MAINOS | Asuntomessut
MAINOS | Asuntomessut

Kodinhoitohuoneeseen lisätilaa saunan lauteiden alta ja muut kiinnostavat ratkaisut Asuntomessuilla

Asuntomessut Naantalissa -tapahtuma kokoaa yhteen kiinnostavinta rakennustekniikkaa sekä kekseliäitä tila- ja sisustusratkaisuja.

Kesän 2022 Asuntomessut alkavat 15. heinäkuuta Naantalissa. Messuilla pääsee tutustumaan peräti 36 kiinnostavaan messukohteeseen. Luonnonmaan kauniissa maisemissa kierrellään niin jyhkeissä hirsi- ja kivitaloissa kuin perinteisissä puutaloissa ja moderneissa CLT-taloissakin.

CLT-rakentamisesta kiinnostuneen kannattaa suunnata kohteeseen 29 eli Koti Neulaseen. Sitä perheensä kanssa rakennuttava Suvi Haukioja kehottaa erityisesti uudenlaisesta, pilariperusteisesta rakennustekniikasta innostuneen vierailemaan kohteessa. CLT-rakentaminen ei kuulunut Haukiojien alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta valkoinen kivitalo ei olisi sopinut messutontin miljööseen.

Noblessan keittiö on Haukiojan pariskunnan lempihuone Koti Neulasessa. Molemmat tykkäävät tehdä ruokaa ja mahdollisimman toiminnallisen keittiön suunnitteluun haluttiin panostaa.

– Massiivipuutalo on hengittävä ja sisäilmaltaan hyvä. Lisäksi materiaali mahdollisti keveydessään koko talon rakentamisen pilarien päälle. Emme siis joutuneet räjäyttämään tontilta mitään muuta kuin pienen nyppylän ja saimmepa taloomme hyvin tuulettuvan alapohjan, Haukioja nauraa.

Koti Neulasesta ei löydy yhtäkään valkoista seinää ja paria maalattua seinää lukuun ottamatta pinnat on jätetty CLT:lle. Kohteen muu sisustus sointuu yhteen kauniin puumateriaalin kanssa.

– Tyyliltään kotimme on raikas ja moderni, mutta puu tuo tiloihin kodikkuutta ja pehmeyttä. Olemme myös ihan tavallinen lapsiperhe, joten sisustusvalinnat on tehty sillä ajatuksella, että pintojen täytyy kestää kulutusta. Esimerkiksi julkisissa tiloissakin käytetty lattia on kestävää, eivätkä lapset saa sitä ihan heti hajalle, Koti Neulaseen messujen jälkeen puolisonsa ja perheen 6- ja 8-vuotiaiden lasten kanssa muuttava Haukioja nauraa.

Toiminnallisista tilaratkaisuista kiinnostunut messuvieras haluaa taatusti nähdä myös Koti Neulasen kodinhoitohuoneen, johon toteutettiin yksi nerokas tilaa säästävä idea.

– Meillä on aika kompakti kodinhoitohuone, mutta tilaa tulee lisää saunan puolelta. Kodinhoitohuoneen vieressä on nimittäin sauna, jonka lauteiden alle piilotettiin pyykinpesukone, kuivausrumpu ja pyykkikaappi.

Neulanen on tyyliltään raikas ja moderni.

Osta liput Asuntomessuille!

Vastuullisia ratkaisuja ja kestävää designia

Talo Palokärjen tulevat asukkaat halusivat tarjota rakennusprojektissaan töitä paikallisille varsinaissuomalaisille ammattilaisille. Talon pääsuunnittelija on naantalilainen arkkitehti Jouni Lehtonen ja rakennuksen pääurakoitsijana toimii turkulainen Akur Oy.

Ekologinen ja esteetön, puurakenteinen Talo Palokärki suunniteltiin kahdelle aikuiselle, Jouni ja Tuija Haleniukselle sekä pariskunnan kahdelle koiralle. Perheen kolme lasta ovat jo muuttaneet omilleen. Yksitasoinen talo on rakennettu kauttaaltaan harkituista materiaaleista.

– Esimerkiksi muovin käyttöä on pyritty välttämään, ja eristys on toteutettu pääosin Hunton-ekovillalla. Sulkumuovin sijaan käytettiin paperia. Ilmastointi on poikkeuksellisesti painovoimainen ja lämmityksestä huolehtii maalämpö ja massiivinen tiilitakka, Jouni Halenius listaa.

Halenius kertoo, että pariskunta halusi rakentaa talon, joka sulautuu saumattomasti kauniiseen saaristomaisemaan eikä sitä ole kyllästettä vanhenevalla tekniikalla. Suunnitteluprosessia ohjasikin järkevä ekologisuus.

