Vanhan maalaistalon osto teki Hanna-Leenasta tuunaajan ja sisustajan: ”Täällä on tilaa luovuudelle”

Hanna-Leenan ja Ollin vanhassa maalaistalossa on tilaa sekä perinteiden vaalimiselle että uuden ideoinnille. Vanhan talon remontin myötä Hanna-Leena innostui sisustamisesta niin paljon, että haaveilee siitä itselleen jo uutta ammattia.

Hanna-Leena löysi itsestään luontaisen sisustajan, kun hän kuusi vuotta sitten osti puolisonsa Ollin kanssa vanhan maalaistalon Jurvan Pyörnin kylästä.

Hanna-Leena innostui tuunaamisesta jopa niin paljon, että aloitti sisustusstailaajan opinnot Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa. Lisää ideoita on siis luvassa, kenties jopa uusi ammatti.

Hanna-Leena Liukku

Hanna-Leena innostui sisustamisesta, kun hän muutti puolisonsa Ollin kanssa vanhaan maalaistaloon Jurvaan.

Taloa on kunnostettu pikkuhiljaa. Isoimmat uudistukset ovat olleet katon uusiminen ja lämmitysjärjestelmän vaihto vesi-ilmalämmöksi. Kylpyhuone, eteinen ja yläkerta ovat seuraavaksi remonttivuorossa.

Sisätiloissa Hanna-Leena ja Olli ovat halunneet tuoda mahdollisimman paljon vanhaa näkyviin. Tärkeänä apuna on ollut Hanna-Leenan kirvesmies-isä.

Ideakoti Jurva

Tiskikaappi ja keittiön kaapit on teetetty paikallisilla puusepillä. Käsittelemätön hirsipinta tarjoaa upean taustan sekä uusille että vanhoille esineille.

Höyläpenkistä saareke keittiöön

Ruokapöydän tuolit löytyivät huutokaupasta ja talonpoikaiskaappi haettiin Kouvolasta. Hanna-Leena kaavaili tupakeittiön saarekkeeksi ensin vanhaa kulunutta höyläpenkkiä, mutta huomasi sitten, että Ollin uusi siro höyläpenkki sopi tarkoitukseen yhtä hyvin.

Jurva maalaistalon keittiö

Hanna-Leenan isä oli ollut remontoimassa taloa 1980-luvulla. Katosta löytyi hänen moottorisahansa jälkiä.

Kun pariskunta osti talon, kävi ilmi, että Hanna-Leenan isä oli ollut remontoimassa sitä 80-luvulla. Hanna-Leena kysyi isältään, voisiko koteloidusta katosta löytyä hirttä. Isä sanoi, että hän oli itse vetänyt katon auki moottorisahalla, jolloin hirsi oli varmaan kärsinyt.

Kun katto avattiin, sieltä löytyi hyvää hirttä, jossa näkyi paikoin isän moottorisahan jälkiä.

Buddha-patsas Jurvan maalaistalossa

Hanna-Leena kiertää ahkerasti kirppareita. Buddha ja rottinkikori ovat löytäneet paikkansa makrameen alta.

maalaistalo Jurva

Ulkorakennuksesta pelastetuilla suksilla on kunniapaikka takan edustalta. Polttopuiden paikka on navetasta löytyneessä vasikoiden juottokaukalossa. Takan lasiovi on tilauksessa.

90-vuotias maalaistalo on herännyt uuteen kukoistukseen Hanna-Leenan luovassa käsittelyssä. Kun tila lohkottiin, sille annettiin pariskunnan Viljo-kissan mukaan uudeksi nimeksi Viljola.

Maalaistalo Jurvassa

Viljolan väritys on perinteinen punavalkoinen.

Olli ottaa onneksi huumorilla sen, kun kotona on joka päivä muuttunut jotain.

kaarevat ikkunakarmit

Talon kaarevat ikkunankarmit löytyivät Juthbackan markkinoilta Uusikaarlepyystä. Niiden läpi kelpaa kurkistella vaikka valkoista seinää.

