MAINOS | Asuntomessut
MAINOS | Asuntomessut

Kati erosi ja päätti jatkaa Asuntomessujen rakennusprojektia yksin: ”Selvisin mahdottomasta tehtävästä”

Kati Jensen rakennuttaa yhtä Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman suurimmista kohteista yksin. Juuri ennen rakennusprojektin alkua eronnut Jensen on kokenut rakentamisen terapeuttisena.

Asuntomessuille talon rakentaminen ei ole aivan tavallinen rakennusprojekti tiukkoine aikatauluineen. Kati Jensenin urakkaan lisähaasteensa on tuonut vieläpä suuresti muuttunut elämäntilanne. Hänen oli alun perin tarkoitus rakentaa messukoti puolisonsa kanssa, mutta kävikin toisin.

”Olimme olleet puolisoni kanssa yhdessä 12 vuotta, ja suhde oli kaikin puolin onnellinen. Olimme rakennuttaneet yhdessä jo yhden talon ja aloimme katsella uutta tonttia pari vuotta sitten”, Jensen taustoittaa.

Pariskunta päätti suunnitella uuden rakennusprojektin huolellisesti. Ajatuksena oli, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Molemmat halusivat mahdollisimman stressivapaan rakennusprojektin.

Keväällä 2021 pari kävi ajelemassa Asuntomessualueella Naantalin Luonnonmaalla ja sai selville, että yksi kiinnostava tontti oli kuin olikin vielä vapaana.

”Haimme tonttia hetken mielijohteesta ja saimme sen. Olin innostunut suunnitelmasta, mutta yhtäkkiä selvisikin, ettei puolisoni halunnutkaan lähteä mukaan projektiin. Samalla tuli muutakin hässäkkää ja päätimme erota.”

Ero pitkästä suhteesta tuli yllätyksenä kummallekin. Jensen päätti kuitenkin jatkaa messuprojektia yksin.

Ajattelin, että tämä on kerran elämässä -mahdollisuus ja näin on tarkoitettu.

”Se oli minun unelmani, ja olen aina rakastanut Asuntomessuja. Olen käynyt siellä pitkään joka kesä. Ajattelin, että tämä on kerran elämässä -mahdollisuus ja näin on tarkoitettu. Kaikki loksahti jotenkin ihmeellisesti kohdilleen. Päätin lähteä kokeilemaan ja sillä tiellä ollaan”, Jensen kertoo.

Rakennusprojektin tuotokseen ja Katin kotiin pääsee tutustumaan kesän Asuntomessuilla Naantalissa. Osta liput tapahtumaan täältä!

Kati Jensenin mukaan rakennusprojekti kaikkine vaikeuksineen on ollut terapeuttinen.

Tekijänsä näköinen talo

Projekti ei kuitenkaan ole ollut helppo eikä kyyneliltä ole vältytty. Moni muukin on suhtautunut siihen epäuskoisesti.

”Viime talvi oli hirveä. Olin raksalla ihan jäässä ja itkin. Olen kuitenkin vain painanut eteenpäin, ja pikkuhiljaa talo on alkanut näyttää talolta. Vanha klisee pitää täysin paikkansa: talo on tekijänsä näköinen. Taloani on ollut rakentamassa huipputiimi. Timpurit tunsivat hyviä tekijöitä ja heidän suosituksiaan kuuntelemalla kaikki meni nappiin.”

Budjetti ja kallistuneet rakennusmateriaalit aiheuttavat kuitenkin edelleen epävarmuutta.

Monet hinnat ovat tuplaantuneet. Tämä on erikoisin tilanne koko rakentamisen historiassa.

”Taloni maksaa sadasta kahteen sataan tuhanteen euroa enemmän, kuin mitä siihen olisi kulunut aiemmin”, Jensen arvioi.

Nousseet hinnat ovat pakottaneet keksimään luovia ratkaisuja, joilla kustannuksista on voitu pihistää. Jensen päätti rakentaa suuremman talon laskeakseen neliöhintaa.

”Talon rakennuttamiseen kuluu esimerkiksi maatöineen ja lämmitysjärjestelmineen joka tapauksessa tietty summa rahaa, oli talo minkä kokoinen tahansa. Ajattelen, että suuren talon rakentaminen on taloudellisempaa.”

Jensenille rakentuu yksi alueen suurimmista taloista. Villa Pinta on kerrosalaltaan noin 300 neliötä. Rakentamisen kustannuksissa on säästetty muun muassa jättämällä taloon raakapintoja.

