Sisustus

Ulkoa moderni lato, sisältä englantilainen countryhouse – nuorenparin uudistalo hurmaa Mathildedalin ruukkikylässä

Laura Lahtinen ja Elmo Blomqvist päättivät palata monen Helsingin-vuoden jälkeen takaisin kotikonnuilleen Mathildedalin ruukkikylään. Unelmatalo vaati useamman vuoden kestäneen ideoiden muhittamisen. Inspiraatiota modernille ladolleen Laura ja Elmo hakivat television ulkomaisista sisustusohjelmista.

Neljän Helsingin-vuotensa aikana Laura Lahtinen, 33,  ja Elmo Blomqvist, 31,  kokeilivat asumista niin kantakaupungissa kuin kaupungin laidallakin. Viikonloppuisin teki kuitenkin aina vaan mieli sinne, mistä nuoripari oli tullutkin.

Mathildedalissa päästiin meren äärelle ja idyllisessä ruukkikylässä vastassa oli myös ihan omanlaisensa yhteisöllisyys.

Lue myös: Salla remontoi 35 vuotta tyhjillään olleen talon suurperheen kodiksi – katso kuvat hurjasta muodonmuutoksesta!

Vuonna 2012 Helsinki sai jäädä pysyvästi.

Laura Lahtisen ja Elmo Blomqvistin talo, olohuone
Vaaleat, yhdeksän vuotta sitten hankitut sohvat, ovat kestäneet hyvin lapsiperhearkea. Mukavuudessaan sohvat ovat ylivertaiset.

”Halusimme juurruttaa elämämme tänne luonnon keskelle. Tajusimme, että hektinen maalaiselämä on enemmän meidän juttu kuin hektinen kaupunkilaiselämä”.

Ensin Laura ja Elmo muuttivat Elmon perheen pyörittämän kyläravintola Terhon yläkertaan. Siellä katsottiin ulkomaisia sisustusohjelmia ja unelmoitiin omasta talosta.

Kuinka haave omasta talosta Mathildedalissa eteni?

Unelmiensa taloa suunnitellessaan Laura Ja Elmo pompottelivat pari vuotta ideoita keskenään.

”Ihanimmat vinkit näimme Grand Desing -tv-ohjelman britti- ja aussiversioissa. Yhdessä vaiheessa harkitsimme ruotsalaisyrityksen talopaketin tilaamista, mutta valmis paketti on aina jollain tavalla keskivertokompromissi.”

Kun pari päätti rakennuttaa ulospäin modernilta ladolta näyttävän, avarahuoneisen ja isoikkunaisen kodin, he pyysivät arkkitehtia avukseen.

Lue myös: Naivistimaalareiden upea ateljekoti: tällaista on taiteilijaelämä vanhassa kansakoulussa

Moderni lato
Mathildedalin turistien suosima kylänraitti sijaitsee vähän kauempana Lauran ja Elmon pihasta. Talo muistuttaa ulkopäin modernia latoa.

Oliko ammattiosaamisesta hyötyä?

Koska rakennustyömaa ja perheen pienimmän syntymä osuivat päällekkäin, Laura keskittyi lastenhoitoon ja Elmo, talotekniikan rakennusmestari, otti vastuun taloprojektista. Elmo oli mukana kaikissa talon työvaiheissa, yhteensä noin kaksituhatta tuntia.

”Saimme paljon apua myös lähipiiriltä eli vanhemmilta ja kavereilta.”

Elmo teki itse talon betonilattiat ja kipsipohjaiset seinät, mikä ei olisi jokamieheltä onnistunut.

”Olemme molemmat tarkkoja ja sitä mieltä, että tutkitaan ennen kuin hutkitaan. Esimerkiksi seinät hiottiin viisi kertaa, jotta kerralla tuli kunnollista”, Elmo sanoo.

Nelihenkisen perheen asumismukavuutta lisää se, että talosta tehtiin älytalo.

”Voimme ohjata tosi monia toimintoja, kuten ilmanvaihtoa, valaistusta ja lämpötiloja etänä, puhelimellakin.”

Laura Lahtisen ja Elmo Blomqvistin talo
Yhdistetyn takka-leivinuunin merkitys korostuu syksyn tullessa. Pataruokia usein valmistavassa perheessä käytetään leivinuunia takkaakin enemmän. Takassa tykätään grillata makkaraa.

Kuuluivatko kompromissit asiaan?

Laura olisi halunnut, että talon sisätilat tehdään tarkoituksella vanhan näköisiksi. Lopulta Elmon näkemys voitti.

