Askartelu

Remontoija, tunnetko kalkkimaalin? Se sopii erityisesti tulisijojen pinnoitteeksi

Kalkkimaalin kanan-munankuoren kaltainen kuultava pinta sopii erityisesti perinteisiin tulisijoihin.

Kalkkimaalin raaka-aine on louhittu kalkkikivi. Maalin valmistamisen ja käyttämisen aikana syntyy monimutkainen kemiallinen kiertokulku.

Kun kalkkikivi kuumennetaan miilussa yli tuhatasteiseksi, siitä poistuu haihtumalla hiilidioksidia. Samalla kivi haurastuu ja alkaa murentua jauhoksi. Seuraavaksi kiviainesta kastellaan vedellä, joka jälleen muuttaa kalkin kemiallista koostumusta ja rakennetta.

Vähäisellä vesimäärällä kasteltu kalkkikivi muuttuu kuivaksi jauhoksi ja runsaalla vedellä kasteltu paksuksi kalkkitahnaksi. Jauhona ja tahnana säilytettävä kalkki palautuu maalaamisen jälkeen kalkkikiveksi, kun kemiallisessa prosessissa on mukana kalkkia, vettä ja happea.

Jotta kalkkitahna ei kovetu varastoinnin aikana, sitä säilytettiin aikoinaan hapettomassa tilassa maakuopassa, ”haudassa”. Tästä tulee nimi hautakalkki.

Kalkkimaali on ohutta litkua, joka maalatessa värjää alustan hieman tummaksi. Muutaman maalikerroksen jälkeen se muuttuu peittävän valkoiseksi ja tekee munankuoren kaltaisen pinnan. Hengittävä maalipinta päästää uunissa olevan kosteuden haihtumaan ulos.

Hautakalkkitahna
Hautakalkkitahna säilytetään myyntiastiassa ja työmaalla saavissa veden alla. Kuivuminen alkaa, kun kalkki, happi ja vesi reagoivat keskenään.

Kalkkimaalin tekoprosessi

Kalkkimaalia voi tehdä joko jauhoista tai kalkkitahnasta – tai ostaa valmista kalkkimaalia. (Tarkista, että se on tehty hautakalkista.)

Paras kalkkimaali syntyy miilupoltetusta hautakalkkitahnasta, jota on säilytetty hapettomassa tilassa kuukausia. Mikäli vanhan kalkilla rapatun uunin korjaamiseen tarvitaan laastia, sen on oltava kalkkilaastia.

Kalkkitahnasta voi valmistaa sekä laastin että maalin.

Maalin valmistaminen aloitetaan ottamalla hautakalkkisaavista kauhallinen kalkkitahnaa toiseen ämpäriin. Päälle kaadetaan vettä ja annetaan astian odottaa seuraavaan päivään. Näin syntyy kalkkivettä. Samasta ämpäristä voidaan kerätä kalkkivettä monta kertaa. Maali tehdään sekoittamalla kalkkivettä ja kalkkitahnaa.

Suojaukset maalin varalta
Ohut maali sotkee helposti, ja emäksisenä se voi vahingoittaa maalattuja pintoja. Suojaa siksi lattia ja ne uunin osat, joita ei voi irrottaa.

Vanhan pinnan uusiminen

Kalkki kuivuu, kun kalkkitahna, ilman happi ja vesi reagoivat keskenään. Maalattava pinta ei saa kuivua liian nopeasti, vaan maalausalusta kastellaan ennen maalaamista ja maalauskertojen välillä.

Vanhan hieman likaantuneen pinnan saa siistiksi yhdellä tai kahdella maalauskerralla. Kalkkilaastilla rapatun pinnan ensikäsittelyyn tarvitaan kolmesta neljään maalauskertaa.

Kalkkitahnasta, vedestä ja hienosta hiekasta syntyy kalkkilaastia. 1900-luvun alkupuolelle asti kaikki rakennukset – Suomenlinnan muureja myöten – muurattiin kalkkilaastilla.

Kalkkimaali tarttuu hyvin vanhan kalkkimaalin päälle, kalkkilaastiin tai tiiliin. Ulkona kalkkimaalia ei voi käyttää betonipinnalla.

Tarkat maalinvalmistusohjeet ovat hautakalkkipurkin kyljessä.

Rapattu pinta kastellaan ennen kalkkimaalia
Rapattu pinta kastellaan ennen maalaamista ja jokaisen maalauskerran välillä vedellä. Liian nopeasti kuivuva kalkkimaali ei muutu kestäväksi pinnaksi.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Remontoija, tunnetko kalkkimaalin? Se sopii erityisesti tulisijojen pinnoitteeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.