Mainos: Asuntomessut
Älykoti
Mainos | Asuntomessut

Asuntomessuille rakentuu harvinaisen älykäs talo: ”Hyvä suunnitelma on kaiken a ja o”

Moderni älyteknologia antaa Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman kodeille asumismukavuutta, turvaa ja jopa terveyttä.

Asuntomessut Naantalissa tarjoilee varsinaista herkkua älyteknologiasta kiinnostuneelle. Luonnonmaan saarella pääsee nimittäin tutustumaan muun muassa Rauhalanrinne-nimiseen messukotiin, jossa on hyödynnetty poikkeuksellisen paljon älytekniikkaa.

Rauhalanrinnettä rakennuttaa perheineen automaatioinsinööri Janne Hurme, jolle älytekniikka on suorastaan ammattitauti. Hurme suhtautuu intohimoisesti kotiautomaatioon, ja haasteena on ollut rakennuttaa sellainen älykoti, jonka ohjaamiseen ei tarvita insinöörin koulutusta.

”Automaation kuuluisi olla niin helppokäyttöistä, että jokainen perheenjäsen osaa sitä käyttää, vaimonsa ja taaperoikäisen lapsensa kanssa”, Rauhalanrinteeseen muuttava Hurme sanoo.

Janne Hurme muuttaa uuteen älykotiin vaimon ja lapsensa kanssa.

Hurmeen tavoitteena on ollut nimenomaan automaattiset älytoiminnot: hän toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi kulkea kodissa kännykkä kädessä ohjailemassa toimintoja.

Toiveena on ollut myös siistiä koti erilaisista nappuloista. Taloa voi ohjailla helposti yhdestä samasta laitteesta, joko kännykällä, älykellolla, tietokoneella tai erillisellä kosketusnäytöllä, joita on molemmissa kerroksissa. Tulevaisuudessa toimintoihin saadaan myös puheohjaus.

”Ohjauksen voi ohjelmoida sellaiseksi, kun tykkää ja sitä voi muokata myöhemmin omien tarpeiden mukaan”, Hurme kertoo.

Perheen upeaan älykotiin pääsee tutustumaan kesän Asuntomessuilla Naantalissa. Osta liput tapahtumaan täältä!

Keskitetty pyykkihuolto

Hurmeen perheen komea, kaksikerroksinen kivitalo kätkee sisäänsä huippumodernia tekniikkaa. Aivan ensimmäisenä messuvieras kohtaa taloon astuessaan älypeilin.

”Kun eteisen peili on sammutettu, siinä on tavallinen peilipinta. Näyttöön saa kuitenkin halutessaan vaikka säätietoja tai lapsen lukujärjestyksen. Messujen ajaksi siihen tulee kohteen esittelyvideo, jota voi katsella, kun jonottelee taloon sisään.”

Älytekniikkaa löytyy Rauhalanrinteestä oikeastaan kaikkialta, missä sitä on mahdollisuus käyttää. KNX-taloautomaatio mahdollistaa älykkään ohjauksen niin valaistukseen, pistorasioihin ja veden pääventtiiliin kuin lämmitykseen, jäähdytykseen, sulanapitoon ja kodin turvajärjestelmäänkin.

Yksi kiinnostavimmista huoneista on alakerrassa sijaitseva pukeutumiskeskus, josta löytyy walk-in-closetin lisäksi älykäs pyykkihuoltokeskus. Yläkerran kylpyhuoneesta kulkee alas putki, josta likaiset vaatteet voi pudottaa suoraan odottamaan pesua. Pukeutumiskeskuksen saarekkeessa on tekstiilien silityspiste.

Älykoti

Jopa kodin pukeutumiskeskuksesta löytyy älytekniikkaa.

”Kaikki kodinkoneet, kuten pyykinpesukone on kytketty talon langattomaan verkkoon. Saan tiedon, kun pesu on valmis.”

Niin ikään kodin astianpesukone, ruohonleikkuri, keskuspölynimuri, äänentoistojärjestelmä, poreallas ja kiuas on kytketty wifiin, ja Hurme saa laitteista näppärästi myös vikailmoitukset.

Hyvinvointia valaistuksesta

Älykästä kodissa on tietysti myös sen valaistus, mikä saattaa vaikuttaa merkittävästi asukkaiden hyvinvointiin.

