Mainos: Electrolux
Eeva Kolu
Mainos | Electrolux

Eeva Kolu taikoo tähteistäkin herkkuja – vinkit ruokahävikin vähentämiseen

Ruokahävikin vähentäminen pienentää hiilijalanjälkeä ja tuo säästöjä. Kirjailija Eeva Kolu ei heitä sipulinkuoriakaan roskiin vaan valmistaa niistä herkullista kasvislientä.

Suomalaiset heittävät vuosittain roskiin jopa 160 miljoonaa kiloa ruokaa. Ruokahävikin aiheuttama hiilijalanjälki on merkittävä, ja samalla hukkaan menneet ruoat aiheuttavat kotitalouksille aivan turhaa rahanmenoa.

Tuhlaavainen elämäntapa ei sovi kirjailija, toimittaja ja somevaikuttaja Eeva Kolulle, joka pyrkii vähentämään ruokahävikkiään jokapäiväisillä valinnoillaan.

Minulle on tärkeää, että asioista pidetään huolta eikä heitetä ruokaa turhaan pois, vaikka olisikin varaa. Tällainen tuhlaavaisuus ei tunnu hyvältä.

– Nykyään puhutaan paljon säästämisestä ja sijoittamisesta. Ajattelen, että oikeat ruokavalinnat ovat yksi parhaimmista tavoista säästää, Eeva Kolu sanoo.

Satsaa astioihin

Tutkimusten mukaan yksin asuva nainen heittää eniten ruokaa pois. Pakkauskoot ovat usein liian suuria yhden hengen talouksille. Myös Kolu asuu yksin, mikä tekee hävikin välttämisestä toisinaan vaikeaa. Toisaalta kaupunkilaisen on helppo ostaa ruokaa vain pieniä määriä kerralla.

– Monesti kehotetaan ostamaan kerralla suurempia määriä ruokia ja suunnittelemaan aterioita vaikka koko viikoksi. Tämä ei toimi minulla. Ruoat menevät hukkaan, koska suunnitelmani muuttuvat usein lennosta ja päädyn esimerkiksi syömään muualla kuin kotona. Siksi ostan aina vain sen verran kuin syön.

En hyödynnä mitään kolme yhden hinnalla -tarjouksia. Ruokaa ei kannata hamstrata, paitsi jos on tosi suunnitelmallinen ihminen, joka varmasti hyödyntää kaiken ostamansa.

Hamstraamisen välttämisen lisäksi Kolun ykkösvinkki ruokahävikin vähentämiseen on säilytysastioihin satsaaminen.

– Hyvä säilytysastia on kannellinen, sopivan kokoinen, se on helppo pestä ja pinota. Kun säilytysastioita on helppo käyttää, ruokiakin tulee helpommin säilöttyä ja lämmitettyä uudelleen. Minulla on lasisia säilytysastioita sekä teräskulhoja, joita voi käyttää myös kokkaamiseen.

LUE MYÖS: Mitkä kasvikset ovat nyt sesongissa? Entä mitä tarkoittaa sous vide? Testaa, miten perillä olet!

Ruokahävikki

Eeva ostaa ruokaa vain tarpeeseen eikä hamstraa sitä kotiin suuria määriä.

Herkkuja nahistuneista vihanneksista

Kolu vähentää ruokahävikkiään kokkailemalla erilaisia sosekeittoja, muhennoksia ja liemiä, jotka sopivat erityisen hyvin kylmään syksyyn. Niihin käyvät jo vähän nahistuneetkin kasvikset.

– Liemiin voi käyttää myös vihannesten naatit ja kannat sekä sipulin kuoret. Minulla on pakastimessa iso kulho, johon heitän ne ruoanlaiton yhteydessä. Kun kulho on täynnä, keitän kasvilientä, jota käytän keittoihin, risottoon tai juon jopa sellaisenaan.

Liemet ja muut herkulliset hävikkireseptit syntyvät näppärästi esimerkiksi liedellä. Electrolux SensePro -induktiotasolla ruokien keittäminen ja paistaminen onnistuu erityisen tarkasti ja tehokkaasti. Keittotason langaton sensori nimittäin mittaa ruoan ytimen lämpötilaa ja toimii yhteydessä keittotason kanssa.

SensePro-induktiotason kosketusnäytöltä voi myös valita, mitä ruokalajia valmistaa, jolloin keittotaso ohjaa ruoanlaittajaa näyttöön ilmestyvissä ohjeissa.

Keitto

Samettiset keitot sopivat loistavasti viileneviin syysiltoihin.

Parhaat päivänsä nähneet vihannekset saavat Kolun keittiössä uuden mahdollisuuden myös uunissa paahdettuina. Tähän reseptiin käyvät häneen mukaansa lähes kaikki vihannekset.

