Sisustus

Sisusta kartoilla – katso kuvat maantieteilijän kodista, jossa karttoja on lähes joka huoneessa

Sannan kotona karttoja on käytetty kekseliäästi sisustuselementteinä, joten niitä löytyykin ympäri taloa. Paras paikka maantieteilijän perheen kodille löytyi etsinnän jälkeen tutuista lapsuusmaisemista.

”Terassilla on ihana istua vaikka hyvän kirjan kanssa, moikata naapureita ja katsella ohi kulkevia läheisen tallin hevosia. Lempi-istumapaikkoja ovat pallotuoli ja roskalavalta löytynyt rottinkituoli, jonka maalasin kalkkimaalilla turkoosiksi”, Sanna Jokela sanoo.

Sanna Jokela

Sannan kertoo kotinsa lempiasiat ja -paikat:

Lue myös: 11 x ihana maalle sopiva talopaketti – Löytyykö unelmiesi koti tältä listalta?

1. Kartat

Sannan perheen olohuone.

”Maantieteilijänä olen työssäni myös piirtänyt karttoja ja se olikin ihan parasta. Osittain varmasti ammattini kautta olen ihastunut kaikenlaisiin karttoihin ja niitä löytyykin kotoa melkein joka huoneesta. Olohuoneen Kortkartelletista ostettu maailmankartta luo huoneen värimaailman ja tuo muistoja maantieteilijäkavereiden hauskasta Kööpenhaminan reissusta. Se oli oikein hyvä, joskin hieman kallis ostos ja aiheutti jonkinlaisen karttaboomin koko talossa. Tykkään muutenkin olohuoneen rennosta mutta arvokkaasta tunnelmasta. Kaunis villamatto on löytö Mimmin kirppikseltä Turusta, painorajakyltti on muisto Prahan-reissulta.”

Lue myös: Näin teet parhaat kirpputorilöydöt – opi erottamaan aarteet

2. Punainen huone

Sannan kodin punainen huone.

”Luin jostain, että jokaisessa kodissa pitää olla yksi voimahuone. Meillä se on burgundinpunainen monitoimitila, jossa voi tehdä töitä, lukea, katsoa leffoja, tanssia tai vain olla. Seinillä pitää olla väriä ja kuvioita, muuten varmaan piirtäisin niihin itse jotain. Tästä huoneesta löytyy ensimmäinen antiikkiostoksemme: Rakkaat esineet -antiikkiliikkeestä ostettu tamminen jugend-kirjoituspöytä. Sen jälkeen meille ei ole ostettu ainuttakaan lastu-
levyhuonekalua! Huoneen nurkassa on roskalavalta löytynyt antiikkinen jääkaappi, jonne voi sulloa piiloon kaikenlaista. Vanha lumihevonen on hauska muisto Pohjanmaan sukulaisilta. Siinä on jalakset, eli sen kanssa on tarkoitus leikkiä ulkona lumessa.”

Lue myös: Kokeneet aarteenetsijät vinkkaavat: Näin erotat aarteet roinasta kirpputorilla

3. Keittiön tupatunnelma

Sannan kodin keittiö.

”Haaveilin vuosikaudet keittiönpöydästä, jonka ympärille sopisi isompikin vierasjoukko. Tänne saimme mahtumaan reilun kokoisen kierrätyspuisen pöydän, jonka kaveriksi tilasimme netistä Eamesin tuolit. Seinälle on vähitellen kerääntynyt ruokaan liittyviä julisteita ja kuvia, lähtökohtana oli hauska juustoaiheinen juliste turkulaisesta, nyt jo lopettaneesta sisustusliikkeestä. Soikeissa kehyksissä on Jonnen ja minun itse maalaamaa taidetta. Pöydän päällä oleva lamppu on koottu äidin vanhan öljylampun kuvusta ja Clas Ohlsonin lampusta. Kupu pyöri mukanamme varastosta toiseen, kunnes täällä vihdoin pääsi taas tositoimiin. Naantalin pihakirppikseltä löytyneessä pöytäliinassa on juuri sitä turkoosia sävyä, josta niin kovasti tykkään.”

4. Paluu lapsuuden maisemiin

”Isäni antoi minulle ja siskolleni omat tontit jo 10 vuotta sitten. Ajattelimme, että emme ole rakentajatyyppiä, vaan remontoisimme mieluummin jonkin vanhan talon. Jossain vaiheessa järki voitti ja tajusimme, että meillä ei olisi kärsivällisyyttä asua jatkuvan remontin keskellä. Valmis talopaketti, jossa saimme itse yhdistellä parhaita osia kahdesta mallista, oli meille paras ratkaisu.”

