Saara Kudjoin ja Jussi Kasken koti Pirkkalassa
Sisustus

Tältä näyttää kodissa, jonka emäntä on kahden tyylin loukussa: "Matemaattisena luonteena tykkään selkeydestä, mutta toisaalta rakastan vanhoja tavaroita"

Tuulisella paikalla peltojen keskellä seisoo harmaa Tuulentupa. Tätä taloa remontoidaan mieluummin pitkään ja harkiten kuin hosuen. Kodin asukkaat Saara ja Jussi listasivat 12 parasta asiaa kauniissa talossaan.

1. Pinnatuolit ja susiruma piano

Ruokahuoneen käsinojalliset pinnatuolit olivat myynnissä Vintiikki-puodin Instagram-tilillä, ja Saara teki ostopäätöksen kahdessa sekunnissa. Pianoa Saara pitää ”susirumana” ja aikoi pitkään maalata sen, mutta on sittemmin tottunut lämpimään puunsävyyn.

Lue myös: Ulkoa moderni lato, sisältä englantilainen countryhouse – nuorenparin uudistalo hurmaa Mathildedalin ruukkikylässä

Kodin sävyt liikkuivat pitkään valkoisessa ja harmaassa, ainoastaan makuuhuoneessa oli ripaus viininpunaista. Sitten alkoi tulla mustia huonekaluja, jotka toivat kivasti särmää.

Nyt Saara on yllättänyt itsensäkin valitsemalla sisustusväreiksi myös petroolinsinistä ja sinapinkeltaista.

2. Katseenvangitsijat Taimi ja Hilma

Olohuoneen piristys ovat 1950-luvun vintagetuolit Taimi ja Hilma, jotka saivat nimensä isotädeiltä, jotka pelastivat tuolit. Suunnittelija on italialainen Gastone Rinaldi.

Gastone Rinaldin vintagetuolit
1950-luvun vintagetuolit Taimi ja Hilma saivat nimensä Saaran isotädeiltä.

Olohuoneen sohvapöytä löytyi Tori.fi:stä. Sen jalat lyhennettiin sopivan korkuisiksi ja pinta maalattiin vaaleanharmaaksi. Olohuone ja ruokahuone on tapetoitu Pihlgren & Ritolan Bownet-tapetilla.

Lue myös: Sisusta kartoilla – katso kuvat maantieteilijän kodista, jossa karttoja on lähes joka huoneessa

Takaseinällä sohvalla istujia valaisee Tateka-valaisin. Metallista kattovalaisinta Saara oli katsellut pitkään, mutta ei keksinyt sille paikkaa. Yhtäkkiä hän hoksasi sen sopivan olohuoneen plafondin tilalle, ja osti sen saman tien.

”Teen hankintoja harkiten ja olen tarkka väreistä, erityisesti harmaan sävyistä. Olen testannut kuvankäsittelyohjelmalla ainakin julkisivun ja ulko-ovien värin, tapetteja ja sohvan paikan”, Saara kertoo.

Vanhan talon asuminen ja remontointi on meille elämäntapa ja harrastus. Ystävät ja sukulaiset kyllä jo kuittailevat remontin valmistumisesta.

3. Alkuperäinen puuhella

Saara on perheineen asunut Tuulentuvassa nyt seitsemän vuotta. Taloa on remontoitu huolella alusta asti, ja sisustussuunnittelija on auttanut erityisesti pohjapiirustusten kanssa.

Entisöitävää ei juuri ollut: alkuperäisestä on jäljellä vain pönttöuunit ja puuhella. Keittiön tunnelmanluojaa, vanhaa puuhellaa, on käytetty vain kerran: sillä keitettiin sähkökatkon aikana teet.

Puuhella
Vanhaa puuhellaa, on käytetty vain kerran: sillä keitettiin sähkökatkon aikana teet.

”Muutimme taloon seitsemän vuotta sitten, vaikka tässä ei täyttynyt yksikään kriteeri, jolla taloa etsimme! Haimme isoa rivitaloasuntoa tai hirsitaloa vanhal-la pihapiirillä. Mutta ilmeisesti näimme, että tästä saisi kivan”, Saara sanoo.

