Tapetoitu ilmalämpöpumppu, koristevalot liesituulettimessa… Katjan kekseliäät ja hauskat ideat tekevät rintamamiestalosta lapsiperheen unelmakodin

Katja ja Saku ovat tehneet rintamamiestalosta lapsiperheen iloisen kodin rohkeudella ja omilla ideoilla. Koti on kuin Melukylän talo!

Katja ja Saku ihastuivat tulevan kotinsa kuvaan kaupan ilmoitustaululla. Sisältä talo näytti kuitenkin hirveältä!

Pitkän pohdinnan jälkeen pari päätti ostaa talon: he tekisivät siitä täydellisen kodin. Neljän kuukauden remontin jälkeen perhe muutti sisään jouluksi 2010.

värikäs sisustus rintamamiestalossa

Keittiössä liesituulettimen hormiputki jouduttiin jättämään näkyviin, mutta ”mitä et voi piilottaa, korosta” -ajatuksella Katja kietaisi siihen koristevalot.

Katja esitteli Maalla-lehdelle kotinsa lempipaikat.

1. Kakkutaiteilijan valtakunta

”Aloitimme remontin keittiöstä, jossa uusittiin kaikki. Vuosien varrella olen tehnyt lisää pieniä muutoksia, tuoreimpana otin yhdeltä seinältä kaapit pois, laatoitin sen ja seinälle laitettiin paikallisen puusepän tekemät hyllyt.

värikäs keittiö rintamamiestalossa

Kotikeittiö on kahvilayrittäjälle silti rakkain paikka. Vaaka ja kupit ovat löytöjä pihakirppikseltä.

Keittiö on minulle tärkeä myös työni puolesta, olen jo vuosia leiponut kakkuja tilaustyönä. Viime syksynä toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja avasin oman kahvilan, Café Hymyn, Pyhäsalmen keskustaan. Kotikeittiö on silti edelleen se rakkain paikka.

Kirppareilta keräilemäni retropurkit ja värikkäät teepakkaukset tuovat iloista väriä keittiöön.”

2. Tilaa rengastempuille

”Remontin yhteydessä poistimme seinän kahden pienehkön huoneen välistä. Saimme näin lapsiperheessä hyvin toimivan, vanhanaikaisen tuvan, joka kokoaa pesueen yhteen.

Olohuoneessa on nyt ihanasti tilaa tehdä vaikka rengastemppuja, jotka ovatkin yksi lasten suosikkipuuhista.

voimistelurenkaat rintamamiestalossa

Persoonallinen, vanhaa koristemaalausta jäljittelevä tapetti on Rebel Walls -mallistosta. Sohvat Katja ja Saku tilasivat paikallisen kalusteliikkeen kautta. He eivät osanneet valita kahdesta väristä, joten päätyivät lopulta ottamaan eriväriset.

On ihanaa, kun kodista löytyy esineitä, jotka muistuttavat tärkeistä tapahtumista. Teimme hiljattain reppureissun Vietnamiin ja Kambodzaan koko perheen voimin. Vietnamin Hoi An -kaupunki on tunnettu lyhdyistään, ja halusin niitä myös kotiimme. Kuljetin lyhtyjä rinkassa ja sain ne ehjinä perille.”

3. Rakkaat muistot vaarista

”Rakkaimpia minulle ovat vanhat huonekalut, erityisesti ne, jotka olen saanut vaariltani. Hän oli säästäväinen, eikä heittänyt mitään pois. Vaari oli tyytyväinen, kun kaapit ja tuolit pääsivät jatkamaan tarinaansa meillä.

punainen mademoiselle-tuoli

Pompomit ovat muisto Irlannin matkalta. Lintu, Erykah Badu, löytyi paikallisesta kukkakaupasta. Sen kaveri Bob Dylan lentelee Katjan kahvilassa.

Mademoiselle-tuoli löytyi vaarin aitasta. Olen yrittänyt selvittää värin alkuperää. Toivon, että se on alkuperäinen. Mandoliinin vaari teki 50 vuotta sitten.”

4. Persoonalliset yksityiskohdat

”Olen impulsiivinen sisustaja, joka menee fiiliksen mukaan. Jos saan illalla idean seinän tapetoinnista, se on toteutettava saman tien vaikka yötä myöten. Saan tästä aina välillä kuulla kuittailuja lähipiirin taholta.

Yritän pitää sisustuksessa kauneuden ja käytännöllisyyden tasapainossa, mutta usein tunnelma vetää pisimmän korren.

Olen tuunannut kankailla, tapeteilla ja maaleilla lukuisia vanhoja huonekaluja.

Minussa asuu pieni sisustusanarkisti. Etsin ja toteutan asiat omalla tavallani, vaikka sitten rajoja rikkoen.

täytetty metso

Metso seinällä näyttää Katjan mielestä sittenkin ihan hauskalta värikästä tapettia vasten.

