MAINOS | Panasonic
MAINOS | Panasonic

Millainen ilmalämpöpumppu sopii omakotitaloon ja mökille? Lue asiantuntijan vinkit

Ilmalämpöpumppu tuo selvää säästöä sähkölaskuun. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee ilmalämpöpumpun omakotitaloon? Entä millainen laite sopii mökille? Panasonic Suomen asiantuntija kertoo parhaat vinkkinsä.

Ilmalämpöpumppu on helppo integroida muuhun sisustukseen. Sitä on saatavana valkoisena ja grafiitinharmaana.

Ilmalämpöpumppu on viisas valinta, joka pienentää sähkölaskua ja parantaa asumismukavuutta sekä sisäilman laatua. Ilmalämpöpumppu hankitaan tyypillisesti sähkölämmitteiseen omakotitaloon tai mökille. Ennen laitteen hankintaa kannattaa vertailla eri ilmalämpöpumppujen ominaisuuksia.

”Omakotitaloon kannattaa aina valita mahdollisimman energiatehokas ilmalämpöpumppu, joka toimii alhaisissakin lämpötiloissa”, vinkkaa Panasonic Suomen aluemyyntipäällikkö Karri Sirén.

”Markkinoilla on paljon ilmalämpöpumppuja, joiden tuotto on vain välttävä Suomen talviolosuhteissa. Sähkön hinta on nyt korkea, joten energialuokituksen A+++ ilmalämpöpumppu on paras valinta. Säästöä tulee jo ensimmäisen talven aikana”, hän jatkaa.

”Laadusta kertoo myös se, jos ilmalämpöpumpussa on hyvä lämmityskapasiteetti silloinkin, kun ulkona on kova pakkanen. Esimerkiksi Panasonic HZ Flagship -ilmalämpöpumppu pystyy tuottamaan 3,6 kilowattia lämpöä -25 asteen pakkasilla. Teho vastaa kuutta 600 watin sähköpatteria.”

Sirénin mukaan ilmalämpöpumppua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös SCOP-arvoon, joka kertoo laitteen koko vuoden hyötysuhteesta.

”Ilmalämpöpumppuja on eri tehoisia. Suosittelen valitsemaan laitteen, jonka SCOP-arvo on mahdollisimman korkea. Mitä korkeampi luku, sitä energiataloudellisempi ilmalämpöpumppu on. Laadukkaimpien ilmalämpöpumppujen SCOP-arvo on 5,1 tai enemmän.”

Yleinen virhe ilmalämpöpumpun käytössä on se, että sitä ei pidetä päällä.

Asiantuntija suosittelee, että ilmalämpöpumpun automaattitoimintoa vältetään, joten se esimerkiksi takkaa lämmittäessä ala jäähdyttämään ilmaa.

Näin ilmalämpöpumppu säästää maksimaalisesti

Suomen sääoloissa ilmalämpöpumpun avulla säästää omakotitalon lämmityskuluissa tyypillisesti noin kolmanneksen, kun vertailukohtana on suora sähkölämmitys. Mutta miten ilmalämpöpumppua tulisi käyttää, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti?

Sirénin mukaan huonelämpötila, oikea asennuspaikka ja teholtaan kohteeseen sopiva ilmalämpöpumppu ovat avaimia säästöön.

”Sisäyksikkö tulee sijoittaa asunnossa paikkaan, josta ilma pääsee leviämään parhaiten koko huoneistoon. Väliovet kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan auki. Laitetta ei kuitenkaan kannata asentaa suoraan sohvan tai sängyn yläpuolelle. Riskinä on vedon tunne, etenkin kun ilmalämpöpumppua käytetään jäähdytykseen”, kertoo Sirén.

”Ilmalämpöpumpun lämpötila kannattaa asettaa 3–5 astetta varsinaisen lämmitysjärjestelmän asetusarvoa korkeammalle. Esimerkiksi jos patteritermostaatit on säädetty 17 asteeseen, ilmalämpöpumpun voi asettaa vaikkapa 21 asteen. Patteri alkaa tuottaa lämpöä vasta, kun lämpötila laskee sen kohdalla alle 17 asteen”, hän jatkaa.

Jos huoneisto useammassa kerroksesta, pitkä tai sokkeloinen, suositellaan useampaa sisäyksikköä.

Ilmalämpöpumpun teho perustuu useimmiten siihen, että sitä käytetään oikein. Yksi yleinen virhe ilmalämpöpumpun käytössä on se, että sitä ei pidetä päällä.

”Ilmalämpöpumppua ei kannata sammuttaa, vaan lämmityskaudella se tulisi pitää aina lämmityksellä ja jäähdytyskaudella jäähdytyksellä. Automaattitoimintoa kannattaa välttää, sillä esimerkiksi takkaa käytettäessä laite voi yrittää jäähdyttää sisäilmaa turhaan.”

Nykypäivän ilmalämpöpumput ovat tehokkaita, mutta joskus kaksi ilmalämpöpumppua voi olla parempi ratkaisu kuin yksi.

”Jos huoneisto on esimerkiksi pitkä, sokkeloinen tai useammassa kerroksessa, niin useampi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö voi olla hyvä ratkaisu. Vaikka ilmalämpöpumppu pystyy siirtämään lämpöä hyvin, suosittelen kuhunkin kerrokseen omaa ilmalämpöpumppua asuinmukavuuden lisäämiseksi.”

Ilmalämpöpumppu sopii omakotitalon lisäksi myös mökille

Ilmalämpöpumppu on hyvä valinta myös mökille. Ilmalämpöpumppu tuo mukavuutta mökkeilyyn ympäri vuoden: kesähelteillä ilmalämpöpumppu viilentää sisäilmaa ja talvipakkasilla se pitää mökin sopivan lämpimänä. Ilmalämpöpumpulla säästää myös mökin sähkölaskussa.

”Valitsisin mökille ehdottomasti ilmalämpöpumpun, jossa on etäohjaus ja ylläpitotoiminto.” 

”Jos mökillä käydään säännöllisesti myös talvella, valitsisin kohteeseen samanlaisen ilmalämpöpumpun kuin omakotitaloon eli laitteen, joka on mahdollisimman energiatehokas”, sanoo Sirén.

”Ilmalämpöpumpun energialuokka voi olla pienempi, mikäli mökki ei ole talvikäytössä. Energialuokaltaan pienempi laite riittää, jos mökkiä halutaan lämmittää vain aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä sekä jäähdyttää kesäkuukausina”, hän jatkaa.

Mökille voi olla viisasta hankkia ilmalämpöpumppu, jossa on etäohjaus.

”Valitsisin mökille ehdottomasti ilmalämpöpumpun, jossa on etäohjaus ja ylläpitotoiminto. Etäohjauksella voi esimerkiksi säätää ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilan korkeammaksi ennen mökille lähtöä. Tällöin mökissä on sopivan lämmintä sinne saavuttaessa. Ylläpitotoiminnon avulla voi taasen huolehtia mökin peruslämmöstä rakenteiden, laitteiden ja tavaroiden suojaamiseksi.”

Tutustu pohjoismaiseen ilmastoon suunniteltuun Panasonic HZ Flagshi p -ilmalämpöpumppuun