– Lähes puolet talosta leijuu irti kalliosta terästukirakenteiden päällä, mikä on minimoinut räjäytystöitä ja säästänyt hienoja kalliomuotoja. Talo sulautuu jo nyt metsämaisemaan ja ikääntyessään suorastaan katoaa saaristoluontoon. Se on avara ja valoisa ilman turhia hukkaneliöitä. Tavaraa ei kannata haalia enempää, mitä tarvitsee.

Designista kiinnostuneen messuvieraan kannattaakin vierailla Palokärjessä, sillä kohteen sisustuksessa kumppanina toimii Suomen suurimman Aalto-huonekalujen ja taide-esineiden yksityisen kokoelman omistajan, keräilijä Pertti Männistön luotsaama Festart Design.

– Kohteen sisustus on pääosin toteutettu laadukkailla kierrätyshuonekaluilla, Halenius sanoo.

Talo Palokärki suunniteltiin sulautumaan mahdollisimman luontevasti Luonnonmaan upeaan saaristomaisemaan.

Osta liput Asuntomessuille!

Hulppea keidas aikuisille

Talo Pukkilassa on satsattu aikuisten mukavuuksiin, mutta se palvelee myös lapsiperheen tarpeita. Talossa asuu puolet ajasta Matias Ojalan kaksi lasta.

Kylpylämäisistä kodin mukavuuksista haaveilevan kannattaa suunnata messuilla kohteeseen 12 eli Talo Pukkilaan. Sitä rakennuttava Matias Ojala asuu messujen jälkeen talossa puolet ajasta puolisonsa kanssa kaksin, ja toisen puolen ajasta mukana menossa ovat myös Ojalan kaksi lasta aiemmasta liitosta.

– Tarkoituksena oli siis rakentaa kahden aikuisen koti, joka palvelee osan ajasta myös lapsiperheen tarpeita. Talon erikoisuus on valtava saunatila puku- ja kylpyhuoneineen, Ojala kertoo.

Lasiseinäiseen saunaan mahtuu kahdeksan aikuista ja suuressa pukuhuoneessa voi vilvoitella saunan jälkeen nojatuoleissa.

Ojala nimeää talon päätyterassin aikuisten hupiterassiksi. Sinne on käynti talon hulppeista saunatiloista, ja sen tarkoitus on palvella ennen kaikkea aikuisia.

– Siellä voi viettää aikaa ystävien kanssa. Talon keskellä oleva terassi taas on enemmän perheen ruokailukäytössä, ja sinne olemme suunnitelleet rakentavamme myöhemmin kesäkeittiön.

Puurakenteinen atrium-mallinen talo on sisustustyyliltään tummanpuhuva, hillitty ja tyylikäs.

– Talossa on paljon samanlaista, mustakultaista marmorikuvioitua laattaa eri koossa. Emme halunneet revitellä väreillä vaan ajatuksena oli, että sisustus on 15 vuoden päästä edelleen tyylikäs.

Tummanpuhuva sisustus on laadittu mahdollisimman yhteneväiseksi ja aikaa kestäväksi.
Suuri saunaosasto on Talo Pukkilan erikoisuus.

Lue myös: Asuntomessuille rakentuu harvinaisen älykäs talo: ”Hyvä suunnitelma on kaiken a ja o”

Lue myös: Kati erosi ja päätti jatkaa Asuntomessujen rakennusprojektia yksin: ”Selvisin mahdottomasta tehtävästä”

Lue myös: Unelma omasta hirsitalosta toteutui – Naantaliin kohoaa jääkiekkoilija Harri Tikkasen Villa Myötätuuli

Lue myös: Raumalaista Tuomo Ruususta lykästi: ”Ilman Asuntomessuja ei olisi tätä perhettä”

Lue myös: Asumisen onnea Naantalissa: ”En kaipaa materiaa vaan asumisen helppoutta”

Lue myös: Kurkista kulissien taakse! Viikottaisia kuulumisia Asuntomessuilta Naantalista ja parhaita paloja menneiltä messuvuosilta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodinhoitohuoneeseen lisätilaa saunan lauteiden alta ja muut kiinnostavat ratkaisut Asuntomessuilla

arvotar

Ikkunapenkki ruokailutilassa ja säilytys ikkunaseinällä on hyvä idea. Se varmasti myös säästää energiaa, kun kaapisto on ulko- ja ikkunaseinän vieressä.

Ninni

Olisin mielelläni nähnyt kuvia siitä otsikkoon nostetusta kodinhoitohuoneesta.

Laatra

Ihan samaa täällä kaipasin…

Mamma

Aivan loistava keksintö, vähentää hankalasti siivottavaa lattiapinta-alaa lauteiden alla. Ja pienentää myös lämmitettävää kuutiotilavuutta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.