Asuntomessujen upeimmat pihat ja suunnittelijoiden parhaat vinkit
Luonnon kunnioittaminen on tämän hetken ykköstrendi pihoissa, puutarhoissa ja terasseilla. Suuntaus on nähtävillä myös Asuntomessuilla Naantalissa.
Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman pääteemoja on luonnon kunnioitus, ja se näkyy vahvasti myös messualueen pihasuunnittelussa. Luonnonmaan saarelle rakentuneen Lounatuulen messualueen kadut väistelevät kallioita ja alueen kunnallistekniikka on rakennettu luontoa varoen. Puita on kaadettu mahdollisimman vähän ja rakentajia on pyydetty huomioimaan alkuperäisiä maastonmuotoja sekä säilyttämään kasvillisuutta mahdollisuuksien mukaan.
Messuille kolme pihakohdetta suunnitelleen pihasuunnittelija Minna Toivasen mielestä ohjeistusta oli helppo noudattaa.
”Kun pihasuunnittelun ohjeistus on jo alueen kaavoitusvaiheessa selkeä, ei voi mennä metsään. Lähtökohta oli pidemminkin metsässä pysyminen”, Toivanen nauraa.
Toivasen oman suunnittelun lähtökohtana oli katsoa pihoissa ympärilleen: millaisia kasvilajeja luonnossa kasvaa entuudestaan? Mäntyjä, katajia, pihlajia ja erilaisia heiniä. Monissa suomalaispihoissa suosittuja tuijia ei alueelle ole saanut istuttaa, sillä tuija ei ole suomalainen luonnonkasvi.
”Ne sopivat paremmin esimerkiksi peltotontille tai vanhaan puutarhamiljööseen.”
Toivanen kehottaa tee-se-itse-puutarhasuunnittelijoitakin katsomaan mallia luonnosta. Voisiko omaan pihaan istuttaa sieltä entuudestaan löytyvän kasvin sukulaisia?
”Vähemmän on enemmän. Naantalin messukohde on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä, kuinka kokonaisuutta kannattaa miettiä alusta asti. Tontti ja alue määrittävät, millainen piha kannattaa rakentaa.”
Toivasen mukaan tällä hetkellä on selvästi nähtävissä kahta erilaista pihanrakentajaporukkaa. Toinen haluaa helppohoitoisen, kliinisen ja monotonisen pihan istutusaltaineen, kivineen ja yksittäisine kasveineen ja toinen kaipaa mahdollisimman monimuotoista ja luonnonmukaisempaa kokonaisuutta.
”Tämä rohkeammin erilaisia kasvilajeja sekoittava porukka nostaa päätään tulevaisuudessa. Nuorempi sukupolvi arvostaa maapalloa ja pohtii, mitä voisi omalta osaltaan tehdä pysäyttääkseen luonnonlajikadon ja kuinka saisi esimerkiksi pölyttäjiä enemmän omaan pihaan.”
Kuntta naamioi rakennustyömaan
Messuille neljä kohdetta suunnitellut Jukka Uotila viherrakentamiseen ja puutarhasuunnitteluun erikoistuneesta Havupiha-yrityksestä vinkkaa pölyttäjiä pihapiiriinsä kaipaavaa katsomaan taimimyymälässä, minkä kukkien ja kasvien ympärillä pörrää eniten perhosia.
”Aurinkoisena päivänä hyönteismagneetit tunnistaa näin helposti”, Uotila tietää.
Myös Uotila kehottaa vilkuilemaan ympärilleen, jos toiveena on luonnonmukainen piha. Hän suosittelee välttämään geometrisia muotoja ja nurmialueita.
”Jo rakennusvaiheessa on hyvä pyrkiä säästämään luontoa mahdollisimman paljon. Jos joutuu räjäyttämään ja tekemään täyttöjä, kannattaa miettiä jo täyttövaiheessa, mitä täyttömaan päälle tulee. Näin ei tarvitse vaihtaa massoja, kun aletaan tekemään pihaa. Vierasta maa-ainesta esimerkiksi pellolta ei saa tuoda, vaan täyttömaan on hyvä olla hiekkapitoista.”
Hiekkapitoiselle täyttömaalle voi kylvää erilaisia niittykukkaseoksia, jotka houkuttelevat myös hyönteisiä. Uotila suosittelee korjaamaan esimerkiksi räjäytyksestä vaurioitunutta ympäristöä metsäpohjamatolla eli kuntalla, jonka voi asentaa hiekan päälle. Kuiviin kivikkopaikkoihin sopii hyvin myös maksaruohomatto.
”Näillä voi helposti naamioida vaurioituneet kohdat ja istuttaa päälle vaikka luonnonkatajia. Muutaman vuoden kuluttua ei edes huomaa, että paikalla on joskus ollut rakennustyömaa.”
Luonnonkaunis piha lähtee itsestä
Suomalaiseen luonnonmaisemaan sulautuu kauniisti myös japanilaishenkinen, moderni puutarha. Sellaisen sai tehtäväkseen suunnitella Honka Haiku -kohteeseen arkkitehti Asako Hashimoto.
”Honka Haikun tontti sijaitsee mäntymetsän ja kallion välissä, ikään kuin laaksossa. Kohteen etupiha kuvastaa laakson välissä virtaavaa jokea ja saaria. Atriumpiha taas on kuin elävä luonnon maisemataulu. Japanilainen tsuboniwa eli pieni piha antaa spa-huoneelle eksoottista tunnelmaa.”
Luonnonkaunista pihaa suunnitellessa Hashimoto kehottaa kääntämään katseen itseensä.
”Kaunis puutarha alkaa siitä, että tuntee itsensä”, Hashimoto sanoo.
”Mieti, mitä osia luonnossa pidät kauniina. Ovatko ne esimerkiksi kukkia, lehtien muotoja, puun siluettia, ruskaa, soraa, kiviä, vesipintoja, kasvien ja materiaalien tekstuuria ja väriä? Oma piha on kuin sinulle räätälöity luonto. Voit yhdistää siellä kauniina pitämäsi elementit”, Hashimoto neuvoo.
Lue myös: Asuntomessuille rakentuu harvinaisen älykäs talo: ”Hyvä suunnitelma on kaiken a ja o”
Lue myös: Raumalaista Tuomo Ruususta lykästi: ”Ilman Asuntomessuja ei olisi tätä perhettä”
Lue myös: Asumisen onnea Naantalissa: ”En kaipaa materiaa vaan asumisen helppoutta”
Kommentoi
Kommentoi juttua: Asuntomessujen upeimmat pihat ja suunnittelijoiden parhaat vinkit