MAINOS | Sun
MAINOS | Sun

Tunnistatko nämä astianpesuun liittyvät pulmatilanteet? Näin ratkaiset ne helposti

Pitääkö astiat huuhdella, mikä pesuohjelma on paras, ja mitä tehdä jos astianpesukone haisee? Kokosimme yhteen helpot ratkaisut arkisiin pesupulmiin.

Astianpesukone on arjen pelastaja, mutta joskus voi eteen tulla ongelmatilanne. Testaa pesutietämyksesi, ja voit voittaa laadukkaat Sun-tiskikonetabletit vuodeksi.

Kuinka astianpesukone kannattaa täyttää?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että lautaset, pannut sekä kattilat kannattaa laittaa koneen alaosaan ja lasit, kulhot sekä kupit sen yläosaan. Tärkeintä on asettaa astiat ylösalaisin, jotta ne puhdistuvat kunnolla, eikä vesi jää astioihin lillumaan.

Koneen pesuvarsien tulee voida pyöriä vapaasti ja astioiden tulee olla tukevasti paikoillaan niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Näin pesuainevesi pääsee kulkemaan astioiden välistä, eivätkä astiat kolhi toisiaan pesun aikana.

Astianpesu
Sijoita astiat pesukoneeseen niin, että vesi pääsee kulkemaan astioiden välistä. Älä pinoa laseja tai mukeja päällekkäin.

Mitä kaikkea astianpesukoneessa voi ja kannattaa pestä?

Suurin osa keittiön astioista soveltuu tiskikoneessa pestäviksi, mutta ainakin puiset astiat, lasittamaton savi, kristalli, kertakäyttömuovi, valurauta ja käsin koristellut perintökalleudet kannattaa pestä käsin.

Alumiiniastioita tai teflon-pannuja ei koneessa kannata pestä, ellei valmistaja toisin suosittele, sillä konepesu saattaa kuluttaa niiden pintaa.

Lue myös: Tiesitkö, että astianpesukoneessa voi pestä muun muassa lelut, kengät ja uuniritilät? Näin helppoa se on

Kuinka haisevan astianpesukoneen saa puhtaaksi?

Astianpesukoneen epämiellyttävä haju johtuu todennäköisesti koneen uumenissa piilevistä ruoan jämistä, rasvasta ja muusta liasta. Astioiden huuhtelu ennen koneeseen asettamista, pesutiheyden tiivistäminen ja astianpesukoneen luukun raollaan pitäminen voivat auttaa hajuhaittoihin.

Jätesihti kannattaa pestä viikoittain ja kone puhdistaa kerran kuukaudessa sitruunahappoa sisältävällä Sun-astianpesukoneen puhdistusaineella, joka antaa kalkkisaostumille kyytiä.

Puhdistamalla jätesihdin säännöllisesti pidät astianpesukoneen puhtaana.

Mitä astianpesuohjelmaa koneessa tulisi käyttää?

Useimmissa uusissa tiskikoneissa on valittavana eko-ohjelma, joka kuluttaa sähköä tavallista pesuohjelmaa vähemmän.

Eko-ohjelmien pesulämpötila on yleensä matala, ja siksi likaiset astiat saattavat vaatia puhdistuakseen lämmintä vettä käyttävän perusohjelman. Energiaa voi säästää myös pesemällä aina täysiä koneellisia.

Sun Optimum -tiskikonetabletit poistavat likaa tehokkaasti kaikissa pesuohjelmissa ja matalassa pesulämpötilassa, mikä säästää aikaa ja energiaa.

Pitääkö astiat huuhdella ennen koneeseen laittoa?

Ei tarvitse. Astianpesuaine toimii parhaiten, kun astioissa on mitä puhdistaa. Suuremmat ruoanjämät kannattaa kuitenkin kaapia pois astioista ennen astianpesukoneeseen lataamista, jottei kone mene tukkoon.

Jos pesuohjelmaa ei käynnistetä välittömästi täytön jälkeen, kannattaa ovi sulkea, jotta ruokatahrat eivät pääse kuivumaan kiinni astioihin. Astiat puhdistuvat parhaiten laadukkaalla pesuaineella kuten Sun Optimum -tiskikonetableteilla.

Sun Optimum -tiskikonetabletit ovat tehokkaita lianpoistajia.

