MAINOS | Kikkoman
MAINOS | Kikkoman

Vappu Pimiän hedelmäinen kana-ponzupata on täydellistä syysruokaa

Kokkaamista rakastavan juontajan Vappu Pimiän kanapadassa maistuvat viinirypäleet ja ponzukastike. Helppotekoinen pata on hyvää, syksyistä ruokaa parhaimmillaan.

”Idea tähän kanapataan lähti italialaisesta petto di pollo all’uva -klassikkoreseptistä eli kananrinnasta rypäleiden kera”, Vappu kertoo.

Sitruunaa ruoanlaitossa suosiva TV-kasvo aateloi kanan paistileikkeistä valmistamansa padan Kikkomanin Ponzu-sitrussoijakastikkeella.

”Koska ponzu on varsin miedon makuista, lisään sitä pataan vielä juuri kun olen ottanut padan uunista. Jos haluat pataasi mausteisempaa makua, valitse Kikkoman Ponzu-chilisoijakastike. Tähän ruokaan voi toki käyttää vaikka molempia!”

Sitruunaponzu pukee padan hedelmäisyyttä, mutta joukkoon sopii myös voimakkaampi chiliponzu.
Sitruunaponzu pukee padan hedelmäisyyttä, mutta joukkoon sopii myös voimakkaampi chiliponzu.

Kana-ponzupadan liemi syntyy ruokakermasta, valkoviinistä ja ponzusta. Vappu lisää pataan myös Kikkomanin tavallista soijakastiketta.

”Sitruunaponzu pukee padan hedelmäisyyttä ja perussoijan umami tuo kanan miedon maun paremmin esiin”.

Hartaudella tai nopeasti uunissa

Vaikka kana-ponzupata valmistuu näppärästi arkenakin, Vapun perheessä se on syksyinen viikonloppuruoka, joka saa muhia uunissa pitkään.

”Mökillä tämä pata on lauantaipäivän lounas. Laitan sen uuniin heti aamupalan jälkeen, ja sitten lähdemme ulkoilemaan. Kanahan vain paranee, kun se saa muhia uunissa. Toisin kuin pannulla usein, padassa se ei kuivahda.”

”Sitruunaponzu pukee padan hedelmäisyyttä ja perussoijan umami tuo kanan miedon maun paremmin esiin”.

Mehukkain pata valmistuu Vapun mukaan kanan paistileikkeistä. Koivet sopivat myös, joskin hän toteaa niiden vaativan pidempää kypsymisaikaa. Padan kanssa nautitaan keitettyä riisiä tai ohraa.

Pimiän kotona soijaa ja ponzua käytetään ruoanlaitossa ja pöytämausteena.
Vappu Pimiän kotona soijaa ja ponzua käytetään ruoanlaitossa ja pöytämausteena.

”Tykkään tosi paljon ohrasta, mutta kana-ponzupata maistuu upealta myös keitettyjen perunoiden, muusin tai pastan kanssa”, hän sanoo ja jatkaa:

”Meillä kotona kaikki syövät ilolla tätä pataa, sillä maku on ihanan mieto. Jokainen voi sitten halutessaan lorauttaa päälle lisää ponzua.

Soijaa syksyn sieniin, juureksiin ja salaatteihin

Pimiän kotona soijaa – ja nyt ponzuakin – käytetään ruoanlaitossa ja pöytämausteena.

”Lapset ovat aina onnessaan, kun soija tuodaan pöytään. Soija on meillä korvannut pitkälti suolan. Arkisoijana käytämme Kikkomanin vähäsuolaista soijakastiketta.”

Sienihullu juontaja lisäilee soijaa tähän aikaan vuodesta myös sieniin.

Pimiän kotona soijaa – ja nyt ponzuakin – käytetään ruoanlaitossa ja pöytämausteena.

Voissa paistetut tatit ja hitunen soijaa; siinä on mun ykkösherkku! Tänä vuonna täällä etelässä on ollut niin kuivaa, ettei metsistä vielä löydy juuri muuta kuin kantarelleja. Odotan yhä, että sieniä nousisi.”

Kikkoman-soijan maku sopii Vapun mielestä myös paahdettuihin juureksiin ja syksyisiin salaatteihin. Kikkomanin ponzuja hän lorauttaa marinadeihin ja salaattikastikkeisiin. Sitruuna-ponzusoijakastike sopii erinomaisesti myös lohen makuun.

”Olen käyttänyt ponzua siitä lähtien, kun Kikkomanin ponzukastike tuli markkinoille. Suomessahan oli pitkään tilanne, ettei kaupoista oikein tahtonut löytyä valmisponzua. Onneksi ei enää.”

Ainekset

Kana-ponzupata

4-5 annosta

Noin 600 g broilerin maustamattomia paistileikkeitä
1 dl vehnäjauhoa
2 dl vihreitä viinirypäleitä (kivettömiä)
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl valkoviiniä ( jos sinulla ei ole viiniä, voit korvata sen 0,5 dl vettä ja 2rkl valkoviinietikkaa)
1 dl vettä
2-2,5 dl ruokakermaa
0,5 sitruunan mehu
6 rkl Kikkoman Ponzu-kastiketta
3-4 rkl Kikkoman soijaa

Rouhittua mustapippuria
Pari hyppysellistä suolaa
Loraus öljyä

Valmistusohje

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Silppua sipulit. Laita vehnäjauhot syvälle lautaselle ja lisää sen joukkoon suola. Pyörittele paistileikkeet jauhoissa. Kaada öljy padan pohjalle ja ruskista kanat parissa osassa ja nosta sivuun. Laita pataan vielä tilkka öljyä ja kuullota sipulit. Nosta pataan kanat ja kaada sekaan viini. Lisää joukkoon myös vesi ja kerma sekä sitruunamehu ja puolet Ponzu-kastikkeesta sekä soija. Sekoita varoen ja lisää joukkoon vielä rypäleet sekä rouhi mustapippuria. Laita kansi padan päälle ja nosta pata uuniin. Kypsennä pataa 45-60 min. Kun nostat padan uunista, lisää vielä loppu Ponzu-kastike ja tarvittaessa soijaa. Voit koristella padan persiljalla. Tarjoile riisin, ohran tai perunan kanssa.

Jos haluat aikuisille tulisemman vaihtoehdon, niin kokeile Kikkomanin mausteista chilikastiketta kimchille


Kokeile myös Vapun sienikastiketta:
Soijakastikkeella maustettu sienikastike on helppo juhlaruoka 

Kokeile myös Vappu Pimiän lohiherkkua:
Ponzu tuo upean makuvivahteen Vappu Pimiän keväiseen lohiherkkuun