Mainos: Alcon
Mainos | Alcon

Kärsitkö kuivista silmistä pandemian aikana? Näin helpotat oireita

Tuntuvatko silmät kuivilta ja ärtyneiltä? Poikkeusajan haasteet rasittavat myös silmiä, mutta onneksi oireisiin löytyy helppo ratkaisu. Älä anna kuivien silmien pysäyttää sinua!

Tekisikö mielesi sulkea silmät kesken etätyöpäivän tai tuijotella ulos ikkunasta tietokoneruudun sijaan? Et ole ainoa, sillä pitkä poikkeusaika rasittaa myös silmien hyvinvointia. Kun tuijottaa ruutua kahdeksan tuntia päivässä, ei ole ihme, että silmät tuntuvat kuivilta, väsyneiltä ja vuotavilta. Silmien kuivuminen onkin yleistynyt kaiken ikäisillä, myös lapsilla.

Runsas ruutuaika pahentaa silmien kuivuuden oireita, kuten ärsytyksen tunnetta silmissä. Näytön äärellä silmiä tulee myös hierottua helpotuksen toivossa, mutta se voi vain pahentaa tilannetta levittämällä silmiin bakteereja.

Digilaitteiden käyttö lisää silmien kuivumista, sillä se vähentää silmiä kosteuttavaa räpyttelyä.

Kun ystäviä ei voi tavata, moni nuori viettää yhä enemmän aikaa puhelimella ja videopelien äärellä. Tutkimusten mukaan digilaitteiden käyttö lisää silmien kuivumista, sillä se vähentää silmiä kosteuttavaa räpyttelyä. Normaalisti silmäluomia räpytetään noin joka kolmas sekunti, mutta digilaitetta tuijottaessa räpyttely vähenee 4,5 kertaan minuutissa. Tämän seurauksena silmiä suojaava kyynelneste pääsee haihtumaan yhä nopeammin ja silmät alkavat kuivua.

Näin kasvomaski ja ruokavalio vaikuttavat silmien hyvinvointiin

Pandemian aikana käytämme kasvomaskeja. Sen säännöllinen käyttö voi tutkimusten mukaan lisätä silmien kuivumista ja ärtymistä. Syynä tähän saattaa olla se, että maskin reunoilta vuotava hengitysilma voi kuivattaa silmiä. Maskia käytettäessä onkin tärkeä varmistaa, että sen reunat ovat mahdollisimman tiiviisti ihoa vasten.

Maskia käytettäessä on tärkeä varmistaa, että sen reunat ovat mahdollisimman tiiviisti ihoa vasten.

Kuivat silmät

Käytä maskia ja asettele se kasvoillesi niin, että reunat ovat mahdollisimman tiiviisti ihoasi vasten.

Entä miten poikkeusaika on vaikuttanut omaan ruokavalioon? Jos turvaudut etätyöpäivinä aina eineksiin, myös tämä voi alkaa näkyä silmien hyvinvoinnissa. Ainakin A-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen riittävään saantiin tulisi kiinnittää huomiota, sillä tutkimusten mukaan näiden puute voi lisätä silmien kuivumisen todennäköisyyttä.

Kuivat silmät kaipaavat lipidejä

Etätyöpäivien rasittamia kuivia silmiä voi hemmotella iltaisin laittamalla lämpimällä vedellä kostutetun pyyhkeen muutamaksi minuutiksi silmille. Tämä voi aktivoida silmäluomien rauhasia tuottamaan lisää voitelevaa öljyä kyynelnesteeseen, jolloin oireet helpottuvat.

Kuivuudesta polttelevia ja ärsyyntyneitä silmiä voi rauhoittaa nopeasti myös lipidipohjaisilla silmätipoilla.

Kuivuudesta polttelevia ja ärsyyntyneitä silmiä voi rauhoittaa nopeasti myös lipidipohjaisilla silmätipoilla. Voitelevat Systane®  COMPLETE -silmätipat hoitavat ja kosteuttavat tehokkaasti väsyneitä ja kuivia silmiä. Itsehoitotuotteen teho perustuu nanokokoisiin lipidipisaroihin, jotka korjaavat ja suojaavat kyynelkalvoa ja helpottavat näin tutkitusti kaikkia kuivasilmäisyyden oireita jopa kahdeksan tunnin ajan. Riittävä annostelu on 1–2 tippaa päivässä ja nämä silmätipat sopivat myös piilolinssien käyttäjille.

 

X