4. Harmaan hieno sävy

Ulkovuorauksen harmaa sävy bongattiin Tampereen Käpylässä sijaitsevasta talosta. Jussi kävi soittamassa ovikelloa ja kysymässä värikoodia.

Maalaamisen jälkeen ainakin kuusi ihmistä on käynyt tiedustelemassa talon sävyä puolestaan Tuulentuvasta.

Tuulentupa Pirkkala
Talon punaiset etuovet on teetetty puusepällä.

Vain yhdellä puolella taloa on metsikköä tuulensuojana, etupihaan tuuli osuu pellolta täysillä. Siitä Tuulentupa-nimi lienee peräisin, talo laulaa tuulen mukana.

5. Selkeää ja vanhaa kauniisti yhdessä

”Olen kahden tyylin loukussa. Tykkään selkeälinjaisesta sisustuksesta, olen matemaattinen luonne. Toisaalta olen viehättynyt vanhoihin tavaroihin. Ennen ostelin rähjäromanttisia esineitä, nykyään yritän päästä tavarasta eroon. Joskus iskee haalimisvaihe. Eräissä koulumyyjäisissä menin ihan sekaisin, ja nyt ne opettajanpöytä, naulakot ja liitutaulu odottavat kellarissa”, Saara sanoo.

Tuulentupa keittiö ja olohuone
”Emme ylipäätään asuisi vanhassa talossa, jos haluaisimme kaiken olevan käytännöllistä”, Saara sanoo.

”Ihannetilanne olisi, jos kaikki tavarat olisivat sekä tarpeellisia että miellyttäisivät silmää. Jos joutuu valitsemaan, kauneus menee kuitenkin käytännöllisyyden edelle.”

6. Moderni keittiö

Keittiö on yhdistetty kahdesta keittiöstä. Koska alkuperäisestä ei ollut säilytettäväksi, sinne valittiin moderni tyyli.

Tuulentuvan moderni keittiö
Keittiön hyllyä koristavan Arabian kukkokannun Saara on saanut mummoltaan synttärilahjaksi.

Keittiön kallein investointi oli saumattomat Corian-tasot, mutta ne ovat olleet hintansa väärtejä. Keittiön seinää peittää sisustussuunnittelijan ehdottama mikrolaasti, joka oli asennushetkellään vielä varsin tuntematon materiaali.

7. Paras virheostos ikinä

Saara osti liinavaatekaapin vahingossa Huuto.netistä painettuaan erehdyksessä osta heti -nappulaa. Pariskunta lähti hakemaan kaappia pitkin hampain kaukaa Naantalista asti, mutta siitä tulikin suosikkihuonekalu, ”paras kaluste ikinä”.

Tuulentupa liinavaatekaappi
Vahingossa ostetusta liinavaatekaapista on tullut Saaran suosikkihankinta.

Senkki maalattiin vaaleanharmaaksi ja sen hyllyt paperoitiin. Senkin päälle pääsevät kotia koristamaan sesongin mukaan esimerkiksi pääsiäisen virpomisvitsat, juhannusruusut ja joulun amaryllikset.

8. Maailman ihanin maja ja uusi piha

Talokauppojen aikaan syntynyt Niilo tykkää leikkiä isänsä rakentamassa puumajassa. Jussi-isä on ehtinyt tehdä remontin ja puuveneen kunnostuksen lisäksi Niilolle myös mäkiauton. Pihaa perhe on päässyt laittamaan vasta viime kesänä.

Puumaja
Perheen seitsemänvuotias Niilo-poika tykkää leikkiä oman pihan puumajassa.

”Ensin olin turhautunut tonttiin kahden tien risteyksessä, mutta sittemmin olen kiintynyt tähän omituiseen paikkaan. Pihan laittaminen on viivästynyt, sillä sitä on myllätty viemäriremontin ja maalämmön asentamisen tieltä. Viime kesänä lähinnä siivosin ja siirsin kukkapenkkejä pois oudoista paikoista. Jussi rakensi etu- ja takapihalle kivetyt patiot”, Saara kertoo.