”Valaistukseen voi tehdä tilanneohjauksia. Perusvalaistus on tietynlainen, siivousta varten kirkkaampi ja illanviettoa varten tunnelmallisempi. Valaistuksen voi ohjata olemaan aamulla hieman kylmemmän sävyinen, koska ihminen tykkää herätessään kylmemmästä valosta. Iltaa kohden taas on hyvä vähentää sinisen valon määrää ja ohjelmoida valaistuksesta lämpimämpi.”

Myös talon verhot ohjautuvat automaattisesti: aurinkosuojascreenit avautuvat ja sulkeutuvat tilanteen mukaan, ja tällä toiminnolla vähennetään muun muassa talon jäähdytystarvetta.

Rauhalanrinteestä löytyy lukuisten älytoimintojen lisäksi kattavasti erilaisia varauksia.

”Aika näyttää, miten kotiautomaatiota muokataan tulevaisuudessa. Suunnittelin hyvän rungon, jota voi tarpeen tullen muuttaa.”

Hurme kehottaakin älykodista kiinnostuneista satsaamaan hyvään suunnittelijaan. Erityisesti kivitalon seiniin on hankalampi lisätä tekniikkaa myöhemmin.

”Vaikka suunnitelmamme on hyvä, siltikin jotakin unohtui ja se voi harmittaa myöhemmin. Hyvä suunnittelija on kaiken a ja o.”

Osta liput Asuntomessuille Early Bird -hintaan!

Asumisen terveyttä älytekniikalla

Myös Honka Haiku -kohteessa pääsee tutustumaan ajankohtaisimpaan älytekniikkaan. Hongan pääarkkitehti Anne Mäkinen kertoo, että kohteessa yhdistyvät energiatehokkuus, terve sisäilma ja modernin älykodin ratkaisut.

”Nämä kolme asiaa määrittävät Honka Haikua. Talo on omaa sähköä aurinkoenergialla tuottava hirsitalo parhaassa A-energialuokassa ja se reagoi älykkäästi ympäristöönsä”, Mäkinen tiivistää.

Älykoti

Honka Haikussa on hyödynnetty paljon älytekniikkaa. Oleskelutiloissa on aurinkoon reagoiva valaistus.

Mäkisen mukaan kohteen terveellisyys on viety hyvin pitkälle juuri älyteknologian avulla.

”Terve sisäilma tulee jo itsestään hirrestä materiaalina, mutta myös kaikki sisustuspinnat ja kalusteet ovat vähäpäästöisiä eivätkä vapauta haitallisia yhdisteitä. Sisäilma-anturit tunnustelevat ja ohjaavat koneellista ilmanvaihtoa. Anturit seuraavat myös märkätilojen kosteutta.”

Älytekniikka lisää paitsi asumisen viihtyvyyttä myös energiatehokkuutta.

”Oleskelutilojen valaistus reagoi automaattisesti auringon valoon. Pimeällä valot ovat kirkkaammat ja valot kytkeytyvät pois päältä, jos tilassa ei oleskella. Automaatiolla voidaan myös käynnistää tarpeen tullen myös erilaisia laitteita, kuten ilmankostuttimia. Jos asukkaat ovat pois kotoa, järjestelmä ohjaa kodin näyttämään asutulta”, Mäkinen listaa.

Lue myös: Kati erosi ja päätti jatkaa Asuntomessujen rakennusprojektia yksin: ”Selvisin mahdottomasta tehtävästä”

Lue myös: Naantaliin rakentuvat ainutlaatuiset Asuntomessut – tällaista ei ole aiemmin nähty

Lue myös: Unelma omasta hirsitalosta toteutui – Naantaliin kohoaa jääkiekkoilija Harri Tikkasen Villa Myötätuuli

Lue myös: Raumalaista Tuomo Ruususta lykästi: ”Ilman Asuntomessuja ei olisi tätä perhettä”

Lue myös: Asumisen onnea Naantalissa: ”En kaipaa materiaa vaan asumisen helppoutta”

Lue myös: Kurkista kulissien taakse! Viikottaisia kuulumisia Asuntomessuilta Naantalista ja parhaita paloja menneiltä messuvuosilta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Asuntomessuille rakentuu harvinaisen älykäs talo: ”Hyvä suunnitelma on kaiken a ja o”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X