MAINOS | Asuntomessut
MAINOS | Asuntomessut

Asuntomessujen kuumimmat keittiötrendit: luonnollisia sävyjä, kivitasoja ja ruokakomeroita

Asuntomessut Naantalissa -tapahtumassa pääsee inspiroitumaan upeimpiin keittiöihin. Sisustussuunnittelijat kertovat, millaisia ovat tämän hetken kiinnostavimmat keittiöt.

Trendikkäin keittiö ei ole enää musta, tietävät Asuntomessuille Naantaliin omat kohteensa suunnitelleet Helena Karihtala ja Sanna Siik-Keskisarja. Ajankohtaisimpien keittiöiden vaihtelevat greigestä, beigeen ja vihertävään, sisustussuunnitelijat kertovat. Sävyt ovat hillittyjä ja utuisia. Toisaalta myös kirkkaat värit bauhaus-tyyliin tekevät tuloaan.

Naantalissa esillä ovat erityisesti luonnolliset värit ja materiaalit, jotka toistavat ympäröivän saaristoluonnon sävyjä ja pintoja.

Honka Haikussa on puusepän valmistama keittiö ja kaunis terrazzotaso.

”Keittiöissäkin pinnalla ovat luonnonmateriaalit ja luonnonpuukuvioiset ovet sekä kivi- ja komposiittitasot”, listaa Kastelli Kultaranta -kohteen sisustuksen suunnitellut Siik-Keskisarja.

”Nyt arvostetaan helppohoitoisia, laadukkaita materiaaleja”, hän tietää.

Kannustalo Auman sisustuksen suunnitellut Helena Karihtala puolestaan lisää, että minimalismi on väistymässä ja keittiöihinkin tuodaan runsautta värien ja materiaalien muodossa.

Tutustu upeisiin keittiöihin virtuaalisilla Asuntomessuilla!

Kodikkuuden comeback

Moni luottaa edelleen valkoiseen keittiöön, mutta trendien aallonharjalla se ei ole ollut enää pitkään aikaan. Jos vaalea keittiö kuitenkin houkuttelee, voi Helena Karihtalan mukaan harkita vaikka hieman sävytettyä, pehmeän valkoista maalia. Jos taas tumma keittiö kiinnostaa, muttei halua mustaa, trendikäs vaihtoehto on tumma, savutettu puu.

”Vaalean skandikeittiön vastaparina on tumma, harmaanruskea savutamminen keittiö. Sellaiseen sopii modernimpi ja maskuliisempi yleisilme ja vetimettömyys”, Karihtala sanoo.

Kastelli Kultaranta -kohteen tummansävyinen keittiö on Puustellin. Se on suunniteltu mahdollisimman toimivaksi ja ergonomiseksi.

Karihtala lisää, että kodikkuus on tekemässä paluuta trendikeittiöihin, esimerkiksi kehysovien muodossa.

”Väreillä tuodaan keittiöihin pehmeyttä ja kodikkuutta. Välitiloja laatoitetaan taas, mutta uudella tavalla. Esimerkiksi Kannustalo Aumassa keittiön välitilaan on tehty laatoitus pystyladonnalla.”

Kannustalo Auman Puustelli-keittiön ovet ovat lakattua tammiviilua. Terästaso tuo upeaa kontrastia lämpimän pehmeisiin sävyihin. Vihreät laatat ladottiin pystyyn, mikä tekee laatoituksesta kiinnostavan erilaisen.

Karihtala nostaa itse suunnittelemastaan messukeittiöstä esiin myös keittiön terästason.

”Halusin sen ajattomana klassikkona näytille. Monet arastelevat teräspintaa, koska siinä näkyvät sormenjäljet ja naarmut, mutta teräs vain paranee vanhetessaan. Se on myös huoleton ja hygieeninen sekä kohtuuhintainen, jos vertaa kivitasoon.”

Kivitasoissa taas näkyy yhä edelleen eriväristä marmoria ja marmorilta näyttävää kivipuristetta. Samaa materiaalia nostetaan myös välitilaan.

Neljäs Tiira -kohteessa pöytätason materiaalia on nostettu myös välitilaan.

Ruokakomerot villitsevät

Yksi kiinnostavimmista trendi-ilmiöistä keittiöissä ovat amerikkalaistyyppiset pantryt eli erilliset ruokakomerot, apukeittiöt. Sellaisiin pääsee tutustumaan Asuntomessuilla esimerkiksi Siik-Keskisarjan ja Karihtalan suunnittelemissa kohteissa.

”Vanhoissa suomalaisissa ja myös ulkomaalaisissa kodeissa oli jo aikoinaan pantryjä, kylmähuoneita ja kylmäkaappeja. Moni muistaa nämä esimerkiksi lapsuuden mummoloista. Ne halutaan takaisin arkeen niiden käytettävyyden ansiosta”, uskoo Siik-Keskisarja.

Pantry-innostus sopii mainiosti myös ekologiseen elämään ja vaativampaankin kierrätykseen. Roskiskaapin ei tarvitse olla valtava, jos jätteiden lajittelun siirtääkin ruokakomeroon. Sinne saa helposti astiat niin pahville, pulloille ja muoville.

”Käyttötarkoituksia on vaikka kuinka paljon”, Karihtala sanoo.

