Sisustus Tilaajille

Rakennushistoriallisesti arvokas tila mystikkojen mailla pelastui talkooporukan ansiosta 

Loukasmäen tila Ilmajoella oli vaarassa jäädä oman onnensa nojaan, mutta onneksi suku kokosi voimansa. Nyt paikkaa vaalii Johanna miehensä Ilkan kanssa.

Loukasmäkeen johtavaa yksityistietä on ajettava hissun kissun. Vastaantulijoita ei näy, mutta muutama rankkasateiden kaivama kuoppa notkauttaa autoa aina silloin tällöin.

Hiljainen metsä on tumma, tuuleton ja tiheä. Autoa ajava Johanna Luoma-Tuominen kertoo, että metsän halki kulkevaa tietä käyttää Loukasmäen kävijöiden lisäksi lähinnä muutama koiranulkoiluttaja sekä satunnaiset marjastajat, jotka jättävät autonsa tilan parkkipaikalle.

Mitä pidemmälle puiden hallitsemaan maisemaan sukellamme, sitä vahvemmin voi eläytyä ajatukseen siitä, että 1700–1800-lukujen vaihteessa Loukasmäen tila sijaitsi suhteellisen kaukana ilmajokisen jokivarren asutuksesta.

Loukasmäkeä on korjattu ja vuorattu useaan otteeseen. Johannan veljen Anssin tekemät korjaukset huomioi­tiin Vaasan läänin myöntämällä perinnerakentamispalkinnolla. Päärakennuksen komeat ovet on tehty käsityönä.
Loukasmäkeä on korjattu ja vuorattu useaan otteeseen. Johannan veljen Anssin tekemät korjaukset huomioi­tiin Vaasan läänin myöntämällä perinnerakentamispalkinnolla. Päärakennuksen komeat ovet on tehty käsityönä.

Tuvassa seisova könninkellokin oli Vanhan Loukasmäen aikavyöhykkeellä puolitoista tuntia etuajassa, vaikka yleisen tavan mukaan muiden kellot näyttivät vain tunnin verran etuaikaa. Loukasmäkeläiset selittivät omaa puolen tunnin lisäystään sillä, että matka jokivarresta tilalle kesti puoli tuntia.

Lue myös: Entisestä suojeluskuntalosta pihapiirineen tuli Mikaelan ja Villen idylli – siellä asutaan kuin maalla kerrostalojen kyljessä

Tilan nykyiseltä emännältä kuluu Loukasmäen retkeen useita tunteja. Vaikka Ilmajoki onkin Johannan synnyinpaikka, hän on jo pitkään asunut Etelä-Suomessa. 1800–1900-luvuilla muotonsa saanut pohjalaistila on nelihenkisen perheen sekä Johannan sisarusten rentoutumis- ja lomanviettopaikka, jossa viivytään pisimpään kesäisin.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.