”Vanhaan pyrkiminen olisi tarkoittanut joka tapauksessa uusvanhaa. Niinpä päädyimme siihen, että tehdään ennen kaikkea omannäköistä.”

Tässä kodissa tuoksut ovat paikallisia aina lämpimästä artesaanileivästä vastapaahdettuun kahviin.

Ensimmäiset arkkitehdin piirrokset nähtyään Laura ja Elmo päättivät kasvattaa kotinsa pinta-alaa neljälläkymmenellä neliöllä.

”Emme olisi tarvinneet kovin paljon isompaa budjettia, jos olisimme tehneet talosta vielä neljäkymmentä neliötä suuremman. Meillä käy paljon vieraita ja petipaikkoja tarvitaan. Mutta toisaalta – 179 neliössäkin on tarpeeksi siivoamista.”

Laura Lahtisen ja Elmo Blomqvistin keittiö
Kodissa on huonekorkeutta parhaimmillaan yli kuusi metriä.

Miten kodin ilme syntyy?

”Me saatamme ajaa monta sataa kilometriä jonkun vanhan huonekalun perässä. Olemme hankkineet lähes kaikki huonekalumme kierrätettyinä”, Laura sanoo.

Kirpputorit ovat hänen intohimonsa. Lämpimän boheemiin tyyliin Terho-ravintolan sisustanut Laura ei välttämättä tiedä löytöjä tehdessään, päätyvätkö ne Terhoon vai kotiin. Jotkut sisustuselementit ovat olleet ensin Terhossa ja päätyneet sitten kotiin – ja toisinpäin.

Laura Lahtisen ja Elmoblomqvistin talo.
Osa kollaasiseinän tauluista naputeltiin paikoilleen kuvausta edeltävänä iltana.

Miten ympäristö vaikuttaa elämänlaatuun?

”Jos olisimme jääneet kaupunkiin, asuisimme paljon ahtaammin. Mietimme elämänlaatua jo ennen muuttoamme. Tällä alueella ei ole välttämättä kaikkia työmahdollisuuksia, mutta jos on valmis joustamaan statuksessa, töitä ja tekemistä riittää aina”, Elmo ja Laura miettivät.

Mathildedalin hyvä tunnelma, yhteisöllisyys ja kyläläisten yhteen hiileen puhaltaminen ovat jotain, mitä Laura ja Elmo eivät ole missään muualla kokeneet.

Laura Lahtisen ja Elmo Blomqvistin perhe
Laura ja Elmo eivät muuttaneet maalle hidastaakseen tahtia, mutta vilkaskin arki on maalla erilaista kuin kaupungissa. Lapset Stella ja Onni sekä perheen eläimet kiittävät.

”Emme todellakaan palanneet ryhtyäksemme downshiftaamaan. Me keksisimme tekemistä missä vaan, mutta täällä voimme enemmän vaikuttaa aikatauluihimme. Elämä ei ole yhtä paljon sidoksissa kalenteriin kuin Helsingissä.”

Millaista arki on?

Niin Lauran muutaman kymmenen kilometrin päässä asuvat vanhemmat kuin perheen naapurissa asuvat Elmon vanhemmat auttavat lapsiperhettä arjessa.

”Onni ja Stella lähtevät helposti mummin ja ukin luo, jos kotona on heidän mielestään pahaa ruokaa. Meillä naapureina asuvilla aikuisilla on yya-sopimus. Hoidamme esimerkiksi toistemme eläimet, kun toiset ovat matkoilla, mutta emme piipahtele toistemme luona liikaa.”

Laura Lahtisen ja Elmo Blomqvistin talo, makuuhuone
Stella nukkuu vielä vanhempien makuuhuoneessa. Intiaaniteltta, tiipii, on Onnia varten.

Lauralla on vain noin viiden minuutin kävelymatka perheen omistamaan ravintolaan, jonka taustajoukoissa Elmokin toimii oman työnsä ohessa.

Laura Lahtinen ja keittiö
Keittiön kaapit ovat Ikeasta. Pienet puusta ja betonista tehdyt, samoin kuin keittiön ison valaisimen Laura löysi saksalaisesta verkkokaupasta.

Kun esikoispoika Onni menee syksyllä eskariin, taksi hakee hänet kyläkouluun.

”Myös muutamat nuoruudenkaverimme ovat alkaneet suunnitella paluuta takaisin.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä numerossa 3/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ulkoa moderni lato, sisältä englantilainen countryhouse – nuorenparin uudistalo hurmaa Mathildedalin ruukkikylässä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.