Kastelli Kultarannan pantryssa kierrätys hoituu Sinin kierrätysasioiden avulla. Komerosta löytyy myös pakastin sekä tilaa muille kodinkoneille, ruoka-aineille ja muulle säilytykselle.
Kannustalo Auman pantry kätkee sisäänsä niin ruoka-aineita kuin välineitäkin.

”Ruokakomerossa voi säilyttää myös ruokavarastoa siltä varalta, ettei kauppaan pääsisi vähään aikaan. Lisäksi jos ruokakomeroon tulee vesipiste ja tiskikone, siellä voi käsitellä likaisia astioita hieman piilossa, jos kodissa on vieraita.”

Ruokakomeroon voi tehdä myös sähkölaitteiden latauspisteen ja siellä voi säilyttää muuta nykykodin tekniikkaa ja koneita.

”Keittiön yleisilme pysyy siistinä ja varsinainen keittiö laitteiden osalta vähäeleisen minimalistisena”, Karihtala sanoo.

Modernin pantryn ei kuitenkaan tarvitse olla sotkuinen komero, vaan sen sisustukseen voi ja kannattaakin satsata.

”Sisustin Kastelli Kultarannan ruokakomeron viihtyisäksi taiteen avulla. Seinällä oleva taideteos on Tuuli Kalliosalon”, kertoo Siik-Keskisarja.

Vieraile virtuaalisilla Asuntomessuilla!

Lue myös: Asuntomessujen upeimmat pihat ja suunnittelijoiden parhaat vinkit

Lue myös: Kodinhoitohuoneeseen lisätilaa saunan lauteiden alta ja muut kiinnostavat ratkaisut Asuntomessuilla

Lue myös: Kurkista kulissien taakse! Viikottaisia kuulumisia Asuntomessuilta Naantalista ja parhaita paloja menneiltä messuvuosilta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asuntomessujen kuumimmat keittiötrendit: luonnollisia sävyjä, kivitasoja ja ruokakomeroita

jussi

greige… lapsellista pintaliitoa. tärkeintä olis kestävyys ka taloudellisuus, toiminnallisuus..

AnneR

Pantryjä (miksi ei käytetä ruokakomero-sanaa suomenkielisessä tekstissä) ja aamiaiskaappeja ei tarvittaisi, jos palattaisiin oikeisiin, kunnollisiin keittiöihin nykyisten hellahuoneiden sijaan. Nykyiset ”keittiöt” ovat useimmiten vain kodinkoneiden ja parin kaapin muodostama rivi olohuoneen seinustalla, joissa ei ole työskentely- eikä säilytystilaa.

Täti

Juuri niin. Ärsyttää tämä ainainen älytön puhe trendeistä amerikkalaisilla termeillä. Aina keksitään pyörä uudestaan, itselläni on oikean keittiön yhteydessä ollut ruokavarastohuone (viileä) jo vuosikymmeniä.

”Ruokakomerossa voi säilyttää myös ruokavarastoa”; sehän se juuri on sen tilan tarkoitus! Ei sinne mikään taidenäyttely kuulu.

Irmeli N

Samaa mieltä. Uusissa kertostaloissakin keittiökaappirivistö alkaa heti eteisestä ja jatkuu hiukan olohuoneen puolelle. Kyllä keittiön pitää olla keittiö, jossa mahtuu leipomaan ja laittamaan ruokaa.

Larissa

Todellakin, keittiössä täytyy sopia leipomaan ja tekemään ”oikeeta ruokaa oikeista aineista”.

Tarde

Toimiva,tilava keittiö on ainakin minulla pakko olla,kun tehdään ruoat ja leivonnaiset itse.Pari tasoa olohuoneen jatkona ei ole sellainen.Kyllä sekin aika vielä tulee,kun suunnitellaan keittiöt kunnollisiksi,ei se nyt niin vaikeaa ole,jokainen kokkailija tietää.Tuo ruokakomero/pantryhan on jo siihen suuntaan.Kivitaso,reilunkokoinen,on paras alusta leivontaan.

’Muoto ei tue funktiota’

Keittiö on kodin sydän. Nykytaloissa sen voi sanoa olevan olohuoneen yksi seinämä…surullista, ei kodikasta eikä käytännöllistä.

Marjatuhkanen4@gmail.com

Maataloissa oli aina ruokakomero ison tuvan n. 30 neliötä, yhteydessä

MKH

Juurikin näin! Ei se ole mikään villitys tms. Itse haaveilen juuri siitä, erittäin paljon halvempi ja käytännöllisempi, kuin monta lastulevykaappia.

Lisää säilytystilaa

Olen kaivannut ruokakomeroa jo pitkään. Nykyinen keittiömme on niin pieni, ettei sellainen ole mahdollista. Olisikin hienoa, jos tällainen trendi vakiintuisi Suomessa.

Vakka-Suomi

Meil päi se ruokakomero eteises o kontturi.

Arjaam

En ymmärrä miksi liesitaso tai vesipiste sijoitetaan keskelle lattiaa saarekkeeseen!!!
Mielestäni rajoittavaa ja typerää, saarekkeen muunneltavuus näin ollen tasan 0. Nolla! En tykkää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.