9. Tuolit, jotka oli pakko saada

Joskus huonekaluista saattaa jäädä päähänpinttymä. Keittiön ruokapöytään valittuja valkoisia, kiiltäviä tuoleja ei löytynytkään enää, joten Saara tilasi ne lopulta Italiasta ja sai ne kotiovelle toimitettuna samaan hintaan kuin olisi täällä maksanut kaupassa.

Tuulentupa keittiö
Saaran himoitsemat tuolit löytyivät lopulta verkkokaupasta Italiasta.

10. Punainen piristys

Saara etsi pitkään huonokuntoista liinavaatekaappia, joka täytyisi maalata. Sellainen löytyi lopulta Tori.fi:stä.

Punainen väri on poimittu makuuhuoneen tapetista, mutta vasta kolmannen maalipurkin sävy osui kohdalleen. Ensimmäisellä hutimaalilla maalattiin Niilon mäkiauto.

Tuulentupa punainen liinavaatekaappi
Punainen liinavaatekaappi toimii katseenvangitsijana makuuhuoneessa.

Pojan sänky on löytö perhetuttujen vintiltä ja se uudistui pienellä kunnostuksella ja mustalla maalilla. Pärekorit on peritty sukulaisilta, korkeampi niistä on Saaran Niilo-papan tekemä.

11. Vielä on remonttia jäljellä

”Kun aloitimme remontin, asuimme yläkerrassa ja yritimme saada alakerran valmiiksi ennen kuin vauva syntyisi. Emme ihan ehtineet. Alakertaa oli aiemmin laajennettu rakentamalla kylkeen yksiö. Aikamiespojan asunto purettiin, ja tilalle tehtiin makuu- ja kodinhoitohuoneet, suihku ja vaatehuone. Teimme myös uuden katon, viemärit ja maalämmön.”

Tuulentupa makuuhuone
”En valitsisi enää makuuhuoneen tapettia, se on eri tyyliä kuin muut tapetit. Nyt laittaisin ennemmin vaikka Juhannusruusu-tapetin”, Saara sanoo.

”Minä olin vauvan kanssa kotona ja kokkasin remonttimiehille ja talkooväelle. Vanhempani ovat olleet tärkeimpänä apuna remontin ajan.”

”Yläkertaa on nyt tehty viisi vuotta, ja se on tapetteja ja listoja vaille valmis. Lisäsimme kaksi kaavelia eli kattolyhtyä. Minua hirvitti avata katto, mutta mies ei antanut periksi. Kellarin saunaosastoineen laitamme viimeisenä. Tai oikeastaan remonttikierros pitäisi aloittaa alusta, esimerkiksi eteinen täytyisi jo tapetoida uudelleen.”

12. Suloinen koulupöytä

Niilo mahtuu vielä makuuhuoneen alkoviin, mutta odottaa jo omaa huonetta yläkerrasta.

Niilon koulupöydän Saara oli tuunannut jo 90-luvulla värikkääksi. Hän aikoi maalata koko pöydän mustaksi, mutta puoliso suostutteli jättämään laatikot maalaamatta.

Aluksi makuuhuoneen punaisen tehostevärin sävy oli tarkka, mutta sitten Niilon nurkkaukseen ilmestyi retronpunaista.

Värikäs työpöytä
Niilon koulupöydän Saara tuunasi värikkääksi jo vuosikymmeniä sitten.

Punainen työtuoli on ostettu pari vuotta sitten rompepäiviltä Teivosta, samoin opetustaulu ”Liikennesääntöjä koululaisille”. Keltaisen jakkaran Saara löysi Niilon kummisedän varastosta.

”Näin sieltä pilkottavan vain vähän jalkaa, tartuin siihen ja sain esiin näin kivan jakkaran”, Saara kertoo harjaantuneesta silmästään käytetyille aarteille.

Juttu on julkaistu Maalla-lehden numerossa 3/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tältä näyttää kodissa, jonka emäntä on kahden tyylin loukussa: "Matemaattisena luonteena tykkään selkeydestä, mutta toisaalta rakastan vanhoja tavaroita"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.