Lue myös: Valmistalo vai itse suunniteltu? 10 kohdan tarkistuslista talonrakentajalle

Sannan ja hänen perheensä koti Turussa.

Talo valmistui kolmessa kuukaudessa. Katsoimme skumppalasit kädessä naapurin pihalta, kun talomme osat aseteltiin paikalleen.

5. Kodinhoitohuone

Sannan kodin kodinhoitohuone.

”Lapsiperheessä pesu- ja kodinhoitotilat ovat ehkä vähän tylsä mutta ehdottoman elintärkeä osa toimivaa arkea. Tykkään erityisesti siitä, että meillä laskutilaa on paljon ja kodinhoitohuonetta voi käyttää myös kissan omana huoneena. Etsin kirppareilta ensin värikästä kasvitaulua, mutta sitten muistui mieleeni omassa kätkössä oleva postimerkkikokoelma. Toteutimme Ellin kanssa ihan omannäköisen taulun kasvi- ja eläinaiheisista postimerkeistä. Siitä tuli aika hauska!”

Lue myös: Ammattijärjestäjä neuvoo: Paras tapa järjestää kodin säilytystilat on…

6. Pikku pariisitar

Ellin huone

”Ellin huoneessa kaikkein parasta taitaa olla vuodekatoksen luoma kotoisa pesä, jossa voi lukea ja seikkailla mielikuvituksen maailmoissa. Taakse on jäämässä Frozen-kausi ja pienessä koululaisessa on havaittavissa pienen pariisittaren viboja. Emme kumpikaan Ellin kanssa ole mitenkään yltiöromantikkoja, mutta utuisen siniset vuodetekstiilit, ihana lukulamppu ja vanha lipasto tuovat juuri sopivasti pehmeyttä nuoren neidin huoneeseen. Etsinnässä on vielä vintage-hyllykkö, jotta viimeisestäkin omien opiskeluaikojen lastulevykaapista päästäisiin eroon, sekä jokin kiva ja hyvälaatuinen tuoli, joka mielellään saisi kestää sitten aikuisuuteen saakka. Vaikka sinne on onneksi vielä aikaa.”

7. Tutkimusmatkailijan aarrekammio

Sannan toisen lapsen huone.

”Kun Jonnen suunnitelmia kysyy, vastaa hän aina hyvinkin jämäkästi aikovansa keksijäksi. Se on helppo uskoa, kun katselee moni-
lukuista kojeiden määrää hänen huoneessaan. Vihreä kirjoituspöytä sai tarvittavaa korkeutta omalaatuisella ratkaisulla: 
jalkojen alle ruuvattiin kiinni sopiva pino aakkospalikoita. Erika-kirjoituskone on Jonnen löytö Ekotorilta. Sillä voi harjoitella kirjoittamaan vielä joskus, jos mustetta riittää.”

8. Piha ja terassi

Sannan lapset tiipiissä pihalla.

”Asumme vapaa-aikana enemmän pihalla kuin sisällä talossa. Puutarha on vallannut mieleni kokonaan. Lapsilla on avointa tilaa kirmata, kiipeillä puissa ja uiskennella uima-altaassa tai vaikka olla piknikillä tiipiissä. Tuntuu ihanalta ajatella, että omat lapseni etsivät nyt samaa ”Tonttiukon kätkemää merirosvoaarretta” kuin minäkin lapsena näiltä samoilta niityiltä ja kallioilta. Olkoonkin, että aarre taitaa olla isäni keksimä tarina…”

9. Ripaukset luksusta 
ja huumoria

Sannan kodin makuuhuone.

”Olen aina pitänyt fiftari-tyylistä sekoitettuna hieman raffimpaan steampunk-henkeen. Sitä on kuin huomaamatta ilmestynyt meidän makuuhuoneeseemme. Olen itse väkertänyt hullunhauskan fantasia-merihevosen erinäisistä, askartelua varten säästetyistä metallinpaloista. Minulla on ajatus sukeltamisesta Nemon maailmaan, kun vain löydän kirpputoreilta lisää meri- ja sukellusveneteemaista rekvisiittaa. Ehkä kultakala-akvaario pääseekin ensi talveksi meidän makkariin tyyliä täydentämään. Kokonaisuuden täydentää hienostunut rokokoo-tuoli.”

Juttu on julkaistu alun perin Maalla-lehden numerossa 9/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sisusta kartoilla – katso kuvat maantieteilijän kodista, jossa karttoja on lähes joka huoneessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.