MAINOS | Kikkoman
MAINOS | Kikkoman

Soijakastikkeella maustettu sienikastike on helppo juhlaruoka – kokeile Vapun reseptiä

Tähän aikaan vuodesta Vappu Pimiän keittiössä kokataan sieniä harva se päivä. Intohimoisena sienestäjänä tunnetun suosikkijuontajan juhlava sienikastike saa upean makunsa soijakastikkeesta.

”Rakastan umamin makua, jota sienissä ja soijakastikkeessa on. Siksi ne sopivat niin hyvin yhteen! Ihanan makuvivahteen lisäksi Kikkoman-soijakastike antaa sienikastikkeelle upean värin ja kiillon”, Vappu hehkuttaa.

Soijapavuista, vehnästä, vedestä ja suolasta valmistetussa Kikkoman-luomusoijakastikkeessa ei ole väri-, säilöntä- tai lisäaineita. Luomuraaka-aineet on tarkoin valikoitu ja maku yhtä aromikas kuin perinteisen Kikkoman-soijakastikkeen.

”Soijakastike on monikäyttöinen mauste niin arjessa kuin juhlavammissakin ruoissa”, Vappu toteaa ja rohkaisee korvaamaan suolan sillä muissakin kuin aasialaisissa resepteissä.

Sienestys verissä

Juhlia ja juhlien järjestämistä rakastavalle Vapulle parasta loppukesässä ovat ”rapujuhlat, joita voi olla neljätkin”, sekä metsiimme putkahtelevat sienet.

”Suhteeni sieniin on niin intohimoinen, että jos mökillä otan pussin taskuun lenkille lähtiessäni, alan heti vilkuilla ympärilleni ja poimia sieniä”, hän nauraa.

Pienestä pitäen sienestänyt Vappu on opettanut omatkin lapsensa keräämään sieniä. Sienimetsällä viihdytään koko perheen voimin.

”Sienissä minulla ei ole yhtä suosikkia ylitse muiden. Poimin sieniä sitä mukaa, kun niitä metsiin ilmestyy. Sesonkiajattelu ohjaa tekemisiäni muutenkin. Katson aina, mitkä raaka-aineet ovat milloinkin parhaimmillaan ja laitan ruokaa sen mukaan.”

”Nyt on niin hyvä sienivuosi meneillään, että voit laittaa tähän kastikkeeseen mitä tahansa, mitä metsästä löytyy: tatteja, kanttarelleja, suppilovahveroita – tai mistä ikinä tykkäätkin.”

Rennosti juhlavaan tunnelmaan

Vappu Pimiän mielestä juhla ei ole ihmismäärästä kiinni.

”Juhlaillallinen voi olla vaikka neljän aikuisen oma ilta. Sellaiseen iltaan sopii juhlavampi annoksina tarjoilu”, hän sanoo ja jatkaa:

”Isommalle poppoolle taas kannattaa tehdä buffetti tai juhlava keittopöytä. Keitot ovat edullisia valmistaa ja niiden maut vain syvenevät.”

Vappu käyttää mielellään puolivalmisteita ruoanlaittoa helpottamaan. Harva kuulemma huomaa eroa valmiin ja itse tehdyn piirakkapohjan välillä.

”Jos juhlien järjestäminen stressaa, tee asiat mahdollisimman yksinkertaisesti: vaikka pari piirakkaa valmiisiin piirakkapohjiin ja simppeli pastasalaatti. Mieti, mitä kaikkea voit tehdä etukäteen. Jos olet keittiössä koko ajan, et ehdi laittautua juhlakuntoon ja latautua tunnelmaan. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.”

Soijakastike kuuluu myös lapsiperheen arkeen

Pimiän kodissa Kikkoman-soijakastiketta kuluu sekä keittiössä että pöytämausteena.

”Aasialaisten ruokien ohella maustan sillä esimerkiksi nakkikastikkeet, jauhelihakeitot ja salaattikastikkeet. Kokeile rohkeasti, niin huomaat mihin kaikkeen soijakastiketta voi lorauttaa. Itse käytän sitä suolan korvikkeena – tässäkin sienikastikkeessa.”

Vapun mielestä soijapohjainen sienikastike sopii niin juhlaan kuin arkeen, ja miltei kaiken kanssa tarjottavaksi.

”Ei ole olemassa montaakaan ruokaa, jonka kanssa sienikastike ei sopisi!”

  1. Puhdista ensin sienet. Silppua sipulit ja pienennä isompia sieniä: itse pidän että sienien muoto näkyy, mutta voit halutessasi hienontaa kaikki tasakokoisiksi.
  2. Lisää ensin sienet pannuun ja paista niin, että nesteet lähtevät sienistä.
  3. Tämän jälkeen lisää pannuun voi ja silputut sipulit. Kuullota hetki, niin että sipulit pehmenevät ja sienet saavat vähän väriä.
  4. Tämän jälkeen ripottele pinnalle vehnäjauhot. Kääntele vielä hetki, niin että jauhot kypsyvät.
  5. Kaada sekaan vesi ja kiehauta.
  6. Lisää sekaan kerma, sitruunamehu, soijakastike sekä mustapippuri. Anna kiehua vähän aikaa miedolla lämmöllä.
  7. Lisää halutessasi silputtua timjamia tai persiljaa, tarkista maku. Nauti!

Vappu tarjoilee sienikastikeen arkena jauhelihapihvien kaverina. Viikonloppuisin se maistuu savustetun tai graavattua kalan ja keitettyjen perunoiden kanssa.

”Todellista juhlaruokaa se on esimerkiksi sisäfileen kyljessä!”

Miten itse tarjoilisit Vapun sienikastikkeen? Vastaa kysymykseen alla ja voita herkullinen Kikkoman-tuotepaketti!

Tutustu myös Hellapoliisi-bloggaaja Kati Jaakosen laatimaan arkiruokareseptiin täällä. Lisää herkullisia reseptejä löydät osoitteesta kikkoman.fi.