Vihanneksiin saa uuden twistin käyttämällä Electrolux SteamPro -uunista löytyvää Steamify®-toimintoa, joka höyryttää vihannekset ihanan pehmeiksi.

Eevan vinkki helppoihin hävikkivihanneksiin

  1. Pilko vihannekset ja laita ne kulhoon
  2. Lisään sekaan öljyä, suolaa, pippuria ja muita mausteita oman mielen mukaan
  3. Paahda vihanneksia 200-asteisessa uunissa kiertoilmalla 20 minuuttia

Kiire syynä hävikkiin

Eeva Kolu uskoo, että ruokahävikkiä syntyy usein arjen kiireissä. Monet ovat työpäivän jälkeen väsyneitä ja valitsevat siksi helpoimman ruokavaihtoehdon. Mahdollista ruokahävikkiä ei jaksaisi ajatella.

– Se on ymmärrettävää. Mutta jos ei jaksa tehdä ruokaa, joka on hyväksi sekä itselle, ympäristölle että kukkarolle, olisi ehkä syytä miettiä, voisiko kiirettä jotenkin vähentää.

Kolu kehottaa etsimään arjestaan viitseliäisyyttä ruoanlaittoon.

– Ruoka on perustarpeista perusteellisin ja sen rooli elämässä suuri. Arjessa kannattaa tehdä sellaisia valintoja, että ruoanlaittoon riittää aikaa ja jaksamista.

Keittiön varustus kuntoon

Ruokahävikkiä on helpompi kitkeä, kun keittiön varustus on kunnossa. Monipuoliset keittiölaitteet helpottavat arkea muutenkin.

Electroluxin SensePro-induktiotason Food Sensor-, intuitiivinen kosketusnäyttö- ja Bridge-toiminnot mahdollistavat huolettoman ruoanlaiton. Voit siis keskittyä olennaiseen, eli ruoasta nauttimiseen!

Lue lisää Electrolux SensePro -induktiotasoista!

Electrolux SensePro -induktioliesi

Electroluxin SteamPro-uunin Steamify®-, Sous Vide- ja Food Sensor -toiminnoilla epävarmempikin kokki onnistuu loihtimaan herkullisia aterioita kotona.

Lue lisää Electrolux SteamPro -uuneista!

Electrolux SensePro -uuni

Electrolux logo

 

LUE MYÖS: Ruokahävikki kuriin tv-kokki Pipsa Hurmerinnan vinkeillä – näin loihdit höyrytetyt syysherkut

Keskustelu

Tässä ei tullut muita vinkkejä kuin sipulinkuoret ym. ja henkilö käy paljon ulkona syömässä.
Ei ole erityisen hyvä esimerkki ruokahävikin vähentäjästä.

Keittää mm liemiä siis kastike pohja tai kuten itsekkin juon esim herneiden ja parsakaalin keitinliemen toisinaan. Mukavan suolainen liemi maistuu leivän kanssa.

Vai että ”tutkimusten mukaan” yksin asuvat naiset heittävät eniten ruokaa pois. Mitkä tutkimukset? Omien tutkimusteni mukaan yksin asuvat eivät heitä ruokaa hukkaan. Kun mekin ymmärrämme, että voi käyttää jääkaappia, pakastinta ja myös tehdä jämistä uusia ruokia.

Me yksin asuvat naiset osaamme olla taloudellisia, koska tulemme toimeen ihan itse. Emme siivestä paremmin palkattua miestä, kuten niin monet naiset tekevät.

”Me yksin asuvat naiset osaamme olla taloudellisia, koska tulemme toimeen ihan itse. Emme siivestä paremmin palkattua miestä, kuten niin monet naiset tekevät.”

– No olipa kommentti. Vaikutat katkeralta.

Otsikko antoi ymmärtää enemmän, itse juttu pintapuolinen raapaisu valitettavasti.

Otsikko on harhaanjohtava, se antoi odottaa konkreettisia vinkkejä ruokahävikin suhteen. Petyin artikkeliin pahan kerran.

olen samaa mielta edellisen naisen kanssa. ei sinkut tuhlaa ruoka aineita vaikka ovatkin tyoihmisia.

Otsikko antoi tosiaan lupauksen enemmästä kuin mitä juttu sisälsi, mutta eihän tämä varsinainen artikkeli olekaan vaan erään elektroniikkavalmistajan mainos.

Ilmoittauduitko halukkaaksi parisuhteeseen jotta voisit mässäillä jonkun kustannuksella?-se tosin toisi myös jotain velvollisuuksia

Kommentoi juttua: Eeva Kolu taikoo tähteistäkin herkkuja – vinkit ruokahävikin vähentämiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X