Hanna-Leena palaa harvoin kotiin tyhjin käsin. Sisustus saa uusia virikkeitä risuista, kävyistä tai heinistä. Pari asui aikaisemmin kerrostalossa ja liiketalon yläkerrassa, jolloin heräsi haave omasta talosta ja pihapiiristä. Se haave tiesi paikkansa!

Maalaistalo Jurvassa

Hanna-Leena ja Olli ovat innokkaita purkajia. Uuden rakentamiseen he myöntävät tarvitsevansa vähän apua.

Vahingossa remppareiskoiksi

Pariskunta ei koskaan ajatellut, että heistä tulisi rakentajia ja remontoijia. Hanna-Leena ja Olli kertovat olevansa innokkaita purkajia, mutta uuden rakentamiseen he tarvitsevat apua.

Onneksi paikallisia tekijöitä löytyy paljon, puuseppien Jurvassa kun ollaan.

Ryijy seinällä

Kaikki kattoparrut on asennettu jälkikäteen, pelkästään ”komian tähäre” eli ulkonäön takia. Sohva on Hakolan. Kuka ihme haluaa vanhoja ryijyjä seinälleen, ihmetteli Hanna-Leena huutokaupoissa, kunnes halusi sellaisen itsekin. Hirsipintoja on otettu esiin mahdollisimman paljon.

Yläkerrassa on kunnostettu vasta makuuhuone. Sänky sujahti luontevasti yhteen sivukkaaseen. Muista sivukkaista saa lisää kaappitilaa.

Hanna-Leena kuvaa tyyliään ailahtelevaksi. Juuri nyt rottinki on kova sana. Sitä ei vielä ole tarpeeksi.

Maalaisromanttinen makuuhuone

Juthbackan markkinoilta hankituista matkalaukuista Hanna-Leena keksi tehdä hauskat koristeet sängyn päätyyn.

Maalaistalo Jurvassa yläkerta

Makuuhuoneen vaatetanko paljastaa, että pariskunnan yhteinen intohimo on lavatanssi. Menestystäkin on tullut: muun muassa voitto Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Entinen savusauna ja kesämaja odottavat tulevia laiskottelijoita

Hanna-Leenan rakastaa vanhaa savusaunaa, joka on kunnostettu tavalliseksi saunaksi. Virolaisessa vankilassa tehty kiuas ja sen 200 kiloa kiviä antavat pehmeät löylyt. Kesäisin saunatuvan edustalla pulahdetaan paljuun.

Savusauna Jurvassa

Vanha savusauna on nyt ihan tavallinen sauna.

Savusaunan puuvaja muuttui viihtyisäksi kesämajaksi pienellä ideoinnilla.

Savusaunan kesämaja

Kesämaja kutsuu rentoutumaan.

Hanna-Leena ja Olli harmittelevat, että majassa on ehditty viettää vähemmän aikaa kuin kuviteltiin. Jospa tulevan kesän helteillä ehtisi jo vähän laiskotellakin!

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä numerossa 4/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Luovuutta jokaisen omaan makuun. Silmää talon kokonaisuuden sisustukselle ja sopivan tyylin löytyminen taloon plus kaikelle tip top yhtenäisyyttä.
Niitä on tai ei ole, jokaiselle suotu.

Jokaisella on makunsa ja toki oman kotinsa jokainen saa sisustaa, kuten haluaa. Tämän jutun kuvista kuitenkin tuli hyvin ristiriitainen olo, mustine verhoineen ja mielestäni maalaistalon henkeen sopimattomine mattoineen ja värimaailmoineen. En todellakaan henkäissyt ihastuksesta. Eikö löytyisi esteettisempiä kohteita esitellä?

Kommentoi juttua: Vanhan maalaistalon osto teki Hanna-Leenasta tuunaajan ja sisustajan: ”Täällä on tilaa luovuudelle”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X