Sisustus

Unelmien kesämökki löytyi lapsuusmaisemista – satavuotias torppa on täynnä tarinoita ja tunnelmaa

Yli satavuotiaan mökin historiaan mahtuu paljon tarinoita ja muistoja. Hannele ja Seppo vaalivat mennyttä ja jatkavat uusien tarinoiden luomista Sepon lapsuudenkodissa.

Helteinen auringonpaiste porottaa kuumana ja saa hakeutumaan varjoon vanhan pihapiirin puiden alle. Tiltaltti laulelee jossakin hieman kauempana omia säveliään.

Hannele Saari ja Seppo Tiensuu ovat viettäneet kesäpäiviä mökillään Ruovedellä. Aina löytyy jotakin puuhattavaa sisällä tai ulkona. Helteiset päivät ovat kuitenkin pitäneet huolen siitä, että aika on kulunut enemmän kesästä nauttimisen kuin tekemisen parissa.

”Aiempina vuosina remontti on pitänyt meidät kiireisinä täällä ollessamme. Viimein alkaa olla valmista ja olemiselle on jäänyt enemmän aikaa”, Hannele sanoo.

Punainen mökki seisoo ylväänä piharakennusten rinnalla. Sisällä mökissä vaaleat sävyt luovat rauhallisen tunnelman. Vanhat esineet muistuttavat menneestä ajasta.

mökki Ruovedellä
Vanhan lapsuudenkodin laittaminen on ollut Seposta mukavaa. Mökki on pääpiirteittäin pysynyt samanlaisena, kuin mitä se aiemmin oli. Nykyajan mukavuudet ja muutama ikkuna on toki tullut lisää.

Miten teistä tuli mökin omistajia?

Aikoinaan seitsemänhenkisen perheen kotina palvellut mökki jäi vuosien saatossa tyhjäksi, kun ikä alkoi painaa mökin omistaneita Sepon Veikko-isää ja Sylvi-äitiä. Isän kuoltua mökki jäi perikunnan haltuun. Parikymmentä vuotta sitten Seppo päätti pitkän pohdinnan jälkeen ostaa lapsuudenkotinsa kesämökikseen.

”Ehdotin sisaruksilleni, että ostaisin Herakiven, syntymäkotimme, itselleni. Myös vielä tuolloin elossa ollut äitimme hyväksyi ajatuksen, mikäli muita halukkaita ei olisi. Hankimme ulkopuolisen tahon tekemään hinta-arvion koko tilasta. Tämän jälkeen tein mökistä tarjouksen, jonka sisarukseni hyväksyivät”, Seppo muistelee.

mökki Ruovesi olohuone
Televisiohuoneesta aukeaa kaunis näkymä tupaan. Tuvan toisessa päädyssä on makuuhuone. Iso punaiseksi maalattu leivinuuni ja puuliesi purettiin tuvan päädystä remontin alkuvaiheessa ja tilalle asennettiin Uuniseppien siro valkoinen takka. Makuuhuoneen oven vieressä on vanha renginkaappi, joka oli aikoinaan ladon seinällä työkalukaappina. Kaappi oli maalattu valkoiseksi, mutta Hannele hioi maalin pois.

Mistä ajatus remontin tekemiseen lähti?

Mökkiä oli remontoitu viimeksi 1970-luvulla. Pinnat kaipasivat päivitystä ja yhdessä huoneessa katto oli kärsinyt kosteudesta. Remonttiin ryhtymistä suunniteltiin pitkään ja jossakin vaiheessa Hannele ja Seppo miettivät jopa mökin purkamista ja kokonaan uuden talon rakentamista sen paikalle.

”Ajattelimme tuolloin, että muuttaisimme mökille pysyvästi. Kun mietimme ikääntymistä ja pitkää matkaa palveluiden ääreen, päätimme unohtaa ajatuksen muutosta ja uudesta talosta. Sen sijaan tuumimme, että mökki olisi mukava ja meille riittävä kakkoskoti, jos vain remontoimme sen”, Seppo sanoo.

vanhan torpan keittiö
Ikkunan eteen sijoitetun tiskialtaan äärestä on mukava seurata pihan tapahtumia. Hannele halusi umpinaisten yläkaappien tilalle avohyllyt, jotta kaappien kätköihin ei kerääntyisi turhaa tavaraa. Keittiö ja tiskiallas ovat Ikeasta.