Mikä avuksi, kun astianpesukone on tukossa, tai siihen ei tule vettä?

Tukosten ennaltaehkäisemiseksi kannattaa käyttää vain korkealaatuisia astianpesukonetabletteja, puhdistaa astianpesukoneen jätesihti säännöllisesti ja ehkäistä kalkkisaostumia käyttämällä Sun-astianpesukoneen puhdistusainetta.

Suodattimen tai poistopumpun tukos tai poistoletkun taitos saattavat estää vettä poistumasta koneesta, ja epäselvissä tapauksissa onkin syytä kutsua ammattilainen paikan päälle.

Kuinka välttää astianpesuun liittyvät perheriidat?

Astioiden pesu saattaa aiheuttaa nahistelua perheenjäsenten kesken. Koneen täyttötekniikan lisäksi pulssi saattaa kohota siitä, kenen vastuulla koneen tyhjentäminen kulloinkin on. Sopikaa yhdessä tiskivuorot tai jakakaa kotityöt vastuualueiden mukaan.

Riitelyn sijaan kannattaa panostaa laadukkaisiin tiskikonetabletteihin, joiden avulla astioista tulee aina puhtaita ja astianpesukone pysyy hyvässä kunnossa. Loppujen lopuksi astianpesukoneen käyttö on huomattavasti näppärämpää kuin käsin tiskaaminen.

Lue myös: Tiskikonetabletti on kodin superpuhdistaja – maailmalla leviävä siivoustrendi ihastuttaa, kokeile itse!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnistatko nämä astianpesuun liittyvät pulmatilanteet? Näin ratkaiset ne helposti

Tinttatuulikki

En usko, että kukaan puhdistaa sihdin kerran viikossa. Muuten todentuntuinen artikkeli.

Sirkka

Puhdistan sihdin joka kerta tyhjennettyäni puhtaat astiat koneesta – eli noin 2-3 kertaa viikossa. Ei se ole iso juttu, kun ei sihti koskaan pääse pahaan kuntoon. Koneeni on 12 vuotta vanha, ja sisältä edelleen kuin uusi.

TiskariTiina

Tinttatuulikki: olen samaa mieltä! Kilpailukysymyksessäkin oikea vastaus on kerran kuukaudessa! Vähän tarkkuutta enemmän kysymysten ja vastausten tarkistajille!
Kerran kuussakin on ihan tarpeeksi.

Laiskamato

Tinttatuulikki: olen samaa mieltä! Kilpailukysymyksessäkin oikea vastaus on kerran kuukaudessa! Vähän tarkkuutta enemmän kysymysten ja vastausten tarkistajille!
Kerran kuussakin on ihan tarpeeksi.

Suurperhe

Siis onko tuo liian harvoin sun mielestä? Meillä putsataan pari kolme kertaa viikossa, eli parin kolmen koneellisen välein

Hande

Minä puhdistan joka maanantai.

Manta

Hei Tinttatuulikki, En usko minäkään!

Aimo

Entäs jos kone ei pese puhtaaksi?

aimalero

Tiskikoneesta luopuisin pakon edessä vasta aivan viimeiseksi koskien kodinkoneita.

Talitintti

Itse puhdista sen sihdin silloin,kun muistan…🤔🙂

onko vika merkissä/mallissa

Mutta mitäs teet, kun astiat haisee liki raa´alle kananmunalle/kostealle koiralle, jos käyttää kokonaisen pesutabletin? Kone itsessään ei haise, sihti pesty ym. Toisinaan haisee jopa puolellakin pesuainemäärällä.

PKA

Vaihtaisin pesuainetta, jos astiat haisee mutta kone puhdas.

S-S

Tunnistin

S-S

Tunnistin.

Monimutkaisuutta välttävä

Pientä ristiriitaisuutta itse artikkelitekstissä: toisaalla kehoitetaan huuhtomaan pahimmat liat astioista ennen koneeseen laittoa, jotta ei tule hajuhaittoja ja toisaalla todetaan, että ei kannata huuhdella, jotta puhdistusaine toimisi paremmin.
Joka tapauksessa itse huuhdon pahimmat liat pois astioista, jotta sihdin puhdistus siirtyy harvemmin tehtäväksi.

Irma-Liisa

Kyllä tunnistan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.