Mainos: S-market
Mainos | S-market

Britakakku sopii huolettomalle kesäleipurille – näin onnistut täydellisesti!

Britakakku on kesäisen kahvipöydän suosikki, jolla on harmillisesti hieman vaikeasti valmistettavan leivonnaisen maine. Aivan turhaan, sillä Brita sopii huolettomalle kesäleipurille kuin unelma. Mikä parasta, kakku taipuu pienellä vaivalla myös maidottomaan, vegaaniseen tai gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi.

Britakakku on yhdistelmä mehevää kakkupohjaa, rapeaa marenkia ja suussa sulavaa kermatäytettä. Väliin voi kerrostaa sesongin marjoja tai hedelmiä maun, mieliteon ja tilanteen mukaan. Brita kerää kesäjuhlissa kehut ja suosionosoitukset. Nappaa ohjeet ja vinkit, joilla onnistut!

Mehevä kakkupohja syntyy huoneen lämpöisistä raaka-aineista

Britan perustan muodostaa voilla mehevöitetty kakkupohja. Paras lopputulos syntyy huoneen lämpöisistä raaka-aineista. Nosta siis voi, kananmunat ja maito lämpiämään hyvissä ajoin ennen leivontaurakkaan ryhtymistä.

Taikina valmistetaan vatkaamalla pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Keltuaiset lisätään joukkoon yksitellen samalla sekoittaen. Lopuksi mukaan käännellään vuorotellen jauhot sekä maito. Vältä turhaa vispaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa.

Jos haluat uutta makua pohjaan, lisää mausteeksi ripaus vaniljasokeria, kanelia tai kookoshiutaleita. Suklaisen Britan saat vaihtamalla osan vehnäjauhoista kaakaojauheeseen. Korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella tai perunajauhojen ja mantelijauheen yhdistelmällä, sopii Brita myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville herkuttelijoille. Kokeile esimerkiksi Yhteishyvän vegaanista kiivi-britakakkua.

Rapea marenki vaatii tarkkuutta!

Uuninpellille levitetyn taikinan päälle levitetään valkuaisista ja sokerista vatkattu marenki. Tässä vaiheessa kannattaa huolettomimmankin kesäleipurin terästäytyä. Jos valkuaisten joukkoon eksyy tippakin rasvaa tai keltuaista, eivät valkuaiset vatkaudu kuohkeaksi marengiksi.

Erottele siis valkuaiset tarkasti ja pidä myös huolta, että kaikki työvälineet ovat varmasti puhtaita. Kun vaahto on jäykkää ja kiiltävää ja pysyy koossa, vaikka kulhon kallistaisi ylösalaisin, on marenki valmis levitettäväksi taikinan päälle.

Perinteisesti valkuaisvaahdon päälle ripotellaan mantelilastuja, mutta koukkaa ihmeessä S-marketin leivontaosastolle tai kurkkaa makeishyllyn tarjonta ja inspiroidu. Jos käytössäsi on puutarha, metsä tai mökkimiljöö, hyödynnä koristelussa luonnon antimia. Esimerkiksi sarviorvokit, apila, ruusu ja syreeni soveltuvat syötäviksi. Yhtä hyvin koristekukat ja -yrtit voi poimia myös S-marketin vihannesosastoilta.

Vaihtelua täytteisiin

Britakakun täytteeksi levitetään usein kermavaahtoa, jota voi fiiliksen mukaan höystää esimerkiksi mascarpone- tai tuorejuustolla tai raikastaa rahkalla. Muista myös monipuolinen maustettujen rahkojen valikoima, jolla kakun makua voi helposti tuunata mieleisekseen.

S-marketin valikoimasta löytyy myös laajasti valinnanvaraa maidottomaan ruokavalioon. Korvaa kerma kaura- tai soijavispillä ja tuorejuusto kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Muista tällöin leipoa myös pohjataikina voin sijaan maidottomasta leivontamargariinista.

Tai mitäpä jos kurvaisit suoraan pakasteosastolle? Kesäjuhlien paras Brita valmistuu, kun viipaloit kakun kerroksiin litran suosikkijäätelöäsi: vaniljaa, mansikka, toffeeta tai vaikkapa raikasta minttua.

Britan hienous piilee siinä, että se on aina sesongissa ja ajankohtainen. Kermaisen täytteen makupariksi viipaloidaan nimittäin sesongin makeita marjoja tai hedelmiä: alkukesästä raparperia, juhannuksen aikaan mansikoita ja myöhemmin kesällä vaikkapa herukoita tai vadelmia.

Vältä viime hetken paniikki!

Britan ansioksi on luettava myös se, että kakkupohjat voi leipoa jo edellisenä päivänä. Pohja on sen verran rasvainen, että se säilyy mehevänä, eikä marenkikaan ole pienestä odottelusta moksiskaan.

Täyttäminen toki kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki säilyttää hurmaavan rapsakkuutensa. Jos tiedossa on isot juhlat, tee taikinaa tuplasatsi, paista ne kahdella pellillä ja täytä yhdeksi isoksi, näyttäväksi kakuksi.

Kuvat: Yhteishyvä

Keskustelu

Kommentoi juttua: Britakakku sopii huolettomalle kesäleipurille – näin onnistut täydellisesti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X