Kodinhoito

Mökkikausi alkaa! Muista nämä 6 asiaa, kun lämmität mökillä talven jälkeen

Mökin lämmittämisessä ei kannahda kiirehtiä, sillä liian innokas lämmittäjä voi saada tulisijan savut tupruamaan sisälle mökkiin tai hormin ylikuumenemaan. Kannattaakin pakata mökille mukaan villasukat, kun ensimmäistä kertaa talven jälkeen suuntaa lämmityspuuhiin.

Mökin lämmittäminen ei ole ydinfysiikkaa, mutta muutama seikka on hyvä pitää mielessä, kun vapaa-ajan asuntoa alkaa lämmittää talven jälkeen.

Varomaton lämmittäjä voi nimittäin saada hormiin aikaiseksi ilmalukon, joka työntää tulisijan savut asuntoon sisälle. Liian tehokas puun takkapesään latoja puolestaan saattaa saada hormin ylikuumenemaan.

Tarkista tästä, mitä on hyvä pitää mielessä, kun mökki pitää saada talven jälkeen lämpimäksi!

1. Aloita mökin lämmittäminen lempeästi

Kylmän, pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäjää uhkaa ilmalukon syntyminen hormiin. Kun takka tai saunankiuas puskee savut asuntoon sisälle, hormista ei todennäköisesti löydy linnunpesää tai muuta tukosta. Sen sijaan talven jäljiltä kolea ja kostea piippu muodostaa ilmalukon, joka estää savua pääsemästä pihalle.

Ikävältä ilmiöltä voi välttyä aloittamalla tulisijan lämmittämisen lempeästi. Polta tulisijassa ensi alkuun esimerkiksi rypistettyjä sanomalehtisivuja tai muita nopeasti palavia materiaaleja. Tämän jälkeen voit polttaa pieniä risuja, minkä jälkeen voi pikku hiljaa siirtyä isompiin kalikoihin. Verkkaisella lämmityksellä hormi lämpiää pikku hiljaa, eikä ilmalukkoa välttämättä synny.

Toinen vaihtoehto on lämmittää hormia esimerkiksi sähköpuhaltimella vedon alkuunsaamiseksi.

2. Vältä hormin ylikuumentuminen

Hormin ylikuumentuminen aiheuttaa palovaaran, joten on tärkeä muistaa lämmittää tulisijoja maltillisesti. Laadukaskin hormi voi ylikuumentua pitkän ja liian tehokkaan lämmittämisen seurauksena. Maltillisella lämmittämisellä sen sijaan on mahdollista pidentää tulisijojen ja hormistojen käyttöikää.

Saunanlämmittäjän kannattaa pitää mielessä, että alkoholia huomattavasti nauttinut ylilämmittää herkemmin kuin kohtuullisemmin saunajuomia kuluttanut henkilö.

On hyvä muistaa myös, että rikkoontunut tai puhki palanut kiuas on riski, sillä se voi saada aikaiseksi häkää tai aiheuttaa kaasupalon hormissa.

Älä lämmitä väärin, mökin lämmittäminen talven jälkeen, mökki, saunan lämmitys, sauna, tulipalo, paloturvallisuus mökillä

3. Käytä tulisijaa oikein

Takkapesään ei saa laittaa puita enempää kuin kolmasosan pesän tilavuudesta. Polta tulisijassa ainoastaan kuivia puita. Roskia ei pitäisi tulisijassa polttaa lainkaan.

Muista noudattaa tulisijojen suojaetäisyyksiä, äläkä aseta huonekaluja liian lähelle takkaa tai kiuasta. Älä myöskään jätä tulisijaa valvomatta palamisen aikana.

4. Älä sulje peltejä liian aikaisin

Tulisijojen pellit saa sulkea vasta viimeisenkin hehkuvan kekäleen sammuttua ja kun hiillos on aivan musta. Kannattaa tarkistaa myös, ettei tuhkatilaan ole pudonnut kyteviä hiiliä. Liian aikainen peltien sulkeminen saa palamisen sivutuotteena syntyneen hään kerääntymään huoneilmaan, kun se ei pääse poistumaan hormin kautta ulos.

Häkä on myrkyllinen, hajuton ja väritön kaasu, joka syrjäyttää happimolekyylit verenkierrosta. Tämä voi johtaa joko pyörtymiseen tai pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Häkämyrkytykseen kuolee Suomessa noin sata ihmistä vuodessa.

Älä lämmitä väärin, mökin lämmittäminen talven jälkeen, mökki, saunan lämmitys, sauna, tulipalo, paloturvallisuus mökillä

5. Turvaudu ammattilaisten apuun

Mökille tulee muistaa tilata nuohooja kolmen vuoden välein. Nuohoaminen tulee teettää laillistetulla ammattilaisella, sillä muuten vakuutusrahat saattavat jäädä tulipalon sattuessa saamatta.

Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, kun talvi tai muu pitkä käyttämätön aika on aiheuttanut vaurioita tulisijan tai hormin rakenteisiin. Asiantuntijan tulee arvioida palo- ja käyttöturvallisuus ennen kuin tulisijaa saa taas käyttää.

6. Muista paloturvallisuus

Laita mökin osoite ja koordinaatit esille siten, että vieraatkin voivat tarvittaessa hälyttää apua paikalle. Varmista, että vapaa-ajan asunnoltakin löytyy ensiapupakkaus sekä alkusammutusvälineet.

Tarkista talven jälkeen palovaroittimen patterien toiminta. Jos mökki on ollut talven kylmänä, patterit kannattaa vaihtaa kokonaan uusiin.

Lähteet: Mökkikausi alkaa, älä lämmitä riskillä, Ilmalukko syynä takan savuttamiselle, Häkä eli hiilimoniksidi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mökkikausi alkaa! Muista nämä 6 asiaa, kun lämmität mökillä talven jälkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.