Seinälle lennähtänyt, täytetty metso on sisustuselementti, joka vaati minultakin hieman totuttelua. Saku harrastaa metsästystä ja tämä on yksi hänen ensimmäisistä saaliistaan. Värikästä tapettitaustaa vasten lintu näyttää itse asiassa sangen hauskalta.”

5. Lempinäkymä

”Tupa on tärkeä, koska keittiöön ei mahdu kunnollista ruokapöytää. Pirtinpöytä ja penkit tilattiin paikallisesta Kalustetalosta, niiden ääressä syödään, tehdään läksyjä ja askarrellaan. Iso kaappi on löytö fb-kirpparilta. Turkoosi ompelukone pääsi hyllyyn kauniin värinsä ansiosta. Korituoli on kirppislöytö.

rintamiestalon olohuone

Katja on naamioinut ilmalämpöpumpun tapetilla.

Yksi hauskimmista tuunauksistani on ilmalämpöpumpun naamioiminen tapetilla. Tapetti on kiinnitetty kaksipuolisella teipillä. Sitä ei kuitenkaan pidä laittaa laitteen liikkuviin osiin.”

6. Vanhat kalusteet

”Arvostan raihnaista ja elämää nähnyttä kamaa. Onhan se aika hullu sisustusfilosofia, mutta minkäs sitä itselleen voi.

vanha pulpetti

Mainin sänky löytyi jo pari vuotta ennen kuin sille oli edes omaa paikkaa. Katja osti sen kirppikseltä viidellä eurolla ja liimasi liitokset uudelleen, sängyn on nimittäin kestettävä pomppimista. Hän myös hioi, maalasi ja teki uuden pohjan. Pulpetin Katja osti kirppikseltä ja sekoitteli sitä varten oman maalisävyn, jonka nimesi Laventeliksi. Tapetti on Cole&Sonin mallistosta.

Tulen päivittäin onnelliseksi ihaillessani näitä vanhoja aarteita! ”

7. Lasten teatterihuone

”Laajennusosan yläkerrassa on Lainan soppi, jossa lapset mahtuvat leikkimään vaikka teatteria.

lastenhuoneen värikäs sisustus

Katja ja Saku nikkaroivat teatterikojun lapsille joululahjaksi muutama vuosi sitten. Huonekalut ovat pääosin kirppislöytöjä. Pyörivä jakkara on vaarin vanha. Siinä piti aina päästä pyörimään lapsena vaarin luona kyläillessä.

8. Tärkeät tapettivalinnat

”Lähes kaikki kotimme kalusteet ovat halpoja kirppislöytöjä, mutta tapettien suhteen emme sitten olekaan säästelleet, kun jotain ihanaa on löytynyt.

Macchine Volanti -tapetti

Legomies-Tuuren huoneen Macchine Volanti -tapetti Cole&Sonilta muhi Katjan mielessä jo ennen remppaa, ja se on ehdoton suosikki kaikista kodin tapeteista.

Ihania malleja olen löytänyt rautakaupan kautta ja netistä, esimerkiksi Seinäruusulla on todella hyvät valikoimat.

Koulutaulu on erään kyläkoulun jäämistöstä ja sopii hyvin meidän tutkijasielulle. Coca-Cola-jakkara oli Sakun ostos Pariisista. Se on jo särkynytkin, mutta onneksi siihen löytyi uudet jalat.”

9. Oma makuuhuone ja vanhainkodin sängyt

”Ennen talon laajennusta nukuimme koko perhe yläkerran makuuhuoneessa, lapset huoneen matalissa laidoissa. Tuntuu ihanalta, kun laajennuksen myötä saimme me aikuisetkin ihan oman makkarin.

makuuhuoneen sisustus rintamamiestalo

Katja etsi pitkään mieluisia sänkyjä, lopulta löytyivät nämä 1940-luvun rautasängyt. Ne ovat vanhainkodin entistä kalustoa. Katja maalasi sängyt keltaisiksi ja teki niistä parivuoteen.

Vinolaudoitus paljastui talon ulkolaudoituksen alta laajennusta tehdessä. Sain hullun ajatuksen, että se pitää jättää esille. Jouduin tekemään kovan työn, jotta tämä onnistui, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Peltikyltit ja kivat julisteet ovat esineitä, joita matkoilta etsiskelen. Unisieppari on ystäväni Mirellaikan tekemä.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Ihanan rohkeaa,piristävää ja valoisaa kotia on mukava katsella. Tulee hyvälle tuulelle ja mielenkiintoa herättää näin kuvistakin katsellen. Hyväntuulen päiviä sinne Katjan ja Sakun kotiin ….. : )

Kommentoi juttua: Tapetoitu ilmalämpöpumppu, koristevalot liesituulettimessa… Katjan kekseliäät ja hauskat ideat tekevät rintamamiestalosta lapsiperheen unelmakodin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X