Vuonna 2003 Seppo sai sisareltaan Ritvalta ja tämän Seppo-puolisolta syntymäpäivälahjaksi imuauton käynnin mökillä. Auton oli tarkoitus imeä vintillä olleet vanhat eristeet pois uusien tieltä. Lahjaa ei kuitenkaan lunastettu heti, vaan imuauto kaarsi mökin pihalle vasta kahdeksan vuotta myöhemmin. Tästä alkoi monen vuoden remonttiprojekti.

kirstu
Olohuoneen kirstu on 1920-luvulta, ja se on kuulunut aikoinaan Hannelen isoäidille. Kirstu oli aiemmin hennon vihreä, mutta Hannele hioi maalipinnan pois. Seinällä roikkuva 40-luvun ryijy on myös Hanne-len isovanhempien peruja. Skade Florström-Söderholmin suunnitteleman ryijyn nimi on Pirtin ikkuna.

Sujuiko kaikki suunnitelmien mukaan?

Kesällä 2011 imuauto tyhjensi mökin vintin. Eristeiden joukosta löytyi yllättäen kaksi sodanaikaista kranaatinheitintä. Ammukset Seppo kuljetti käsissään pihalla olevan aitan taakse. Hän kuuli vasta jälkikäteen, että niihin ei tulisi koskea, eikä niitä varsinkaan saisi siirtää itse.

”Pomminpurkuväki tuli seuraavana päivänä ja kertoi ammusten olevan toimintakuntoisia. Näin jälkikäteen on tullut mietittyä, mikä onni oli, että ammukset eivät räjähtäneet Sepon käsiin, joutuneet imuautoon tai räjähtäneet silloin, kun Seppo lapsena leikki sisarustensa kanssa vintillä”, Hannele sanoo.

vanha torppa kesähatut
Kesähatut roikkuvat valmiina käyttöön kuistin seinällä. Maalattu puupenkki toimii myös säilytystilana.

Mitä kaikkea remontoitte?

Vuosien saatossa koko mökki on käyty läpi lattiasta kattoon. On uudet anturat, sokkeli, muutamat uudet alahirret, lattiat, ikkunat, ulkoverhous ja jopa piippu, joka on muurattu uudestaan katosta ylöspäin. Lisämukavuutta mökkeilyyn tuo sisä-wc sekä uusi keittiö.

pelargonioita vanhan torpan kuistilla
Pelargoniat ovat perinteinen näky vanhojen mökkien ikkunalla. Kuisti sai remontin yhteydessä yhden uuden ikkunan. Korituolissa on mukava istua sadesäällä ja nauttia kesästä kuistin suojassa.

”Paljon olemme tehneet itse, mutta paljon saimme apua myös Sepon siskonmieheltä. Talon piippu muurattiin talkootöinä sukulaisten kanssa. Remonttiin vierähti kaiken kaikkiaan reilut kuusi vuotta, kun hommia tehtiin töiden ohella syksystä kevääseen. Kesäisin keskityimme muihin puuhiin remontin sijasta”, Hannele kertoo.

Isoimmat remontit on nyt tehty, mutta tekemistä riittää vielä. Muun muassa vanha aittarakennus odottaa kunnostusvuoroaan, mutta kaikki ajallaan.

Miten mökin sisustus on syntynyt?

Vaaleilla sävyillä, maalaishenkisillä kalusteilla ja ripauksella romantiikkaa sisustettu mökki on valoisa ja kutsuva. Eri-ikäiset huonekalut ja esineet luovat mielenkiintoista kerroksellisuutta.

makuuhuone vanha torppa
Makuuhuoneessa on levollinen tunnelma. Kirpputorilta aikoinaan hankitusta pöydästä on tehty yöpöytä. Pöydän toinen puoli löytyy pihalla olevalta saunalta.

