Mainos: Lead Supply
Mainos | Lead Supply

Kannattaako häitä varten ottaa lainaa?

Häitä suurempia juhlia ei usein tule elämässä eteen. Juhlan mitat ja sitä myötä myös hinta voivat helposti paisua yli budjetin. Mutta uskaltaako niitä rahoittaa lainalla?

Hääjuhlista ei halua tinkiä liikaa, mutta niiden hinta voi nopeasti nousta taivaisiin. Tarvitaan puvut ja kukat, juhlapaikka ja catering, kakku ja koristelua, musiikkia ja muuta viihdettä, juotavaa, hääyön hotelli, häämatka ja kaikki siihen liittyvät maksut… Usein apua hankintoihin saa myös perheeltä, mutta omat säästöt hupenevat myös nopeasti yhden illan bileisiin.

Järki on hyvä olla kädessä, vaikka päivästä haluaisikin täydellisen. Tarvitseeko varmasti 700 euron kengät, vai olisiko 200 euron kengät sittenkin yhtä sievät? Monista pienistä summista kasvaa nopeasti iso lasku. Siinä mielessä häät ovat kuin remontti – lopullinen hinta tuppaa aina yllättämään.

Olisiko laina häihin turha riski? Kyllä ja ei.

Lainaa hääjuhlia varten

Häälaina on oletettavasti suhteellisen pieni laina, jolloin kyseeseen tulee yleensä vakuudeton kulutusluotto. Vakuudellisia lainoja saa yleensä vasta, kun summa on vähintään 10 000 €.  Vakuudettomia kulutusluottoja voi hakea verkosta niin perinteisiltä pankeilta kuin muiltakin lainantarjoajilta. Vakuudettoman lainan etuna on, että sen voi hakea ja saada nopeasti ja helposti omalle tilille. Korko on yleensä noin 5-7 %, riippuen hakijan omista tuloista sekä lainasummasta. Pienlaina on tarkoitus maksaa myös nopeasti takaisin, jolloin korkokuluja ei kerrytetä vuosikausia.

Häälaina voi tulla kyseeseen, jos:

  • tarvitsee rahaa heti nyt nopealla aikataululla.
  • lainan ottajalla ei ole maksuhäiriöitä, jotka saattaisivat estää lainan saamisen.
  • tietää varmasti, että lainan saa maksettua takaisin järkevässä ajassa.

Pankki tarkistaa hakijan mahdolliset maksuhäiriöt ja tulot. Lainanottajan kannattaa puolestaan olla tarkka siinä, millä ehdoilla ja maksuajalla lainan ottaa. Voit kilpailuttaa lainan Suomi24 Lainat -sivustolla, jolloin voit verrata eri lainantarjoajien korkoja, tilinhoitomaksuja ja lainan avausmaksuja.

Millä muulla tavoin hääjuhlat voisi rahoittaa?

On tyypillistä, että häitä varten säästetään muutama vuosi. Lisäksi vanhemmat ja sukulaiset usein mielellään auttavat kuluissa. Lisäksi aina voi harkita hieman halvempia vaihtoehtoja yksityiskohdille, jotka eivät ole kaikkein tärkeimpiä – esimerkiksi paperiset kaitaliinat kankaisten sijasta, tai kynttilät halvemmasta liikkeestä. Häätavaraa saa myös paljon käytettynä, jolloin kuluissa voi säästää entistä enemmän.

Jos budjetti on ollut hyvin kurissa alusta alkaen mutta rahaa tarvitaan vain, että siihen suunniteltu summa saadaan kokoon, voi harkita myös pankin kulutusluottoa.

Juhlista toipuminen

Häämatkan jälkeen tulee taas totuttautua arkeen. Ei ole tarkoitus, että häistä ja häämatkasta joutuu maksamaan vielä monta vuotta niiden jälkeen. On paljon muutakin, mihin rahoja tarvittaisiin – kotiremontit, auton katsastukset ja tietysti säästöjen ja sijoitusten kerryttäminen. Siksi nopea lainan takaisinmaksu on paras strategia ja se kannattaa laskea myös kuukausibudjettiin.

Yksi hyvä puoli häähössäkässä on myös se, että se opettaa suunnittelemaan ison tapahtuman kulut. Samaa kannattaa jatkaa myös arjessa. Verkosta löytyy lukuisia ilmaisia vinkkejä oman talouden budjetointiin.

Kun järki on kädessä ennen ja jälkeen häitä, voi niistä nauttia täysin sydämin ilman huolta tulevaisuudesta. Silloin ei lainakaan ole liian suuri riski.

X