Sisustus Tilaajille

Vanhassa ovessa saattaa komeilla kolmekin erilaista lukkoa – miten ne kunnostetaan? Perinnemestari jakaa vinkkinsä

Elämää nähneen lukon yleisimmät viat ovat lika tai katkennut jousi. Kunhan uurastat lukkokoneiston auki, itse korjaaminen ei ole vaikeaa. Ovi on aidosti vanha, kun lukkokin on alkuperäinen. Miten vanha lukko kunnostetaan? Perinnemestari Hannu Rinne neuvoo.

Vanhan lukon tavanomaisin vika on se, että kieli ei liiku eikä painike­kahva palaudu enää suoraan vaaka-asentoon. Useimmin syynä on katkennut jousi.

Oven pintaan asennettavassa kamarin­lu­kossa on yleensä yksi jousi, kun taas oven ­sisään asennetussa painikkeellisessa lukossa jousia on kaksi tai kolme.

Molempien lukkomallien rakenne on yksinkertainen. Lukkokoneiston kannen avaamisen jälkeen näkee helposti, missä vika on. Varajousia saa lukkosepänliikkeistä ja perinnerautakaupoista.

Vanhan lukon yksinkertaisen rakenteen ansiosta monet viat voi korjata itse.

Jos olet juuri maalannut oven, painike voi liikkua kehnosti, koska painikekieli eli -telki on tuhriintunut maalista, eikä pääse enää liikkumaan tarkkaan mitoitetussa aukossa. Jos kielen saa ulos, sen voi raaputtaa puhtaaksi. Jos kieli on juuttunut koneiston sisälle, lukko on irrotettava ja avattava.

Vanhan oven entisöintiin kuuluu skrapaamisen ja maalaamisen lisäksi usein myös lukon kunnostaminen. Hannu Rinne sovittaa oveen ­varaosapankista hankittua lukkoa ja painiketta.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.