Sisustus Tilaajille

Unohda hifistely ja yliremontointi: mökkisauna on rentoutumista ja peseytymistä varten

Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne varoittaa turmelemasta mökkisaunan tunnelmaa remontilla tai teknisillä vimpaimilla. 

Perinteinen sauna on yksinkertainen: hirsinen huone, jossa on lauteet, ­kiuas ja pata. Seinässä ilmareikä ja katolla piippu.

Moderni sähkösauna on päinvastoin monimutkainen: kiuasta ja ilmanvaihtoa ohjaavat mikroprosessorit, paineellinen vesi tulee hanasta ja rakenteet ovat kerrokselliset.

Perinnerakentamisen hyvä ohje on, että vanhat rakenteet korjataan vanhalla tavalla ja modernit rakenteet korjataan modernilla tavalla. Jos sekoittaa vanhaa ja uutta, on tiedettävä tarkkaan, mitä on tekemässä. Esimerkiksi uuden rakennuksen pesuhuone tarvitsee vesieristeen, mutta vanhaan saunamökkiin sitä ei pidä lisätä. Vesi­eriste estää kosteuden pääsyn sisältä rakenteisiin, mutta jos eristeen taakse pääsee vettä jotain muuta kautta, se ei pääsekään kuivumaan. Mitä tahansa vanhassa saunassa muuttaakin, on varmistuttava siitä, että rakenne pääsee kuivumaan.

Vanhan mökkisaunan energiatehokkuus ei yleensä ole kovin hyvä, mutta lisäeristäminen voi aiheuttaa kosteuden tiivistymisen väärään paikkaan. Sen sijaan ilmatiiveyttä voi parantaa. Jos vesihöyry pääsee vintille, sinne syntyy kosteutta. Tiiveyttä lisätään tukevalla ilmansulkupaperilla, ei muovikalvolla.

Sauna pysyy vuosikymmeniä lahoamatto­mana isoäidin neuvolla: viimeinen saunoja avaa räppänän, oven sekä ikkunan ja heittää pesään vielä muutaman klapin.

Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne vedenhakumatkalla. Pilkkominen ja veden kantaminen ovat saunarituaaleja.
Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne vedenhakumatkalla. Pilkkominen ja veden kantaminen ovat saunarituaaleja.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.