Sisustus Tilaajille

Vanhan talon laajennus tyylikkäästi – näin saat lisätilaa vinttiin tai kellariin

Etätyöhuone tai harrastussoppi voi järjestyä vanhan talon vintiltä tai kellarista. Taloa voi myös laajentaa, mutta tyylisilmän on oltava tarkka. Kun rakennusta muokataan, on huolehdittava myös kosteudenhallinnasta ja ilmanvaihdosta. Katso perinnemestarin vinkit!

Vanhasta rakennuksesta voi löytyä yllättäviä paikkoja, joihin saa tarpeellista lisätilaa. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut uudistilat edellyttävät rakennuslupaa ja nykymääräysten noudattamista. Tenkkapooksi tulee usein riittävän eristepaksuuden mahduttaminen rakenteisiin.

Avovintille voisi laajentaa, mutta riittääkö tila?

Pienelläkin satulakattoisella rakennuksella on tilava vintti. Vintin pitää olla kuitenkin ­todella hulppea, jotta sinne mahtuu huoneen lisäksi riittävästi eristettä. Aikoinaan yläpohjaan kiikutettiin kymmenkunta senttiä sahanpurua, nykyään villaa laitetaan nelinkertainen määrä.

Kun villalle ei tunnu löytyvän tarpeeksi tilaa, voidaan hengittävien materiaalien sijaan käyttää polystyreenilevyjä. Rakenne on teoriassa toimiva, mutta jos vesikatto vuotaa, valuma­vesi ei paljastu. Vesi virtaa muovilevyn päällä raken­teen laidalle, mistä se havaitaan vasta vuo­sien kuluttua – kun laho on jo edennyt pitkälle.

Vintin käyttöönoton yhteydessä on tarkistettava, että vanhat rakenteet kestävät uuden huoneen painon. Talo tuskin romahtaa, mutta palkisto saattaa alkaa painua hitaasti.

Hannu Rinteen mittanauha näyttää, että tuuletusraon ja eristekerroksen jälkeen uusi huone olisi surkean matala, vaikka seisomakorkeus vaikuttaa lupaavalta.  Kuva: Jaana Rinne

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.