”Tammiparkettiin olisi voinut kulua 20 000 euroa. Nyt yläkerran lattian kipsivalusta on tehty valmis pinta lakkaamalla. Alakerrassa on betonilattia, joka on hiottu ja lakattu.”

Jensen sanoo talon olevan juuri tekijänsä näköinen.

Sisustuksen ja rakentamisen parissa työskentelevä Jensen nauttii saadessaan luoda omaa kotia suuriin neliöihin.

”Talo on mun näköinen, olen suunnitellut ja piirtänyt pohjat. Arkkitehti on piirtänyt talon hahmotelmani pohjalta”, Jensen kertoo.

Jensenin aiemmin rakennuttama talo oli hänen itsensä mukaan neliöiltään jopa liiankin tehokas.

”Siinä ei ollut yhtäkään hukkaneliötä, mikä oli sisustajalle aika tylsää. Ei jokaiselle neliölle tarvitse olla tarkkaa funktiota.”

Jensenin sisustusfilosofian mukaan omaa kotia ei kannata sisustaa takaraivossaan ajatus siitä, että erikoisiin ratkaisuihin kyllästyisi.

Kannattaa olla rohkea. Kaikkeen kyllästyy. Myös siihen tylsään ja tavalliseen.

”Valitse se, mikä tuntuu juuri sillä hetkellä oikealta. Kenelläkään ei ole kristallipalloa, josta voisi katsoa, mistä tykkää kolmen vuoden päästä”, Jensen muistuttaa.

Osta liput Asuntomessuille!

Tuunauksilla persoonallisuutta

Villa Pinta -talon neliössä riittää tilaa paitsi sisustukselle myös tuunausprojekteille, joita Jensen harrastaa. Hän on tehnyt muun muassa rakentamisesta yli jääneistä kipsilevyjen palasista pieniä podiumeja, joiden päälle voi asetella vaikka kasveja tai koriste-esineitä. Hän on myös kullannut metalliset seinävalaisimet.

”Kannattaa katsoa, millaisia materiaalia omista nurkista löytyy ja mitä kaikkea voisi hyödyntää. Käyttämättömät kipsilevyt olisivat päätyneet kaatopaikalle, ellen olisi tuunannut niistä huonekaluja. Myös maalaamalla saa tuunattua tyylikkäitä juttuja. Esimerkiksi marmorointi on maailman helpointa. Tavallisen laakaoven voi maalata persoonallisemmaksi”, Jensen vinkkaa.

Mustasta kultaiseksi tuunatut seinävalaisimet koristavat kodin seiniä.

Tuunausinspiraatiota Jensen kehottaa etsimään vaikka sosiaalisesta mediasta. Hän jakaa vinkkejä ja ohjeita myös Villa Pinta -kohteen Instagram-sivuilla ja omilla nettisivuillaan.

”Viimeistelty ja laadukas työn jälki on tärkeää. Myös maalisävyjä kannattaa harkita tarkkaan. Googleta sävyä ja etsi vaikka Instagramista, löytyisikö sieltä valmiita kokonaisuuksia, joiden perusteella voi arvioida, toimiiko sävy omassa kodissa.”

Terapeuttinen projekti

Luonnonmaan metsäisiin maisemiin kohonneen, jännittävän metallipintaisen puutalon rakentaminen on hyvällä mallilla. Heinäkuussa Villa Pintaan pääsee tutustumaan Asuntomessut Naantalissa -tapahtumassa.

Jensenin mukaan rakennusprojekti kaikkine vaikeuksineen on ollut terapeuttinen. Projekti on pitänyt kiireisenä eikä erossa ole ehtinyt liiaksi rypeä. Jensen kokee, että projekti on lisännyt hänen itsetuntemustaan ja omanarvontuntoaan.

”Olen kokenut itseni vahvaksi, kun olen selvinnyt kaikista vastoinkäymisistä. Rakennusprojekti on tuonut eteen paljon onnistumisia. Olen onnistunut suorittamaan mahdottoman tehtävän.”

