Sisustus Tilaajille

Tiesitkö tämän kahvipannujen historiasta? Vanhat pannut kiinnostavat nyt keräilijöitä – etenkin eräs emaliversio voi maksaa jopa yli 100 euroa!

Siihen aikaan kun suomalaiset ihastuivat kahviin, sitä keitettiin kuparipannulla. Nyt keräilijät etsivät 1950–70-lukujen värikkäitä emalipannuja.

Suomalaisten suosikkijuoma kahvi saapui maahamme 1700-luvulla, ­ensin ylhäi­sön pöytiin. Marketta Tammisen ja Bernt Moreliuksen Keittiöantiikkia-kirja (Otava 2009) kertoo: ”Kahvin ja teen nauttimisesta tuli muodikas ja hienostunut seurustelutapa ja vaihtoehto runsaalle viinan juonnille.”

Kansan parissa kahvi yleistyi 1800-luvulla, vaikka sen valmistaminen oli työlästä: kahvia myytiin raakapapuina, jotka piti pestä, ­kuivata, paahtaa ja jauhaa. Säätyläiskodeissa tämän tietysti teki palveluskunta.

”Kahvin keittoon vakiintui Suomessa pulleamahainen nokallinen kuparipannu, jossa jauhettua kahvia keitettiin vedessä niin kauan kuin kukin näki hyväksi”, Tamminen ja Morelius kirjoittavat.

”Talouksissa oli yleensä useita erikokoisia kahvipannuja, sillä sanottiin, että kahvista tuli laihaa, jos sen keitti tarpeettoman isossa pannussa.”

Kuparisepät olivat 1800-luvulla tärkeä ammattikunta, ja myös kuparipannujen teollinen tuotanto alkoi Suomessa jo 1830-luvulla Fiskarsin hienotaetehtaassa. Pannun sangasta voi löytyä tekijäleima. Kupariesineet olivat keittiön ylpeyksiä, joita pidettiin kiillotettuina esillä. Sisäpuolelta kupariastiat tinattiin, ettei kuparista liukene haitallisia aineita elintarvikkeisiin.

Kuparipannu
Kuparipannu on 1800-luvulta tai 1900-luvun alusta. Koska kuparipannut olivat yleisiä, niitä on myynnissä paljon ja edullisesti, noin 10–40 eurolla Erityisen suuri ja hyväkuntoinen pannu voi maksaa jopa 100 euroa. © Suvi Elo

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö tämän kahvipannujen historiasta? Vanhat pannut kiinnostavat nyt keräilijöitä – etenkin eräs emaliversio voi maksaa jopa yli 100 euroa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.