuttu korokia.
Puuasteri herättää huomiota erikoisella olemuksella. Käytä monilajisissa istutuksissa tai sellaisenaan.

6. Käytä kompostia katteeksi

Tyhjennä kompostia, jotta siinä on tilaa talveksi. Älä kuitenkaan tyhjennä kompostia kokonaan, jotta massa pysyy lämpimänä ja kompostoituminen jatkuisi läpi talven.

Levitä puoliksi maatunutta kompostia istutusalueisiin katteeksi tai paranna sillä kasvimaan tai viljelylaatikkojen multaa.

Lue lisää: Komposti puutarhajätteestä syksyksi – kierrätä ravinteet puutarhassa

Jätä osa lakastuneista kukkavarsista ja siemenkodista talventörröttäjiksi. Poimi kauniit siemenkodat, kuten karstaohdake, maljakkoon.

7. Valmistele kasvimaa kevättä varten

Kerää keittiötarhasta loppusato. Siisti lakastuneet kasvustot, ja tee viimeinen kitkentäkierros. Valmistele kasvimaan rivit ja viljelylaatikot seuraavaa kevättä varten.

Paranna kasvualustaa lisäämällä maahan kompostoitunutta multaa, ja käännä se talikolla maan sekaan.

Jos rakastat valkosipulia, sujauta talvivalkosipulin kynsiä multaan loppusyksyllä. Maan tulee olla ravinteikasta, jotta saat hyvin satoa.

Alppikärhön hahtuvaiset siemenet ovat koristeelliset kransseissa.
Puutarhan syystyöt: Muista nauttia
Nauti syksyn pihapuuhista ja puutarhan väriloistosta.

8. Puutarhan syystyöt: Siisti kasvihuone

Siisti kasvihuone, pese sen lasit ja rakenteet miedolla pesuaineella. Kasvihuoneen suojissa voi talvettaa arempia kasveja. Kaiva ruukut multaan tai laita sadonkorjuukoriin ja täytä talvensuojaturpeella tai kuivilla lehdillä.

Lisää pakkaspeitteet vasta maan routaannuttua, sillä suoja ja lämmin syyssää luovat otolliset olot kasvitaudeille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhan syystyöt: Muista nämä 8 tärkeää asiaa, kun laitat pihaa talvikuntoon!

Mikko

Mitä jos sen turpeen pikkuhiljaa jättäisi pois? Sen sisältämä hiili vapautuu pääosin jo parissa vuodessa, eikä suo tiedä, mihin käyttötarkoitukseen turvetta nostetaan. Kokonaispäästöt ovat pahemmat kuin polttoturpeella.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.