Tarinat Tilaajille

Seppä Tiia-Riitta Lahti: ”Takominen ei ole kertakäyttökulttuuria”

Pienen naulan takominen vaatii valtavasti työtä ja aikaa. Metalliartesaani ja seppä Tiia-Riitta Lahti haluaisi ihmisten palauttavan käsityön arvostuksen ja lopettavan hintojen polkemisen.

”On taottava, kun rauta on kuumaa. Kuuma tarkoittaa meidän seppien kielessä noin tuhatta astetta, jotta punahehkuinen rauta olisi valmista työstettäväksi. Hienointa on, kun metalli taipuu pajavasaran alla ja voima tulee omista käsistäni.

Työskentelen Strömforsin ruukissa Loviisan kupeessa, missä on ollut seppiä aina 1600-luvulta asti. Olen lenkki pitkässä jatkumossa, ja ylpeä siitä. Entisten seppien henget seuraavat työtäni ja tukevat sitä.

Olen seurannut isäni jälkiä. Hän oli metallimies, ja rohkaisi minua kouluttautumaan metalliartesaaniksi. Ammattiopistossa yksi opettajistani oli seppämestari. Kun sain ensimmäisen kerran työstää kuumaa rautaa, rakastuin siihen.

Minua kiehtoo raudan kovuus ja toisaalta sen kyky muovautua. Vain mielikuvitus on rajana. Teen mieluiten takotöitä, joissa asiakas antaa vapaat kädet. Haastavin taos on ollut hyvin pieni, kihlasormukset. Kooltaan suurin on ollut rautakaiteet talon portaisiin.

Sepän työssä ratkaisee taito, ei sukupuoli

Täysipäiväisesti sepän työtä tekeviä on Suomessa vain viitisenkymmentä. Naisia on kourallinen. Miehisessä maailmassa minua on kohdeltu aina arvostavasti, erittäin vähän olen kuullut tytöttelyä. Tässä työssä taito ratkaisee, ei sukupuoli.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.