Trendikäs kasvi x 5: Näitä huonekasveja himoitaan nyt – katso myös uudet vihertrendit!

Huonekasvi-innostukselle ei näy loppua. Ekologisuus, perinteiset lajit ja ripaus erilaisuutta kiinnostavat kasviharrastajia vuonna 2022.

Huonekasvirintamalla kasvatamme ja hoidamme sekä jaamme jo olemassa olevia huonekasveja sen sijaan että hankimme uusia. Nousussa ovat pistokaslisäys ja pistokkaiden vaihto. Moni on valmis aloittamaan himoitun kasvin kasvattamisen lehdestä tai varrenpalasta, mikä on ekologista.

Erityisesti Japandi-tyyliin liittyvät kauniit ja persoonalliset vanhat kasviyksilöt.  Monet ovatkin löytäneet uudelleen kotiinsa tutut perinnekasvit, kuten apostolinmiekan, raspipallokaktuksen eli vanhanpojan sekä paavalinkukan.

Värikkäät ja helppohoitoiset kasvit suosittuja

Helppohoitoiset kasvit, kuten lohikäärmepuu, palmuvehka, kultaköynnös ja posliinikukka, ovat kiitollisia kasvatettavia, ja siksi suosittuja.

Väreistä himoitaan nyt valkopilkullisia yksilöitä, kuten enkelinsiipeä ja kaikkia variegata-lajikkeita. Lisäksi tuttujen kasvien, kuten muulikorvan, nukkumaijan, ja vehkojen, punalehtiset lajikkeet kiinnostavat.

Trendikkäät kasvit 2022

1. Köynnösvehkat

Köynnösvehkat, Philodendron, ovat nyt nosteessa. Suku sisältää monia upeita viherkasveja, joista osa kasvaa selkeästi köynnöksinä, kuten esimerkiksi herttaköynnösvehka, mutta osa on pystykasvuisia. Pystykasvuisilla on upeat, suurehkot lehdet. Vehkat ovat suhteellisen helppoja hoidettavia myös aloittelevalle harrastajalle.

Köynnösvehka Kuva: Mirva Kakko

Köynnösvehka Kuva: Mirva Kakko

2. Posliinikukka

Posliinikukka, Hoya, mielletään vanhanajan kukaksi, mutta suku on uudelleen nousussa. Sen vahapintaiset lehdet vähentävät haihduntaa ja kastelu kerran viikossa riittää. Helppohoitoinen kasvi, joka voi myös kukkia. Posliinikukkaa voi kasvattaa amppelissa tai köynnöstukea vasten.

Lue myös: Joko kotoasi löytyy posliinikukka? Ota talteen kasvin hoito-ohjeet

Posliinikukka Kuva: Jorma Marstio

Posliinikukka Kuva: Jorma Marstio

3. Sanikkakasvit

Sanikkakasvit ovat paljon muutakin kuin perinteinen kaarisulkasaniainen. Hirvensarvisaniainen ja kultaimarre ovat kaunislehtisiä viherkasveja, jotka kaipaavat tasaista kosteutta ja sumuttelua, mutta ovat upeita katseenvangitsijoita.

Hirvensarvisaniainen Kuva: Mirva Kakko

Hirvensarvisaniainen Kuva: Mirva Kakko

4. Flamingonkukka

Flamingonkukat, Anthurium, ovat kaunislehtisiä kasveja, jotka myös kukkivat. Nyt erityisesti kirjavalehtiset lajit ovat tavoiteltuja.

Flamingonkukka Kuva: Kristiina Kurronen

Flamingonkukka Kuva: Kristiina Kurronen

5. Lehtikaktus

Lehtikaktukset ovat helppohoitoisia amppelikasveja. Esimerkiksi kalanruotokaktuksen ulkonäkö miellyttää monia.

Lue myös: Joulukaktus ja marraskuunkaktus ovat helppohoitoisia kasveja – näin saat ne kukkimaan vuoden pimeimpään aikaan

Lehtikaktus Kuva: Anni Reenpää

Lehtikaktus Kuva: Anni Reenpää

Vinkit antoi Riikka Kerttula Biolanilta ja Saija Sitolahti Järvenpään Kukkatalosta.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Trendikäs kasvi x 5: Näitä huonekasveja himoitaan nyt – katso myös uudet vihertrendit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X