”Kun yhdeksän vuotta sitten aloitin bloggaamisen, tutustuin ihaniin valkoisiin maalaishenkisiin sisustuksiin. Muutin kotimme sisustusta vaaleammaksi, mutta en pystynyt toteuttamaan siellä kaikkia haaveitani. Kun teimme päätöksen mökin remontoinnista, päätin, että sen sisustuksesta tulee vaalea ja maalaishenkinen”, Hannele kertoo.

sivusta vedettävä sohva
Tuvan puolella oleva sivustavedettävä sohva on ostettu Hannelen blogiystävältä Pepiltä. Vanhat räsymatot ovat Sepon ja Hannelen äitien kutomia.

Ideoita mökin sisustamiseen löytyi Instagramista, Pinterestistä, sisustuslehdistä sekä muista blogeista. Vanhoja kalusteita on hankittu nettikirpputorilta ja muokattu maalaamalla mökkiin sopivaksi. Paljon on myös mökin mukana tulleita huonekaluja ja esineitä. Sisustukseen sopivia esineitä on myös kertynyt vuosien varrella.

”Olen perinyt ja keräillyt Arabian vanhoja astioita, jotka löysivät nyt paikkansa mökin sisustuksessa.”

Kuinka paljon vietätte mökillä aikaa?

Hannele ja Seppo ovat aina viettäneet paljon aikaa mökillä. Puuhaa riittää niin sisällä kuin ulkona. Mökillä ollaan aina huhtikuusta lokakuun loppuun. Kotona käydään vain kastelemassa kukat, leikkaamassa nurmikko ja avustamassa Hannelen iäkkäitä vanhempia.

kasvilavat
Hannele ja Seppo tekivät lavatarhan ladon seinustalle kesän alussa. Niistä saatu sato on yllättänyt täysin. Aikaisemmin Hannele viljeli vanhalla kasvimaalla keittiön ikkunan alla, mutta jatkuvat taistelu rikkaruohoja vastaan alkoi tympimään. Kasvatus lavakauluksissa on helpompaa, kun vain muistaa huolehtia kastelusta.

”Seppo rentoutuu, kun pääsee rankametsään ja minä puolestaan rakastan puutarhanhoitoa. Talvellakin täällä tulee vietettyä melkein kaikki viikonloput ja joskus kokonaisia viikkojakin. Parasta on oma rauha, luonnonläheisyys, oman ruoan kasvatus, ihanat naapurit ja kyläyhteisö”, Hannele sanoo.

ulkokylpyamme
Pihan perällä on vanha pihasauna, jossa on kylvetty ja saunottu vuosikymmenien ajan. Pihasaunan kupeessa on Hannelen pojan Jarnon ja Sepon yhdessä rakentama piha-spa. Alusta ammeelle on tehty vanhoista lavoista. Lämpiminä kesäiltoina on mukava pulahtaa kylpyyn auringon laskiessa.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unelmien kesämökki löytyi lapsuusmaisemista – satavuotias torppa on täynnä tarinoita ja tunnelmaa

Pehmeitä värejä

Kaunista on, mutta kun kaikki pinnat on samaa valkoista, vaikutelma on hiukan tylsä. Jokin kontrasti voisi olla esim. lattian tai katon värissä.

Mumi

Aivan ihana, hyvällä maulla remontoitu ja sisustettu.

Kielletään valkoinen maali!

Taas on kaupasta ostettu kaikki valkoiset maalipurkit, kun ei ollut väreihin varaa. ? 😉 Tuosta tulisi kaunis, kun joku ensin maalaisi sen värikkääksi. Nyt siellä asuu varmaan pelkkiä kummituksia, kun on niin vaaleaa.

Elämää nähnyt

Onhan tuolla harmaata seinissä ja tekstiileissä väriä. Ei kaiken tarvitse kirkua väreistä. Onneksi jokainen sisustaa oman makunsa mukaan.

Toinen mökkiläinen

Tämä on ihastuttava! Pitkästä aikaa tuli vastaan mökki, jossa on kaikki niin kaunista ja ihanaa, sain paljon inspiraatiota.

Paperi

Onpa kalsea, uskoisin olleen parempi ennen maalausta tuon paikan. Sävytys olisi varmaan riittänyt hyvään puupintaan, tai leppoisammat värit. Onneksi aina voi vähän ehostaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.