Lue myös: Naantaliin rakentuvat ainutlaatuiset Asuntomessut – tällaista ei ole aiemmin nähty

Lue myös: Unelma omasta hirsitalosta toteutui – Naantaliin kohoaa jääkiekkoilija Harri Tikkasen Villa Myötätuuli

Lue myös: Raumalaista Tuomo Ruususta lykästi: ”Ilman Asuntomessuja ei olisi tätä perhettä”

Lue myös: Asumisen onnea Naantalissa: ”En kaipaa materiaa vaan asumisen helppoutta”

Lue myös: Kurkista kulissien taakse! Viikottaisia kuulumisia Asuntomessuilta Naantalista ja parhaita paloja menneiltä messuvuosilta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kati erosi ja päätti jatkaa Asuntomessujen rakennusprojektia yksin: ”Selvisin mahdottomasta tehtävästä”

Ellariina Pori

Monesti haaveet on vain illuusio, joka saattaa johtaa vaikeuksiin! Hän maksaa yksin kallista taloa! Pihistää menoista, ei matkusta, useimmat ylellisyydet, poistuvat seuraavaksi 30 vuodeksi! En halunnut omakotitaloa, juuri näistä syistä! Mieheni kuoli, nyt maksaisin eläketuloista, taloa yksin!! Luulen että hänen miehensä oli yhtä viisas!!

Kalliolle kukkulalle

Jos on taloudelliset mahdollisuudet, voihan sitä rakentaa sen talon. Varmaan taloudellinen tilanne sallii myös ylläpitokustannukset.
Ja ainahan talon voi myydä, tuskin Naantalissa tappiolle jää.
Eläkeiässä pitää olla asunto jo maksettu tai ainakin turvana pitää olla henkivakuutus.

Kalliolle

Jos on taloudelliset mahdollisuudet, voihan sitä rakentaa sen talon. Varmaan taloudellinen tilanne sallii myös ylläpitokustannukset.
Ja ainahan talon voi myydä, tuskin Naantalissa tappiolle jää.
Eläkeiässä pitää olla asunto jo maksettu tai ainakin turvana pitää olla henkivakuutus.

Bad case of loving you

Upea, ainutlaatuinen projekti ja sympatiat tälle sinnikkäälle naiselle, joka toteutti muun harmauden keskellä oman unelmansa. Ajattelemaan kuitenkin laittoi ristiriitainen tilanne. Parisuhteessa kaikki hyvin, mutta kuitenkin ero ihan puskista. Hyvä ja toimiva parisuhde ei koskaan pääty salama eroon. Merkit ovat havaittavissa jokaisen kariutuneen parisuhteen taustalla, nämä pitää vain haluta nähdä. Toimittaja olisi voinut olla tässä asiassa kypsempi kirjoittaessaan vielä lopuksi: Sitten tapahtui kaikenlaista hässäkkää. Laadukas journalismi?

Sofiija

Ihailen sinua ja rohkeuttasi edetä kohti unelmaa. Haluaisin nähdä rakentamasi talon, mutta en taida päästä messuille. Uskon, että media on kiinnostunut talostasi, jolloin pääsen tutustumaan upeaan taloosi. ”You can’t wait until life is enough good to decide to be happy.” Nightbird

Mariette

Jos haluat köyttää englanninkieltä niin kirjoita oikein. Ei enough good vaan good enough…

Sinkkumuija

Tapasin tämän naisen pressissä käydessä ja juttelin hänen kanssaan. On asuntosijoittaja pitkältä ajalta ja tämän projektin suhteen tavoitteena on saada kodin lisäksi hyvä refe uusiin sijoituskohteisiin uudisrakentamisessa.

Tämän kohteen myytäessä saa varmasti omat pois ja paljon sen päälle, olihan tontti tosi edullinen ja rakennuspaikka alueelle loistava.

Erittäin inspiroiva tapaus, kun itsekin olen sinkku ja haaveilen joka päivä oman talon rakennuttamisesta yksin.

tuoksut vanamon ja varjot veen

Voihan sitä elämäänsä näinkin elää, suorittamalla. Ihmissuhteessa voi jäädä huomaamatta asioita, joita pitäisi käsitellä ettei suhde loppuisi. Onko painopiste elämässä rahassa ja muussa materiasta, tulee vahvasti mieleen.

Q

Tais olla kuitenkin Kotiliesi lehden toimittaja joka mm aiemmin lomitti Leena päätoimittajaksi . En enää tilaa lehtiä eläkeläiselle jokainen todellakin liian kallis sekä kertoo vain hesalaidista ja Hesa itä suomalaisista juvalaisista kiteeläisistä ja kuopiolaisten pääasiassa davolaisuus ainoastaan arvostettu muiden yli aina

Sinun täytyy kommentoidaksesi.