Maalla Tilaajille

Selvitä kotitalosi historia – Näin pääset alkuun

Vanhan talon viehätys rakentuu pitkälti sen historiasta. Keitä talossa on asunut ja millaista elämää siellä on eletty? Oman talon menneisyyden selvittäminen on hauskaa puuhaa, kun tietää mistä aloittaa.

Haastattele naapurit

Kaupungista muuttavalle saattaa tulla yllätyksenä, kuinka tiivis pieni kyläyhteisö voi olla. On todennäköistä, että vaikka sinä et ole tuttu naapureille, he ovat tuttuja talollesi. Ennen puhelimia ja sosiaalista mediaa asioita toimitettiin jalan talosta toiseen, tilan töitä hoidettiin porukalla ja juhliin kutsuttiin koko naapurusto.

Kysele rohkeasti naapureilta, mitä he tietävät talosta ja sen edellisistä asukkaista. Moni vanhempi paikkakuntalainen on takuulla vieraillut tuvassa tai leikkinyt lapsena sen pihalla.

Myös kyläyhdistyksiltä kannattaa tiedustella mahdollisia julkaisuja tai arkistoja. Paikallinen Facebook-ryhmä on toinen mainio ­kanava metsästää muistoja ja valokuvia.

Tutustu sukutiloihin netissä

Kiinnostaako vanhan sukutilan historia? Suomen maatalousmuseo Sarka on digitoinut 1930-luvulla ilmestynyttä kirja­sarjaa Suomen maatilat 1–5 – Tietokirja maamme keskikokoisista ja suurista maatiloista. Aineistoa on myöhemmin täydennetty 1960-luvulla ilmestyneellä Suuri maatilakirja -teossarjalla. Vanhojen sukutilojen tietoja voi hakea nettitietokannasta esimerkiksi kylän, tilan tai omistajan nimen mukaan. 

Maatiloista on kirjattu ylös omistussuhteiden lisäksi peltoaloja, viljelyksiä ja pääasiallisia toimeentulon lähteitä. Lisäksi on eritelty kuinka monta hevosta, lehmää tai muuta kotieläintä tilalla on asunut. Mukana on myös valokuvia.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.